Skip to content

Studieliv

Kom du heller ikke ind på drømmekandidaten?

D. 10. juni fik dem, der havde søgt kandidatuddannelse, svar på, hvilken uddannelse de var kommet ind på. Kæmpe tillykke til jer, der kom ind på jeres drømmekandidat. Og til jer, der ikke gjorde: Jeg er med jer.

Jeg kom nemlig ikke ind på kandidatuddannelsen i journalistik, som lå højest på min prioriteringsliste. Irriterende, da jeg synes, min bachelor matcher den kandidat, jeg har søgt. Uretfærdig, da jeg ved, at erhvervserfaring ikke bliver taget i betragtning, men mest af alt skuffende, da det var det, jeg helst ville. Er der noget at gøre ved det? Nej.
Men hvad gør man så, når man er færdig med at græde sine salte tårer, bande vores uddannelsessystem langt væk og er blevet i tvivl om, hvilken vej man så skal gå?

Jeg havde for at helgardere mig søgt to andre kandidatuddannelser, som jeg i stedet er kommet ind på. Ikke drømmeuddannelserne, men jeg tror på, at alle veje fører til Rom, hvis man vil det nok. Nej, hvis du vil være læge, skal du læse medicin, men hvis du vil være journalist og ender på en kommunikationsuddannelse; eller vil arbejde med international marketing og ikke kom ind på CBS, så er faget heldigvis så bred,t at din uddannelse ikke er altafgørende. Vejen kommer ikke nødvendigvis til at være belagt med guld, men der er en vej. Jeg har derfor lavet en lille guide til, hvad jeg selv har tænkt mig at gøre, når nu jeg ikke kom ind på min drømmekandidatuddannelse.

Form din uddannelse, så den passer til det, du vil
Jeg er endt med at acceptere en plads på Ålborg Universitet i kommunikation. AAU tilbyder, at man selv kan forme uddannelsen ud fra fag, der passer til ens interesser, og gennem projekter. Jeg har derfor tænkt mig at tage journalistik som valgfag og så vidt muligt skrive projekter med journalistiske problemstillinger.

Find en relevant praktikplads
De fleste kandidatuddannelser tilbyder praktik på kandidaten, så søg en praktikplads. På en praktikplads får du, udover flere kompetencer og en masse ansvar, også prøvet, hvordan det er at have et fuldtidsarbejde. Jeg har selv været i praktik på min bachelor og søger også på min kandidat.

Få et relevant studiejob
Den har du nok hørt før, men det giver bare rigtig meget at dygtiggøre dig inden for det felt, du gerne vil arbejde med. Der er større plads til at lave fejl, og du får måske også arbejdsopgaver, som du ellers ikke havde tænkt ville være noget for dig. Flere kompetencer, mere CV-guf, bredere profil.

Tag kurser eller få et frivilligt arbejde
Hvis du ikke kan finde et studiejob, der passer til det, du vil, eller bare gerne vil blive endnu dygtigere, kan du tage kurser eller få et frivilligt arbejde. Jeg har eksempelvis meldt mig som frivillig journalist på en festivalavis i juli.

Som afsluttende bemærkning vil jeg komme med en lille påstand: I sidste ende har dit CV langt mere at skulle have sagt, når du søger job som færdiguddannet, frem for hvilken uddannelse du har taget.

Studerer kommunikation på Aalborg Universitet København

Back To Top
Search