Skip to content

Studieliv, Sprog

Lad dig ikke skræmme af fordomme: At læse et andet fremmedsprog end engelsk er fedt!

”Hvad læser du?” Interkulturelle markedsstudier…. i tysk” ”I TYSK???!” Denne samtale har jeg haft utallige gange i min studietid. Hver gang jeg skal fortælle, hvad jeg læser, bliver jeg mødt af denne reaktion, en rynken på næsen og opspilede øjne. Heldigvis synes de fleste, at det er fedt, at jeg tør læse et andet fremmedsprog, men jeg bliver altid stillet spørgsmålet: ”Hvorfor i tysk?”

Hvorfor tysk?

Jeg bliver tit spurgt ind til, hvad jeg skal bruge tysk til, hvorfor jeg gider at læse det, og om jeg er fra Tyskland, siden jeg kan tale sproget. Til det kan jeg svare, at det er jeg ikke. Jeg har bare altid syntes, at tysk var federe end engelsk, måske fordi jeg havde en god lærer i folkeskolen, som lærte mig de vigtige, basale ting. Derudover er der ikke så mange unge i Danmark, som interesserer sig for tysk, hvilket giver mig gode jobmuligheder efter uddannelsen.

Fordomme om tysk, fransk og spansk

Jeg ved, at jeg ikke er den eneste, der bliver spurgt om disse ting. Det gør mange af os, som læser et fremmedsprog, der ikke er engelsk. Det ved jeg, fordi jeg læser sammen med dem, der studerer på samme uddannelse som jeg – bare i fransk eller spansk. Forskellen mellem de tre sprog er, at vi bliver mødt med forskellige fordomme. Tysk bliver ofte set som det hårde, kontante sprog og associeret med ordsproget ”Ordnung muss sein”, hvorimod fransk bliver set som det elegante og eksklusive sprog, og spansk som det afslappede og festlige sprog.

Færre søger en universitetsuddannelse på tysk og fransk

Fordommene kan måske skræmme unge fra at studere andre fremmedsprog end engelsk. Nogle er endda ikke klar over, at man kan tage en hel uddannelse i tysk. Det kan ses på antallet af studerende, som læser på disse uddannelser. Ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet har ansøgningerne til bacheloruddannelserne i tysk og fransk været drastisk faldende de senere år. Antallet af unge, der søger ind på en uddannelse i tysk, er faldet med cirka en tredjedel siden år 2015, mens antallet af unge, der søger ind på en uddannelse i fransk, er faldet med knapt en femtedel siden år 2015. Det faldende antal ansøgere betyder blandt andet, at nutidens unge sjældent møder andre unge, som studerer på en uddannelse i et fremmedsprog ud over engelsk. Derfor bliver de måske ikke opmærksomme på, at uddannelserne findes og ved måske ikke, hvad de skal bruge dem til.

Lad dig ikke skræmme af fordomme

Jeg havde aldrig hørt om bacheloruddannelsen ”International Virksomhedskommunikation i tysk”, som jeg har læst, før jeg aktivt søgte efter uddannelser i tysk, fordi jeg var interesseret i sproget.

Studiet har været en meget positiv oplevelse for mig og mit råd til dig, som måske overvejer at læse et fremmedsprog ud over engelsk er: Lad dig ikke skræmme af dine egne og andres fordomme. Hvis du har en interesse for tysk, fransk, spansk eller et andet sprog, så go for it! Du kommer til at gå på et lille studie, hvor alle kender alle, og hvor der er en hyggelig og afslappet stemning. Derudover kommer du højst sandsynligt til at have gode jobmuligheder bagefter, da der er stor efterspørgsel på arbejdsmarkedet efter folk, der kan et fremmedsprog ud over engelsk, og der er ikke mange færdiguddannede om det store udbud af jobs – das ist super!

Studerer interkulturelle markedsstudier på tysk på KU & CBS

Back To Top
Search