Skip to content

Nyuddannet

Det skal du vide, når du er på dagpenge

For mange nyuddannede er det lidt af en jungle at finde ud af dagpengesystemet. Derfor er Studenterbrød gået sammen med Arbejdsløshedskassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog (AJKS) for at give dig overblikket. Læs med her.

Vigtige frister  

Du skal være medlem af en A-kasse mindst et år, før du bliver færdig med din uddannelse. Ellers kan du ikke få dagpenge fra den dag, du er færdig.  

Er du meldt ind i A-kassen mindst et år, inden du afslutter din uddannelse, er du berettiget til at få dagpenge fra dagen efter, du har fået din sidste karakter. Du skal bare huske at melde dig ledig på jobcentret den dag – ellers er du først berettiget, når du gør det.  

Du skal også ændre din status til nyuddannet hos din a-kasse senest 14 dage efter, du har afsluttet din uddannelse. Det gør du ved at logge ind på selvbetjeningen og udfylde en blanket.

Jobcentret og A-kassen er ikke det samme. Jobcentret finder du på borger.dk, mens din a-kasse typisk vil være AJKS, når du er medlem af Kommunikation og Sprog. Dog kan du frit vælge mellem alle A-kasser.

Er du i tvivl, om du er med i en A-kasse? Kontakt AJKS og find ud af det.  

Hvis du har studiejob  

Hvis du har et studiejob, indtil du er færdig med din uddannelse og skal på dagpenge, er det vigtigt, at du ikke selv siger det op, da det kan betyde, at du får karantæne og derved ikke kan modtage dagpenge de første tre uger. I stedet skal det fremgå af din kontrakt, at du stopper, når du er færdiguddannet, eller din arbejdsplads skal fyre dig. 

Er du i tvivl om, hvordan du sikrer dig, at det sker på en ordentlig måde? Få hjælp af AJKS. 

Hvad forventes der af dig  

Når du er på dagpenge, skal du søge to job om ugen. Den ene skal være et formelt opslået job, mens det andet kan blive erstattet af et kaffemøde eller lignende. Du skal uploade minimum en ansøgning om måneden til jobcentret, så de kan se, at du skriver en ordentlig ansøgning. 

Her anbefaler A-kassen, at du får en rytme omkring det, så det ikke er noget, du stresser for meget over. 

Du vil helt automatisk blive indkaldt til møder på jobcentret og hos A-kassen løbende.  

Hvor meget kan du få 

De fleste vil være berettiget til det, man kalder fuldtidsforsikring. Her udgør dagpengesatsen 13.836 før skat. Er du forsørger, får du 15.868 før skat. 

Du har ret til at få dagpenge i det, der svarer til to år hen over en periode på tre år.  

Hvis du får et job med fuldtid i tre måneder eller mere, er du berettiget til at få beregnet en ny sats. Men det skal du slet ikke tænke på som nyuddannet. Kontakt AJKS, hvis du får et job og se, om det kan betale sig for dig at få beregnet en ny sats.  

Hvis du arbejder ved siden af  

Hvis du har et deltidsjob eller freelancer ved siden af dagpengene, bliver dit arbejde fradraget i dine dagpenge. Det kaldes supplerende dagpenge. Du skal være opmærksom på, at det kan kræve, at din arbejdsgiver skriver under på en frigørelsesattest, hvis du har et opsigelsesvarsel. Det betyder, at de vil lade dig tage et andet job, hvis du skulle få det tilbudt. 

Værd at vide om ferie på dagpenge  

Når du er på dagpenge og gerne vil have ferie, er det noget, du selv betaler for. Du kan altså ikke få dagpenge, når du holder ferie. Du skal melde din ferie til jobcentret senest 14 dage, før du går på ferie. Ellers risikerer du karantæne. Det handler om, at du skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, og det gør du ikke, når du er på ferie. Derfor siger AJKS også, at du i princippet skal melde ferie, hvis du tager i sommerhus eller på andre måder ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet.  

Gode råd fra a-kassen 

Dagpengene er bagudbetalt og kommer altså sidst i måneden, hvor SU er forudbetalt, så hvis du går direkte fra SU til dagpenge, kan det være en god ide at have sparet lidt penge op.  

Og så må du aldrig tøve med at kontakte AJKS. De er altid klar til at svare på dine spørgsmål.  

Forhåbentlig blev du lidt klogere på reglerne for at få dagpenge. Vi har samlet 8 gode råd til dig, så du får den bedste periode som nyuddannet jobsøgende. Kommunikation og Sprog ønsker dig held og lykke med jobsøgningen.  

Studerer retorik på Københavns Universitet.

Back To Top
Search