skip to Main Content

Karriere

Få en god start på dit arbejdsliv

Mange nyuddannede oplever, at det kan være svært at starte på deres første job. Derfor har Akademikerne sammensat en række gode råd til arbejdspladser, der ansætter nyuddannede. Men du kan som nyuddannet selv være med til at sørge for, at du får en god start på arbejdslivet.

Er du snart færdiguddannet og spændt på, hvad der venter på den anden side? Så læs med her, og få en karrierekonsulents gode råd til at starte i dit første ’rigtige’ job.

”Mange af vores medlemmer er meget pligtopfyldende og vil gerne gøre alting rigtig godt. Og det er rigtig fint, men det kan være svært, hvis man ikke ved, hvornår man har løst en opgave godt,” siger Bitten Kjærgaard, der er karrierekonsulent hos Kommunikation og Sprog.

Hun råder derfor til, at man selv som nyansat sørger for at spørge, hvis man er i tvivl.

”Det er en god idé at søge afklaring for eksempel om, hvornår en opgave skal være færdig, eller om der forventes noget særligt af resultatet,” forklarer hun.

På den måde kan man lettere forventningsafstemme med sin leder.

”Hvis du selv er tydelig omkring dine behov og de ting, du er i tvivl om, bliver det lettere at lede dig. Og tydelighed og forventningsafstemning er nogle af grundstenene i forhold til trivsel og at lykkes på arbejde.”

Ikke dårligt at spørge

Man skal derfor ikke se det som noget dårligt, at man spørger og søger afklaring. Tværtimod.

”Du bliver ikke en dårlig medarbejder af at spørge. Tværtimod bliver du nærmere en bedre medarbejder. Når man er ny på en arbejdsplads ved man jo ingenting. Og det er helt okay,” siger hun.

Derfor kan det også hjælpe, hvis man sænker forventningerne til sig selv.

”Du skal ikke kunne det hele, når du er færdig med studiet. Man lærer rigtig meget på et studie, men mange ting får du først rigtigt ind under neglene, når du er ude på arbejdsmarkedet. Og det ved alle godt. De forventer ikke, at du skal kunne alt.”

Kontakt KS, hvis du ikke trives

Hvis du oplever, at det er svært at finde rytmen i arbejdslivet som nyuddannet, kan du altid kontakte Kommunikation og Sprog.

”Man skal aldrig tøve med at kontakte os. Gør det hellere, når du oplever ikke at trives, end når det er gået helt galt,” siger Bitten Kjærgaard og fortsætter:

”Vi kan hjælpe dig med at få en konstruktiv dialog med din leder og give dig nogle råd til, hvad du kan gøre for at få det bedre.”

Er du i tvivl om, hvad der gør, at du ikke trives? Tag temperaturen på dit arbejdsliv med KS’ trivselsbarometer.

Studerer journalistik og kultur- og sprogmødestudier på Roskilde Universitet.

Back To Top
Search