Skip to content

Sprog

14 gamle ord til dit ordforråd

Nogle gange går ord i glemmebogen. Og det er i grunden synd. Her kommer en række glemte ord, vi synes, du skal optage i dit ordforråd. ”Skal du med ud at drikke pullimut i weekenden?” lyder da ikke helt dårligt, vel?

Faciolog

Måske kender du allerede til en faciolog, men ordet var gået vores næse forbi. Ordet dækker over en person, der rådgiver folk om, hvilke brillestel der klæder dem. Så næste gang, du skal prøve nye biller (eller solbriller), kan du bede dine venner agere faciologer.

Spinatfugl

Dette ord betyder – på trods af dets direkte betydning – en person, der skriver anmeldelser eller andet kulturstof uden at have en journalistisk uddannelse. Om man nogensinde lige står og mangler et ord for netop det, er måske tvivlsomt, men måske du kan smide det som en funfact ved lejlighed.

Futil

Når noget er futilt, er det meningsløst. Der er vel ikke så meget andet at sige om det ord.

Ætervader

Mon ikke vi alle sammen kender en ætervader; en person, der fortaber sig ud i virkelighedsfjerne diskussioner. Et ord, der med fordel kan finde vej tilbage til det danske sprog.

At yppe kiv

Ypper du kiv? Så sætter du et skænderi i gang. Synonymer kunne være at ’så splid’ eller ’skabe ufred’.

Pedometer

De fleste har en i deres telefon og nogle endda i deres ur. Der er tale om en skridttæller. Men bare et federe ord for det.

Kontubernal

Man ser næppe opslag på diverse boligsider, hvor der står ’kontubernal’ søges. Men det betyder sambo eller på moderne dansk ’roommate’. Og her kunne man altså – efter vores mening – gå tilbage til kontubernal uden problemer.

Bengel

Kender du en bengel? Det er et gammelt ord for en ubehøvlet dreng. Også klart et ord, man kunne tage i brug igen.

Taskenspiller

Måske har du hørt ordet taskenspiller før? Det er et gammelt ord for en tryllekunstner.

Sibensakker

Har du alle dine sibensakker? Oversat: Har du alle dine ejendele?

Futmælk

Hvad med at begynde at sige futmælk i stedet for skummetmælk? Kunne det ikke være værd at overveje? Det mener vi her på redaktionen i hvert fald.

Pullimut

Når du fredag aften drikker pullimut, så drikker du alkohol af dårlig kvalitet. Det kan ikke anbefales at drikke det, men ordet i sig selv er vi vilde med.

Tyromant

Både konceptet og ordet er noget, vi undrer os lidt over. Men derfor skal I ikke snydes. En tyromant er.. Hold nu fast: En person, der spår om fremtiden ved at se på skimmel i en ost. Hvornår du kan bruge det, ved vi ikke, men nu kender du det i det mindste.

Bjørnetrækker

Dette ord er måske en smule mere brugbart i hverdagen – eller weekenden. Det er et gammelt slangudtryk for en fuld person.

 

Så fik du ikke flere gamle ord i denne omgang. Men vi håber, du vil tage nogle af dem i brug.

Back To Top
Search