Skip to content

Studieliv

Nyt år, nyt semester

Der er en ting, som corona ikke har ændret på: Livet som studerende går videre. Samfundet kan gå i nedlukning, men det kan et semester på universitet ikke.

Lad os begynde med det, som man siger, når et nyt år starter: Godt nytår!

2022… Mærkeligt tal at tænke på, når coronas oprindelige betegnelse hedder COVID-19. Man går nu ind i pandemiens tredje år. Pandemien har jo ført mange trælse og triste ting med sig. Enten på det personlige plan eller ude i samfundet. Dog har der også været nogle lyspunkter i en mørk tid. Digitale løsninger har vist sig bedre, end man havde frygtet, vacciner er blevet lavet med rekordhast, og måske virker fremtiden lysere nu end for et år siden.

Dog er der en ting, som corona ikke har ændret på: Livet som studerende går vide-re. Samfundet kan gå i nedlukning, men det kan et semester på universitetet ikke.

Netop dette budskab er, hvad denne artikel handler om. Studerende har, på trods af pandemien, forsat deres liv og gang på landets universiteter. Perioden mellem nytår og semesterstart betyder for nogle, enten at man starter på sit drømmestudie, eller at man, som undertegnede, er i et transitområde mellem sit netop afslutte-de semester, og hvor et nyt semester lurer rundt om hjørnet. Denne tid er altid lidt speciel. Når man lige har afsluttet noget, lært diverse teorier fra pensum og været op til de forskellige eksaminer, så skal man snart op på hesten igen. Denne transition kan, som man siger på godt jysk, være lidt træls eller uoverskuelig. Forhåbentlig kan denne artikel hjælpe lidt på det og komme med nogle råd til, hvordan man kan forberede sig på det uvisse.

Man kan altid google gode råd til, hvordan man bedst muligt kan forberede sig til et nyt semester, eller man kan spørge sine søskende eller venner, hvordan de bedst muligt forbereder sig. Klassiske råd er jo, at man får husket at holde lidt ferie. Det, at man i et par dage eller en uge lige glemmer, hvad der venter forude, kan faktisk være rart. Det er jo meget selektivt og individuelt, hvordan man bedst slapper af. Nogle foretrækker alenetid, andre igen vil være sammen med familie eller venner, eller nogen vil på ferie, enten oppe i de magiske bjerge på skiferie, eller ned til solens varme stråler. Dette skal ikke undervurderes. Et andet klassisk råd er, at man, inden man starter, kan sætte sig ind i det kommende semesters pensum. Enten ved at man har bøgerne klar, eller at man måske læser forud.

Et sidste klassisk råd er, at man kan bruge tiden til lidt selvrefleksion. Er der noget, som man måske skal have in mente fra sidste semester, en såkaldt tidligere gjort erfaring, som man gerne vil drage nytte af til det kommende semester. Er man glad for sit studiejob, eller skal man overveje at få et? Er der noget i ens tilværelse, som måske kan blive bedre? Det er dybe spørgsmål, men det er kun én selv, som kan besvare disse. Lidt selvrefleksion er vel aldrig helt åndssvagt.

Et semester præget af den personlige tidsånd?

En ting, som er helt sikkert, er, at to semestre ikke er ens. Jeg skal ind på mit 6. se-mester. Og her går jeg faktisk med en tanke, der er værd at overveje. Hvad skal jeg efter semesteret? Der har jeg forhåbentligt fået min bachelorgrad, men hvad kommer derefter? Skal man læse videre, prøve kræfter med en anden by eller måske et andet land, eller måske tage en pause, inden man læser videre på en kandidatuddannelse?. Mange af mine medstuderende går netop rundt med disse forståelige tanker. Grundet corona er der desværre en del, som ikke kunne tage på udveksling. Så nu drømmer nogle af dem om at tage til udlandet, hvor de skulle have været på udveksling for enten at arbejde eller prøve kræfter med en anderledes kultur.

Andre drømmer om, at den vante studieby bliver udskiftet med noget andet. Det kan for eksempel være, at man vil prøve at bo og læse i København, når man har vænnet sig til Aarhus gennem en del år. Andre overvejer netop at læse videre, dog ikke på den naturlige overbygning, men derimod en anderledes retning på samme universitet.

Folk, der netop har disse tanker, har nu tid til at tænke og reflektere over det. Man skal vælge personligt og gøre det, som man føler sig tryggest ved. Kommer man måske frem til, at man er uafklaret, så skal man måske overveje at holde en pause i perioden mellem sin bachelorgrad og kandidatgrad? At være studerende kan være stressende, så hvorfor ikke tage lidt tid ud af kalenderen for så at vende tilbage mere klar i sindet og sikker på den vej, man vil bevæge sig ud på?

Jeg valgte eksempelvis i min tid, før jeg begyndte at læse, at tage et ekstra sabbatår, som har ført nedad en sti, som jeg føler mig tryg ved.

Jeg har tænkt disse tanker, og jeg ved nu, hvad jeg vil. Nu går jeg ind i et hektisk sidste semester med ro i sindet. Husk, at i dit liv er du hovedpersonen, og det er kun dig, der har opskriften på, hvad det rigtige er. Hvis det kan tage lidt tid at opfinde den perfekte individuelle opskrift for dig selv, så kan svaret måske komme, hvis du tager tid til noget selvrefleksion nu, hvor du har tiden til det.

Back To Top
Search