Skip to content

Studieliv

Udveksling er besværligt, men det hele værd

Laura Engelbrecht Christiansen besluttede sig for at tage af sted på et udlandsophold og forfølge den drøm, hun altid havde haft, om at udforske Tyskland, lære kulturen og sproget bedre at kende. Studenterbrød har talt med Laura om hendes oplevelser både før, under og efter udlandsopholdet.

Det var på 5. semester af sin bacheloruddannelse, at Laura tog et halvt år på udveksling i byen Friedrichshafen i Tyskland. Et semester der var præget af corona.

Laura fortæller, at det var lidt specielt for hende at tage af sted til Tyskland i sensommeren 2020 – midt i det hun selv kalder ’et lille corona-hul’. Der var nogle aktiviteter i forbindelse med studiestarten, der blev aflyst. Men situationen var relativt stabil og normal i Tyskland på daværende tidspunkt, hvorfor de udenlandske studerende blev en del af et reelt intro-forløb med en masse andre nye studerende.

Før Laura tog afsted

Hun fortæller, at ansøgningsprocessen var noget besværlig, og at du skal være 110% motiveret for at tage af sted for at komme igennem ansøgningsprocessen forud for et udlandsophold.

”Det er meget lang og kompliceret proces.  Der var en del praktikaliteter, der skulle gå op i en højere enhed – blandt andet fremleje af bolig i Danmark.”

Ansøgningsprocessen bestod for hendes vedkommende i, at hun først skulle have lovning på en plads på universitetet i Tyskland og dernæst skulle undersøge fagbeskrivelserne på både det udenlandske og hjemmeuniversitetet. Derefter skulle hun matche fagbeskrivelserne med henblik på at få en forhåndsgodkendelse hos studienævnet og på den måde blive godkendt til at modtage SU.

”Der gik over et halvt år fra jeg søgte, til jeg tog afsted. Det er lidt mærkeligt at skulle forholde sig til noget, der ligger så langt ude i fremtiden. Jeg søgte før der overhovedet var noget, der hed corona.” siger hun.

Sådan var det for Laura under opholdet

Når Laura tænker tilbage, var der mange positive ting ved at være på udveksling. Hun var blandt andet meget glad for det store faglige udbytte. Hun boede sammen med en tysk studerende, som udelukkende talte tysk med hende hele tiden, hvorfor hun lærte meget rent sprogligt.

Socialt var udlandsopholdet lærerigt for Laura, idet hun mødte mennesker fra hele verden, og på den måde oplevede en stor horisontudvidelse på det kulturelle plan. Laura havde tidligere betragtet sig selv som introvert, men under sit ophold i Tyskland lærte hun, at det gælder om først og fremmest at have ja-hatten på og være åben og imødekommende.

”Den kulturelle horisontudvidelse, jeg oplevede, er noget alle mennesker kunne have gavn af. Den er ikke specielt møntet på Danmark/Tyskland, men er en universel ting, der kan opleves ligegyldigt, hvor man tager på udveksling,” tilføjer hun.

Det siger Laura efter udveksling

Hvis Laura skulle give et råd til studerende, der overvejer at tage på udveksling, er det ”helt klart – gør det!”. Hun mener også, at det er en god ide at gøre op med sig selv, hvad man gerne vil have ud af opholdet, inden man tager afsted – vil man for eksempel forbedre sine sproglige kompetencer, sine sociale færdigheder, sine faglige kompetencer eller noget helt fjerde? Desuden mener hun, at man frem for alt skal huske at være åben, springe ud i ting og sige ’’ja’.

Overvejer du at søge et udvekslingsophold – så hjælper vi dig igennem processen og sørger for, at du kommer afsted.

Studerer interkulturelle markedsstudier med tysk på KU & CBS

Back To Top
Search