Skip to content

Tips og tricks

Python for begyndere: Derfor skal du lære at kode

Som kommunikatør kan kodning virke meget fjernt. Men faktisk er der god grund til at snuse til det, hvis du samarbejder med programmører eller skal kode basale ting. Læs med her, hvis du vil vide mere om programmet Python.

Måske har du – ligesom mig – set på Kommunikation og Sprogs webinar om Python og tænkt, at det måske kunne være noget for dig. Her får du et indblik i, hvad Python kan bruges til, og hvordan du kommer i gang.

Jeg meldte mig til webinaret uden at have nogen idé om, hvad det vil sige at kode i Python. Og det er da også en helt ny verden for mig – og måske for mange andre kommunikatører. På webinaret fik jeg en intro til de basale ’kommandoer’ og en forståelse for, hvor jeg skal lede, hvis jeg vil begynde at kode.

Et helt nyt sprog

For nu at starte med en introduktion til selve Python. Kåre Bjørn Jensen, der er underviser på mange af KS’ webinarer, forklarer det som et sprog. Et sprog, der – ligesom dansk, engelsk eller tysk – har sine egne regler og systemer.

Kodningssprog kan bruges til meget forskelligt – lige fra at opbygge hjemmesider, indsamle data fra internettet og til at udvikle spil. Bare for at nævne nogle enkelte. Særligt er det også godt til kunstig intelligens. Allerede her tænkte jeg, at det jo i og for sig ikke har meget med mine arbejdsopgaver at gøre.

Men ifølge Kåre Bjørn Jensen kan det være nyttigt for kommunikatører at have en basal forståelse for kodning, når vi samarbejder med programmører, eller hvis vi selv vil kunne programmere basale elementer.

”Jeg møder enkelte kommunikatører på min vej, som selv kaster sig over Python-programmering – og jeg møder mange, som har glæde af en viden om emnet, som klæder dem på til at komme med ønsker til teknikere, indgå i projektteams med andre faggrupper eller få ’et smugkig ind i fremtiden’,” siger Kåre Bjørn Jensen.

Overvåge hjemmesider

Han nævner, at man blandt andet kan bruge sproget til at overvåge hjemmesider ved hjælp af det såkaldte library, Scrapy. Et library er et program, der er kodet på forhånd, så du bare skal tilpasse det til dit formål.

”Et eksempel kan være, at man via Python-library’et ’Scrapy’ kan lave sin egen indeksering af websites, man ønsker at holde øje med. Det kan eksempelvis bruges til at give besked, når der er omtale af ens firma eller produkt på nyhedssites. Det kan også bruges til at holde øje med konkurrenternes priser på webshops – og der er mange andre nyttige anvendelser.”

Det lyder måske lidt flyvsk – det er jeg med på. Sådan vil det nok være, når man skal forstå noget helt nyt. For det er virkelig en ny verden, der gemmer sig bag de hjemmesider, spil og apps, vi alle sammen bruger hver dag.

Skal man vide alt muligt, inden man kan bruge Python til noget?

”Med et kendskab til det basale, er man allerede godt fra start. Når man kender til mulighederne, kan meget googles og fra det punkt, kan man tage stilling til de næste skridt. Nogle gange består disse af Python-programmering – men der er også talrige eksempler på, at man finder andre veje,” svarer han.

Tilmeld dig næste gang

Det tekniske vil jeg ikke beskrive nærmere her – både fordi jeg ikke selv er ekspert, og fordi det bedste er selv at prøve det. Vil du blive klogere på det, kan du tilmelde dig webinaret næste gang, der bliver afholdt i april 2022. På webinaret får du kendskab til basale funktioner i sproget, et indblik i, hvordan du kommer i gang og tips og tricks til, hvordan du kommer videre.

Det er gratis for medlemmer af Kommunikation og Sprog, og du kan finde alle vores webinarer her.

Eller du kan bruge hjemmesiden CodeAcademy eller Udemy, hvor du kan tage kurser i Python og andre kodningssprog. CodeAcademy har nogle gratis kurser, som er lette at bruge. Jeg er selv gået i gang med at lære Python lidt bedre at kende og kan varmt anbefale det

Webkonsulent i Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search