Skip to content

Studieliv

SU guide: Alt du skal vide

SU kan være komplekst og volde problemer, hvis du skal på udveksling, praktik, tjener for meget, skal på barsel eller hvis studieboligen er blevet for dyr, og du må tage SU-lån. Her kommer en let og overskuelig guide, der forklarer dig de mange forskellige elementer af SU.

Du har måske allerede prøvet at slå op på DinSU.dk og forsøgt at forstå det juridiske sprog. Men lige meget hvor mange gange, du læser den samme sætning, så kan du stadig ikke forstå, om det nu også gælder for dig.

Så lad os lige oversætte det til et letforståeligt sprog. Uddannelses- og Forskningsministeriet har alt information om SU her.

De 70 klip

Det fungerer sådan, at for hver måned du modtager pengene, så koster det et SU-klip. Alle studerende begynder med 70 klip, hvilket regnes til fem år og ti måneder sammenlagt. Hvis dit studie overstiger det, kan du søge om udvidelse af SU-klip.

Har du et studiejob og er bange for at tjene for meget?

Tallet, du søger, er 13.711 kroner om måneden. Så meget må du tjene ved siden af din SU på en videregående uddannelse uden at skulle betale tilbage. Læg mærke til, at det er et gennemsnit, så du må gerne tjene mere i en måned, så længe du noterer, at du skal tjene det mindre inden for det samme kalenderår. Det beløb, som du må tjene ved siden af, kaldes et ’fribeløb’. Beløbet kan variere fra person til person afhængigt af, om de har valgt SU fra i perioder.

Du finder en oversigt over fribeløb her.

SU-lånet

SU-lånet er en mulighed for den studerende, som føler sig økonomisk presset. Du kan maksimalt modtage 3234 kroner om måneden. Under uddannelsen vil du skulle betale fire procent i rente. Når du afslutter uddannelsen, vil du have en diskonto – en rentesats for de penge du har lånt – her er den nuværende rente sænket til én procent. Du laver så en aftale med Udbetaling Danmark, som sørger for, at du løbende betaler tilbage.

Processen frem til, at du kan tage et SU-lån kan vare op til en måned.

Under praktikken

Praktikopholdet kan opdeles i at være ulønnet, lønnet eller i udlandet.

Hvis du er i et ulønnet praktikforløb, skal du have en aftale med dit universitet for, at du kan gøre krav på at modtage SU under dit forløb. Hvis du får godkendelse, vil et ulønnet praktikforløb ikke påvirke din SU. Du skal være opmærksom på, at du får skrevet de korrekte datoer ind, når du laver din kontrakt. Det betyder, at kontrakten varer indtil din næste semesterstart, så du modtager SU alle måneder.

Hvis du er i en lønnet praktikstilling, så vil du ikke modtage SU. Det kan skabe problemer for mange, da SU udbetales på forhånd, og løn udbetales efter en afsluttet lønperiode. Det kalder man forud- og bagudbetalt lønindkomst. Derfor vil du kunne have en måned, hvor det ikke tikker penge ind på din konto.

Du kan derfor søge SU-dobbeltklip. Det betyder, at du vil kunne få betalt to gange SU i løbet af sidste måned inden praktikken, så du ikke står uden penge til husleje i løbet af den første måneds praktik. Bemærk, at klippet medregnes, så når du afslutter praktikken, vil du ikke modtage SU den første måned. Husk, at tjekke om du skal søge om genoptagelse af uddannelsesstøtten, når du afslutter den lønnet praktikperiode.

Hvis du skal i praktik i udlandet, så kan du stadig modtage støtte, hvis praktikken er ulønnet. Det kræver igen, at praktikforløbet tages som en del af din uddannelse, og at det godkendes af dit universitet.

Du kan igen ikke modtage SU, hvis praktikken i udlandet er lønnet. I stedet rådes det til, at dit praktiksted gerne må dække dokumenterede udgifter. Sørg for, at det kan dokumenteres, så betragtes det ikke som løn ifølge Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.

Husk du altid kan kontakte KS, hvis du har spørgsmål til dit studiejob eller skal på barsel eller andet.

Webkonsulent i Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search