Skip to content

Studieliv

Julen har bragt velsignet…Midtvejskrise?

’Bjældeklang, bjældeklang over vej og sti, kan man høre vintervejrets kendingsmelodi.’ Det er
december, julen nærmer sig med hastige skridt, og vi studerende presser citronen for at nå i mål med
efterårssemesteret 2021. Men hvad sker der, når bjældernes klang går på hæld?

December, jul, midvinter, hjerternes fest – kært barn har mange navne – og så er der de studerendes primære december, eksamensperioden. På Roskilde Universitet, bedre kendt som den intensive periode.

En travl og presset periode, som kan gå rigtig hårdt ud over motivationen. Når projektet er afleveret, og eksamenerne er skrevet, så er der tid til at bage småkager og vente på risalamanden og bare slappe rigtig af med familien. Men er der nu tid til det? Der er jo en eksamen igen i januar? Og det næste semester, det er jo også lige rundt om hjørnet. Dette scenarie har jeg nu siddet i to gange.

Denne jul vil være min tredje igennem min akademiske karriere på universitet. Med en projektdeadline i starten af januar og dertil en projekteksamen et par dage efter bliver det i år måske endnu sværere at skifte bøgerne ud med brunkager. Mit femte semester står til at slutte midt i januar. Mit sjette, og dermed det sidste semester på bachloren, åbner allerede dets døre i starten af februar. Og det er en af de vigtige! Det er blevet min tur til at skrive mit bachelorprojekt.

Mit studie er bygget på en spøjs måde. Først havde jeg to semestre, som introducerede mig til Global Humanities. Herefter havde jeg et semester, hvor jeg kunne afprøve en specialiseringsfagkombination. Som kom fjerde og nu femte semester, hvor jeg specialiserede mig i to fag. Nu skal jeg se frem mod et bachelorprojekt, som skal reflektere Global Humanities. En retning, som jeg ikke har studeret i halvandet år. Øh, hvordan får jeg lige hevet mig selv op på motivationshesten igen?

Julen passerer hurtigt nu, og jeg ser frem på endnu en svær og hård periode. Hvad gør jeg? Okay, Cecillie. Slå lige koldt vand i blodet. Du har gjort det to gange før! Alle semestre har budt på nye udfordringer, andre krav, ny viden og hey – det er da gået meget godt! Jeg kan sagtens forstå, hvis motivationen kan være rigtigt svært at trække frem i lyset af julens varme og hygge.

Du føler dig måske en smule overvældet, udmattet, ja faktisk i retningen af en akademisk midtvejskrise. Det er helt normalt, og mere udbredt end du måske lige går og tror. Det er ikke skamfuldt, forkert – eller fordi du har gjort noget galt. Det vigtigste er, hvordan du kommer videre.

Er du ved at skulle afslutte dit første semester, så husk på, hvorfor du valgte universitetet. Du tog et valg, du kom ind, og DU har næsten klaret den første del. Det er så sejt! Står du over for dit fjerde, sjette eller et af semestrene på kandidaten, så husk på, at du har gjort det her flere gange før. Opstarten dengang gik, så hvorfor skulle det ikke gå denne gang?

Som vores kære Peter Plys sagde: ’Du er modigere, end du tror, stærkere, end du ser ud til, og klogere, end du ved.’ Slå lige koldt vand i blodet. Du har gjort det to gange før!

Gjort af mange former

Jeg ville ønske, at jeg kunne give opskriften på den ultimative motivation til alle studerende. Vi er dog alle skruet sammen på forskellige måder, og hvad der virker for nogle, ville muligvis ikke virke for andre. Alligevel vil jeg gerne fortælle, hvad der virker for mig i håbet om at inspirere eller informere andre ramte studerende: For mig er motivationen en linse at se igennem.

Tit og ofte er jeg umotiveret, fordi jeg mangler retning eller mening med, hvad end jeg beskæftiger mig med. Med min bachelor ved jeg, at jeg ønsker en kandidat, som består af virkeligt interessant materiale og områder, som jeg kan se mig selv arbejde med resten af mit liv. Jeg ved, at jeg skal færdiggøre min bachelor for at komme til det næste akademiske niveau. For at nå dertil sørger jeg for at fordybe mig i emner og problemstillinger, som, jeg synes, er interessante. En fordel ved RUC er, at vi kan selv bestemme de fleste af vores fokuspunkter i vores skriftlige arbejde.

Et godt råd, som du garanteret har hørt før, er at vælge projektretning eller emne til eksamen efter noget, som du har passion for. Det lyder som en kliché, men det gør de her pressede perioder lidt nemmere og sjovere. Fritid og plads til sjov er også gyldent i perioder, hvor motivation svinger. Hvis du fylder din kalender op med skolearbejde, som kan være drænede, vil det blive svært at vende situationen rundt. Husk at give dig tid til lige præcis det, du kan lide og finder afslappende.

You got this – aflever den sidste eksamen. Slap af, og nyd julen med alt, hvad den bringer, selvom det er en midtvejskrise, og gør så klar til en frisk start fyldt med dine interesser og plads til hygge. Husk på, at klementiner og gløgg også stadig dur i januar!

Denne artikel er skrevet af en af Kommunikation og Sprogs studenterkoordinatorer. Artiklen har tidligere været udgivet i Kommagasinet.

Du kan altid finde din studenterkoordinator på dit universitet, hvis du har spørgsmål om din fagforening. 🧡

Back To Top
Search