Skip to content

Studieliv

5 gode film til de kolde dage

Winter is coming. Vejret bliver gradvist koldere og mørkere. Det betyder en masse hygge indendørs under dynen med en god film. Dagens artikel er derfor en guide til 5 gode film, du kan se, når dagene bliver lidt kortere.

Licorice Pizza

Vi lægger ud med en ny film fra 2022: ’Licorice Pizza’. Filmen er en coming of age og simpel kærlighedshistorie mellem den 15-årige Gary og 25-årige Elena. Gary og Elena løber bogstavelig talt gennem livet, mens de forsøger at finde ud af deres følelser for hinanden og ikke mindst meningen med livet. Det er en let film, hvor der ikke sker særlig meget, men det er også dét, der gør den fantastisk. Der er ikke meget drama eller hulkende heartbreak scener. I stedet er filmen en dedikation til de små intense øjeblikke mellem to forelskede mennesker.

Kan lejes på Blockbuster

What’s Eating Gilbert Grape

Modsat ovenstående film er dette en vaskeægte klassiker. Foruden en ung og fabelagtig Johnny Depp i hovedrollen finder vi også Leonardo Dicaprio i en af hans første roller. Filmen følger den unge Gilbert, som bor i en lille amerikansk by med sin stærkt overvægtige mor, to søstre og retarderede lillebror. Dagene ligner hinanden i den søvndyssende lille by, men en dag bliver Gilbert forelsket og bliver sat i dilemmaet mellem at skulle tage sig af sin familie og forsøge at skabe sig eget liv.

Kan ses på Viaplay.

Don’t Look Up!

Hvis en Oscar skulle uddeles for største stjernebesatte cast, ville den gå til ’Don’t look up!’. På rollelisten finder man nemlig de største Hollywoodnavne lige nu fra Meryl Streep og Leonardo Dicaprio til Timothée Chalamet. Det er muligvis dét, som gør filmen værd at se, men det er også dens skarpe kritik af USA’s politiske landskab. Da to forskere opdager, at en komet har kurs direkte mod jorden, gør de alt, hvad der står i deres magt, for at alarmere myndighederne om menneskelighedens nært forestående udslettelse. Det har dog ikke meget effekt, da hverken myndigheder, presse eller befolkning lader til forstå eller interessere sig for alvoren.

Kan ses på Netflix.

De urørlige

Den franske dramakomedie ’De Urørlige’ trykker på de helt rigtige knapper, hvis man trænger til en kærlig visuel krammer på en kold dag. Arbejdsløse og småkriminelle Driss bliver, i et forsøg på at score kontanthjælp, ansat som plejer hos den velhavende og lamme Phillippe. Philippe og Driss er et umage par, men knytter et stærkt bånd i deres forskellighed. Kontrasten mellem de to hovedpersoner er enorm, men også grunden til, at filmen er så rørende og troværdig.

Kan ses på Netflix.

Navalny

Til sidst har jeg sneget en dokumentarfilm ind. Ikke varmende på de kolde dage, men ikke desto mindre en dokumentar, der er værd at se. I august 2020 bliver den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyj dødeligt syg efter at være blevet forgiftet med Novichock, en nervegift brugt i angreb på andre modstandere af den russiske regering. Putin benægtede øjeblikkeligt enhver form for involvering. I tiden efter forsøger Navalnyj derfor med Sherlock Holmes-agtig iver at efterforske sit mordforsøg og finde beviser for Kremls involvering. Filmen fik adskillelige ekstravisninger på Københavns dokumentarfilmfestival. Det skyldes til dels filmens cinematiske udførelse, som minder mere om en krimi end en dokumentar, men også det aktuelle emne, nemlig Putin og Rusland.

Kan ses på HBO.

Studerer kommunikation på Aalborg Universitet København

Back To Top
Search