Skip to content

Karriere

Hvordan forbereder man sig til en jobsamtale til et studiejob?

Du har søgt et studiejob. Du er blevet inviteret til samtale, men hvordan er det lige, man går til jobsamtale på et studiejob, når man ikke nødvendigvis har meget erfaring med hverken jobsamtaler eller ’det rigtige arbejdsmarked’? I dagens artikel giver vi dig fem gode råd til, hvordan du kan forberede dig til en studiejobsamtale.

Læs op på virksomheden

Du kender med al sandsynlighed til den virksomhed, du har søgt hos, men ved du hvad deres værdier er? Deres målsætning? Det er også en god ide at undersøge virksomhedens platforme som f.eks. LinkedIn og Instagram , for at finde ud af hvad de gør godt og hvad der fungerer.
Hvis du kan få inkorporeret den viden gennem hele din samtale, viser du, at du ikke bare har styr på det job du har søgt, men også virksomheden du ønsker at arbejde for.

Find ud af hvorfor du er motiveret til at få jobbet

Du tænker sikkert, at motivationen drejer sig om, hvorvidt du er motiveret for at få jobbet. I stedet skal du have fokus på hvorfor du har valgt at søge job i lige netop denne virksomhed. De ved godt, du søger fordi du vil have udviklet dine kompetencer. Det vil alle. Derfor handler motivationen om det match, der er mellem dig og virksomheden, og hvad du er begejstret ved hos dem. Der må selvfølgelig gerne være en sammenhæng mellem virksomheden og din profil, eksempelvis at du brænder for kommunikation indenfor på det område som virksomheden tilbyder.

Overvej hvad dine styrker og svagheder er

Hvad er du god til? Hvad er du mindre god til? Det kan virke ligetil, men det er faktisk ret svært både at skulle fremhæve sine gode sider og sine mindre gode sider. Derfor er det en god ide at have forberedt det inden. Det skal selvfølgelig ikke være personligt, som at du er utrolig morgensur eller bager et fantastisk surdejsbrød, men handle om hvor dine kompetencer ligger. Det kan eksempelvis være, at du god til at have overblik, men har svært ved Excel. Husk dog at afslutte med, at du er opmærksom på det, og er villig til at lære.

Forbered nogle spørgsmål til stillingen

Til en jobsamtale er det meget naturligt, at arbejdsgiveren spørger ind til, om du har spørgsmål til stillingen. Det er derfor en fordel at forberede nogle spørgsmål inden samtalen. Hvis du er uforberedt på dét spørgsmål, risikerer du, at du kommer i tanke om noget du gerne ville have spurgt om, når du kommer hjem og så er det for sent. Hvis vi tager eksemplet med SoMe igen, kan et spørgsmål være, hvad virksomheden gerne vil opnå med deres kanaler, hvad målgruppen er osv. En jobsamtale er som udgangspunkt en samtale og ikke et forhør. Det giver ikke et særlig godt indtryk at være passiv og vente på at blive spurgt. Derfor er det altid bedre at være nysgerrig, vise interesse og stille spørgsmål undervejs.

Overvej hvordan dine kompetencer fra studiet og tidligere job hænger sammen med det, du søger

Det er ikke sikkert du har haft et studiejob før, og derfor ikke sikkert, du ved, hvordan du skal fremhæve din kompetencer fra tidligere jobs. Her er det en god ide at trække på det, du har lært på dit studie. Hvis du har haft et godt kursus eller skrevet en spændende opgave, som du mener er relevant for det job du søger, kan du bruge det. Du kan også trække på tidligere fritidsjobs. Hvis du eksempelvis har været tjener, har du muligvis været vant til at arbejde i et højt tempo og samtidig holde hovedet koldt. Det viser overblik og overskud. Det gør ikke noget, at du ikke har erfaring der matcher de arbejdsopgaver, du vil få i det nye job, så længe du kan formidle de kompetencer du har i forhold til det job du har søgt.

I bund og grund er det vigtigste at du er åben, nysgerrig og smilende. Der er ingen der forventer, at du kan alt, når du søger en studenterstilling.

Back To Top
Search