Skip to content

Studenterkoordinatoren

4 gode råd til at holde motivationen oppe i de mørke måneder

Det er blevet januar. Dagene er korte, frosten mere velkendt, og måske sidder du, ligesom jeg, og føler, at juleferien ikke var så afslappende, som du havde håbet på. Men frygt ikke! Jeg har lagt hovedet i blød, og forhørt mig hos en bred håndfuld af mine studiekammerater for at finde ud af, hvordan de holder motivationen oppe i disse kolde vintermåneder.

Hygge, hygge, hygge

Åh ja, hygge. Danmarks helt eget og fuldstændig unikke koncept. Så komplekst et begreb, at hele verden klør sig i hovedbunden, imens de prøver at forstå og efterligne den danske kunst at hygge. Selvom det kan lyde banalt, så er det en god ide at have for øje, hvad man kan gøre for sig selv, og der hvor man bor, for at det er hyggeligt at være der. Det handler ikke så meget om de enkelte ting, du gør, men i højere grad om at gøre dit værelse eller din lejlighed til et rart sted at være. På den måde bliver efteråret og vinteren ikke noget, man skal kæmpe sig igennem, men noget, man omfavner. Klassiske, men gode råd er stearinlys, varme drikkevarer og tæpper, men du ved bedst selv, hvad du hygger dig mest med. Dertil kan jeg også tilføje, at lyskæder, så længe de er LED, bruger rigtig lidt strøm, så i disse tider med høje elpriser, er de en god, billig og hyggelig måde at oplyse din lejlighed på.

Lav nogle faste aftaler med dine venner

Selvom det er vigtigt at fordybe sig, så er det også vigtigt at huske på at inkludere andet end læsning og pause-serie-tid i din ugentlige rutine. Som dagene bliver kortere og mørkere, oplever jeg ofte selv, at de spontane aftaler med vennerne bliver færre. Derfor kan det være en rigtig god ide at lave nogle faste aftaler. Nogle ideer kunne være: madklub, brætspilsaften, fast gå-aftale eller kage-og-kaffe-aftale. Jeg har selv en lille madklub, hvor vi er 6 mennesker, der mødes en gang hver anden uge, og 2 ad gangen, der står for at lave mad til de andre. Vi er også begyndt at lave nogle små temaer på aftenerne, såsom mexicansk, hvor vi så også har købt ind til en Margaritha, men det kan man jo selv snakke om. Det gode ved mange af de her ting er, at man kan tilpasse dem, alt efter om man er en venneflok på 10, 6, 3, eller det bare skal være dig og din bedste ven/veninde.

Bevæg dig… bare en lille smule

Det er ikke for at lyde som Femina, men når man har siddet og læst flere timer i stearinlysets skær, kan det godt være svært at holde sig selv til ilden. Derfor er det en rigtig god ide at forsøge at få rørt sig, bare en lille smule, hver dag. Her taler jeg ikke om et 12 ugers træningsprogram, men om sådan noget som at få gået en tur, eller, hvis vejret er lidt for utiltalende, lige komme ned af trappen til vaskekælderen med noget tøj. Man kan også finde en yogavideo på YouTube. Jeg er selv begyndt at lave en kort 13 minutter lang øvelse, der hedder ’De 5 tibetanere’, hver dag, og selvom det er lidt sjovt at sige højt, så synes jeg, det virker. Det vigtigste er, at man lige får rusket op i sig selv, genstartet kroppen lidt, så man igen er klar til at synke ned i fordybelsesmode igen.

Lav udskiftninger i dine omgivelser

Et af mine personligt vigtigste råd er at huske at udskifte dine omgivelser fra tid til anden. Hvis man altid sidder ved det samme bord, på den samme stol, så kan det hurtigt føles tungt, hver gang man sætter sig i den stol. Hvor stor udskiftningen skal være, er helt op til dig selv. Det kan lige så vel være at gå fra dit skrivebord til din sofa, som det kan være at bevæge dig fra lejligheden til et fællesområde eller lokale på dit universitet. Det gælder også, hvis du arbejder på en stationær computer derhjemme, så hiv lige den bærbare frem, og sæt dig et andet sted hen fra tid til anden. Det gælder næsten i endnu højere grad, hvis du, ligesom mig, har en tendens til at blive siddende og gå direkte fra læsning til Netflix, eller YouTube, når du er færdig. Så prøv lige at flytte dig, så du fysisk hjælper dig selv mentalt med at skelne mellem fordybelsestid og fritid.

Back To Top
Search