Skip to content

Studieliv

Sådan tager du de bedste valg for dig i din studietid

Som universitetsstuderende har jeg erfaret, at der er perioder i studielivet, hvor vi skal træffe afgørende valg. Det kan være, at vi skal vælge, om vi vil på udveksling, i praktik eller hvilke tilvalgsfag vi vil have, og dermed i hvilken retning vi vil påvirke vores uddannelse.

Alle disse valg kan føles uoverskuelige og svære at træffe – for hvordan ved man, hvad der er meningsfuldt at gøre, når man ikke kan se ud i fremtiden? Studenterbrød har snakket med konsulent for faglig udvikling Trein Møller, som giver råd til, hvordan du finder frem til, hvad der er det mest meningsfulde valg for lige netop dig.

Hvad er dine kerneværdier?

Når du skal tage afgørende beslutninger, er det vigtigt at være bevidst om, hvad dine kerneværdier er, og hvad der motiverer dig. Det lyder måske banalt, men der er mange unge, som ikke for alvor har taget stilling til det endnu. Ofte drives studerende af ydre faktorer som for eksempel karakterer, og hvad der vil se godt ud på CV’et, når de skal træffe beslutninger. Dette er selvfølgelig vigtige elementer at have med i sine overvejelser, men det skal ikke være definerende for dit valg, siger Trein Møller.

Tænk over om det, der vil se godt ud på dit CV, giver mening for dig. Stemmer det overens med dine kerneværdier, og er det noget, du har lyst til? Vælger du for eksempel et udlandsophold, fordi du udlever en drøm om at bo og studere i et andet land? Eller vælger du det, fordi du føler, at det er noget, du bør vælge, for at dit CV ser lækkert ud, men egentlig vil du hellere blive hjemme? Det er okay at sige nej til ting, som du tænker, at du burde gøre, hvis du ikke har den rigtige mavefornemmelse omkring det, ikke har lyst til det, eller hvis det ikke stemmer overens med dine kerneværdier. Vælger du det alligevel, kan du risikere, at du på længere sigt ikke kan være i det og alligevel træffer et andet valg.

Gør det, DU har lyst til

Mange unge forsøger at lægge en slagplan for, hvordan deres fremtid skal se ud og dermed hvilke valg, de er nødt til at træffe for at nå derhen. Det er helt okay, hvis du føler, at du har en god plan og finder glæde i at gøre de ting, som leder dig hen til dit fremtidige mål – You go!

Men har du ikke lagt denne slagplan, eller er der elementer i den, som du ikke finder glæde i, så har Trein Møller et vigtigt budskab, som hun vil dele: Der vil ske så mange uforudsigeligheder i fremtiden, at det er umuligt at planlægge din fremtid. Mange siger, at de bør gøre dit og dat, fordi det ser godt ud på deres CV, men når man siger, at man bør noget, så lægger man sit fokus det forkerte sted. Man kan nemlig ikke vide, hvad der sker i fremtiden, og derfor ved man ikke, for hvis skyld man burde gøre det. Du ved for eksempel ikke, hvem der bliver din fremtidige chef, eller hvad vedkommende forventer af dig. Det kan være, at din fremtidige chef slet ikke lægger vægt på det, som du tvinger dig selv til at gennemføre lige nu.

Ved at have valgt dit studie har du en retning, men ikke en specifik plan, som du bør følge. Det er okay ikke at kende hele din fremtid lige nu, og der er ingen perfekte beslutninger, som du bør tage. Budskabet er derfor: Gør det, som du har lyst til! Det er helt legitimt at være i tvivl, når du skal træffe beslutninger, men det vigtigste er, at du er loyal overfor dine kerneværdier og dit interesseområde. Gør det, som giver mening for dig i stedet for at gøre det, som du tror gør andre glade. Tro på, at når du følger denne tankegang, vil den lede dig til den fremtid, som gør dig gladest, og hvor du finder mest lykke.

Studerer interkulturelle markedsstudier på tysk på KU & CBS

Back To Top
Search