Efter syv år på universitetet kan jeg endelig kalde mig færdiguddannet. Det har taget mig lige præcis syv år at blive færdig journalist fra Roskilde Universitet. Og hvad har jeg så lært? Ikke så lidt.
Tekst / Anja Skov Marcussen
Foto / Marvin Meyer
Udgivet / Juni 2022
Først vil jeg lige forklare, at min uddannelse, hvis man tager den på normeret tid, tager seks år, fordi der er et års obligatorisk praktik undervejs. Jeg har været på nedsat tid i to semestre, så derfor giver det sammenlagt syv år.
Giv det tid
I starten var jeg meget i tvivl om, om mit studie var det rigtige for mig. Og jeg har måttet tage nogle dybe vejrtrækninger igennem de første semestre, der mest bestod af introduktionsfag. Men i dag er jeg glad for, at jeg blev på studiet og færdiggjorde det. Mit råd vil være at give dig selv tid til at falde på plads i det nye og så mærke efter, om du er på et studie, du kan se dig selv i.
Det er dig, der bestemmer
Jeg ved godt, at vi tager en uddannelse for at blive klar til at arbejde, men for mig har det været vigtigt at fylde årene med både faglig og personlig udvikling. Og mange gange begge dele på én og samme gang. Derfor har jeg blandt andet været på udveksling og været på nedsat tid undervejs. Udvekslingen gav mig ny, faglig indsigt og en oplevelse for livet, mens det at være på nedsat tid gav mig mulighed for at tage til udlandet på feltarbejde under min bachelor og for at arbejde mere.
Få et job, der giver mening
Da jeg startede på universitetet for mange somre siden, fandt jeg et arbejde på en restaurant. Og det kunne lige det, jeg havde brug for på det tidspunkt. Jeg skulle nemlig kun tænke på arbejdet, når jeg var der, det var fleksibelt, og så havde jeg i den grad brug for de ekstra penge. Omkring femte semester begyndte jeg at søge efter relevante studiejob og fik job her hos Kommunikation og Sprog. I dag er jeg glad for at have fået relevant erfaring, men det krævede også noget at skulle jonglere et job, hvor meget foregår bag en skærm og på mail, mens jeg skulle passe mit studie.
Det er okay, at det er svært
Du har sikkert hørt det før, men det er okay, at alt ikke går som planlagt. Den ene eksamen, jeg dumpede undervejs (fordi censor var strid, skal vi ikke sige det?), definerer ikke, hvem jeg er i dag. Ligesom den panik, jeg følte, da jeg skulle have en praktikplads, ikke gav mig en bedre plads. Men da det stod på, var det hårdt og træls og irriterende, og sådan vil det også være nogle gange. Og det er okay.
Du kan meget mere, end du tror
I hverdagen kan det være svært at pege på, hvad du kan. For nogle i hvert fald. Men du kan meget mere, end du går og tror. Universitetet har givet mig en forståelse for processer og metoder, som jeg kan bruge til mange forskellige ting. Oveni de helt konkrete værktøjer, jeg også tager med mig.
Det er mere end en uddannelse
Syv år (eller fem) er lang tid at bruge på noget. Men det er også gennem de sidste syv år, at jeg er flyttet rigtigt hjemmefra, har haft mit første journalistjob, har fået en masse nye venner i hele verden og er begyndt at tænke over, hvordan jeg gerne vil leve mit liv. Så der sker mange ting på den tid, det tager at uddanne sig. Mit råd vil derfor være at nyde det og forsøge at slappe af i det. Hvis det hele tiden handler om den næste eksamen, så glemmer vi hurtigt, at det også handler om så meget mere end det.