skip to Main Content

Studiestart

Fun facts og nice to knows når du er ny på en videregående uddannelse

Studiestarten er over os, og for mange betyder det starten på en helt ny uddannelsesform. Jeg har derfor samlet nogle nice to knows og fun facts, hvis du ikke lige har fået det hele med i introdagene.

Det akademiske kvarter

Det akademiske kvarter er et udtryk der stammer fra universiteterne, og betegner det kvarter inden undervisningen begynder. I dit skema kan der stå, at undervisningen begynder kl. 9, men den begynder reelt kl. 9:15. Udtrykket har sin oprindelse fra gammel tid, hvor det ikke var normalt for alle studerende at have ur på sig. Når kirkeklokkerne slog hel, vidste de studerende, at de havde et kvarter til at nå til undervisning.

Brug for guds skyld de rigtige betegnelser

Når du begynder på et universitet, vil du hurtigt finde ud af, at det hedder ”at tage til undervisning” i stedet for ”at tage i skole”, og ”undervisere” og ikke ”lærere”. Det kommer nok ikke til at have den stor betydning for dig i din dagligdag, men rigtig mange UNDERVISERE går op i det, så brug for guds skyld de rigtige betegnelser.

Billig fitness og andre goder

Universiteter har mange billige goder, som godt kan forsvinde i mængden af information, man ellers får i løbet af sin studiestart. De fleste universiteter har f.eks. fitnesscenter til under halvdelen af, hvad et medlemskab i Fitness World koster, gratis holdsport, kor og ellers er der studenter-politik og rusvejledning, som du kan engagere dig i. Disse ting er også en god mulighed for at lære nye mennesker at kende, hvis du er flyttet til en anden by for at studerer.

Du skal selv tilmelde dig undervisning

I introugen har du sikkert fået tudet ørerne fulde om, at I nu har ansvaret for egen læring, og det er også sandt. Der er ikke længere nogen, der holder øje med om du har læst de 80 sider til torsdag, hvilket jo er rart, hvis man ikke lige har nået det. Én ting er dog godt at være opmærksom på, og det er, at du også selv har ansvar for at tilmelde dig undervisning. Hvis ikke du gør det kan du ikke gå til eksamen, og i værste tilfælde kan du risikere at skubbe din uddannelse.

Der kommer til at være semestre eller fag, du synes er mindre spændende

Selvom du er kommet ind på din 1. prioritetsuddannelse, kan du med al sandsynlighed ikke undgå, at der vil komme semestre-, eller fag, du synes er kedelige. Det er helt naturligt-, og er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at du har valgt forkert. Hvis du alligevel bliver i tvivl, om du har valgt den rigtige uddannelse, kan du altid snakke med en studievejleder på dit studie.

Dine undervisere kommer ikke til at ane, hvad du hedder

I gymnasiet var vi vant til at være i en klasse med de samme mennesker og de samme lærere. På universitetet er det ofte store hold, og du når sjældent at have én underviser i mere end et par måneder. Dine undervisere kommer derfor nok heller ikke til at vide, hvad du hedder. Det er noget, man lige skal vænne sig til i starten, da det godt kan føles en anelse upersonligt.

Studerer kommunikation på Aalborg Universitet København

Back To Top
Search