Det er ekstra vigtigt for kommunikatører at beskytte vores privatliv, så private billeder fra sommerferien ikke bliver delt med alle og enhver.
Tekst / Kristine Gaumitz Storm
Foto / Firmbee.com
Udgivet / maj 2022
Tirsdag den 19. april afholdt KS kurset ’digitalt selvforsvar’, hvor Maia Kahlke Lorentzen, der er specialist i digital kultur, online had-fællesskaber og digital chikane, var oplægsholder. Kurset havde til formål at bidrage til, at deltagerne kunne føle sig trygge og godt tilpasse på internettet, hvorfor Maia startede ud med at forklare, hvordan den digitale trussel er forskellig fra menneske til menneske. Helt generelt kan man sige, at ældre mennesker oftere frygter IT-kriminalitet af økonomisk karakter, hvorimod de yngre oftere er bange for deling af nøgenbilleder, offentliggørelse af søgehistorik samt messenger-historik.
Nettet er ikke længere din personlige scrapbog
Det indhold, vi deler, når sjældent kun ud til vores nærmeste venner og familie. Derfor er det altid vigtigt at tænke over, hvilket signal man egentlig sender, når man færdes på nettet, og specielt når man deler ting på de sociale medier. For som Maia forklarede det, kom mange af os på Facebook dengang man brugte Facebook som en slags personlig blog. Man delte billeder af børn, familie, venner, fester og andre private ting. Men forskellen fra dengang til i dag er, at det ikke længere kun er familien og ens gode venner, der ser med. Det er potentielt også ens chef, jobcenteret eller PET-agenten. Grundet Facebooks algoritme kan ens private indhold nå ud til en meget bred skare.
Man må godt tænke selv
En central pointe, Maia havde, var, at selvom der allerede er lovgivning på mange områder, og selvom der hele tiden kommer ny lovgivning, der har til formål at sikre og styre vores digitale adfærd, så har alle brugere af internettet selv et ansvar for at tænke sig om. Man kan ikke bare læne sig tilbage og forvente, at der er nogle, der ordner tingene for en. Det er vi, som Maia sagde, meget vant til som danskere. Men på nettet gælder der altså nogle lidt andre spilleregler, der kræver, at man lige overvejer, hvad man deler, kommenterer eller liker – samt hvordan man sikrer sine konti mod misbrug.
Maias råd til at styrke sin sikkerhed på nettet
For at undgå, at dine data ender i de forkerte hænder, kommer her Maias råd til en sikrere færdsel på nettet:
Gør rent i dine sociale medier
Dermed sagt, at du skal overveje hvilke sociale medier, du bruger, samt hvad du deler på dem.
Overvej, om dine profiler skal være åbnede eller lukkede
Hvilke informationer/billeder skal kunne ses af alle, der søger på dit navn?
Lad være med at bruge Facebook-login til andre tjenester
Det giver Facebook adgang til at krydstjekke alle dine data.
Brug en password manager, så du sikrer dig at din søgehistorik eller lignende eksempelvis ikke bliver delt.
På den måde kreeres der unikke passwords til alle dine tjenester, som huskes af password manager, imens du blot skal huske koden til selve password manager.