skip to Main Content

Karriere

Få et studiejob uden (relevant) erfaring

Leder du efter dit første studiejob, men har svært ved at se, hvordan du skal lande jobbet, når alle arbejdsgivere kræver, at du har erfaring med at bygge hjemmesider, skrive artikler, lave opslag til sociale medier og helst også skal kunne finde ud af at lave en podcast? Studenterbrød har talt med karrierekonsulent i KS Bitten Kjærgaard, som kommer med råd til, hvordan man får et studiejob, når man har sparsom erhvervserfaring.

Der er ikke noget, der hedder “irrelevant” erfaring

Det er vigtigt at huske, at der ikke er noget, der hedder ”dårlig” eller ”irrelevant” erfaring, når man skal søge job. Selvom den erfaring, du har, måske ikke taler præcist ind i de kompetencer, der efterspørges af en arbejdsgiver, er det naturligt. Vi skal alle starte et sted – og Bitten Kjærgaard påpeger, at det ofte er under studiet, at man får sit første ”relevante” arbejde.

“Det vigtigste er at kunne tale sig ind i det job, man søger,” siger hun. ”Når man skal have sit første studiejob, har man sjældent den store erfaring med sig, men det gør som sådan ikke noget. Selvom erfaring spiller en rolle, er en af de vigtigste ting at kunne vise, hvorfor du og din faglige profil passer til den pågældende stilling. Hvad kan du bidrage med, og hvad er din motivation overhovedet for at søge jobbet?”

”Derudover viser det at have haft et arbejde – uanset hvad det er – noget om dig som person. Det gør, at en arbejdsgiver kan se, at du ved, hvad det vil sige at indgå på en arbejdsplads, hvor andre mennesker afhænger af dig; at du kan finde ud af at møde til tiden, og at du får lavet dine ting.”

 

 

Beskriv de kompetencer, dine job har givet dig

Det næste skridt er at finde ud af, hvilke kompetencer den erfaring, du så faktisk har, har givet dig.

Selvom du tænker, at det ikke er relevant at have været morgenopfylder i SuperBrugsen, er der altid en måde, du kan vinkle dine kompetencer på, så din fremtidige arbejdsgiver bedre kan forstå, hvad din erfaring har givet dig. Det kan være, at du er exceptionelt god til at holde overblik, samtidig med at du indgår i relationer med mennesker. Måske har du arbejdet i en butik eller på café, hvor du var alene, hvilket har gjort, at du kan arbejde selvstændigt og er vant til at have ansvar. Hvis du har fået ansvaret for at lægge vagtplaner, siger det helt sikkert noget om, at folk har tillid til, at du sørger for, at opgaverne bliver løst, ligesom du har et blik for koordinering af arbejdskraft.

Der er altid noget at hente i enhver type af erfaring; det handler blot om at finde de kompetencer, der er relevante for den stilling, du søger.

 

Lær at formidle dine faglige kompetencer

“Studentermedhjælpere bliver i høj grad ansat på grund af deres uddannelse. Det, jeg oplever, er dog, at folk har svært ved at formidle de kompetencer, som deres uddannelse egentlig har givet én. Hvad kan jeg med den her uddannelse?”

Når du søger et studiejob, er det derfor vigtigt, at du ikke blot skriver, at du læser dansk, men at du skriver, hvad uddannelsen i dansk har givet dig af kompetencer, hvad du kan bruge den til, og hvorfor den gør dig til en relevant kandidat. Det kan være, at du er blevet skolet i modtagerrettet kommunikation, samt hvordan man kommunikerer på tværs af medier, hvilket giver dig en god forståelse for, hvordan man arbejder med forskellige målgrupper på tværs af platforme.

Derudover påpeger Bitten, at du kan gøre din faglighed endnu mere unik ved at overveje, hvad du kan, som andre studerende fra din uddannelse ikke kan:

“Fremhæv det, der gør lige præcis dig relevant. De valgfag, du har læst, projekter og opgaver, du har skrevet, er alt sammen noget, der former lige præcis din profil. Hvis man kan sætte ord på det, er man allerede nået rigtig langt.”

Det kan også være ved at overveje, hvad du finder særligt spændende i dit fag, og hvad du har opdaget, at du er god til? Måske har du læst tilvalg i religionsvidenskab, samtidig med at du er en haj til at læse korrektur. Det kan være, at du har et skarpt analytisk blik, eller at du er god til at omsætte teoretiske perspektiver til praktiske færdigheder. Alle disse er egenskaber, der hjælper dig med at skille dig ud fra mængden og blive specifik med, hvad det faktisk er, du kan og vil.

 

Frivilligt arbejde er også erfaring

“Frivilligt arbejde siger rigtig meget om dit engagement. Blot det, at du vælger at bruge din fritid på noget, giver arbejdsgiveren et bedre indtryk af, hvem du er som menneske.”

Desuden kan man få masser af erfaring gennem frivilligt arbejde. Måske er du frivillig redaktør eller skribent på et magasin, som giver dig direkte erfaring med at producere og redigere tekst, som du kan bruge i dit fremtidige job. Eller måske har du arbejdet som mentor og lektiehjælper, hvilket både har givet dig erfaring med formidling og vejledning, ligesom det har givet dig evnerne til at tilrettelægge et undervisningsforløb.

Uanset hvilken type frivilligt arbejde, du har været med til, gælder de samme principper, som vi skrev om tidligere: Der findes ingen “irrelevant” erfaring; det handler blot om at blive skarp på, hvilke af de kompetencer, du har tilegnet dig igennem dit frivillige arbejde, som er relevante for det job, du søger.

 

Dine hobbyer gør dig til et helt menneske

Så selvom det ikke virker, som om din betagelse af film noir eller din interesse for sportsvogne virker relevant i en jobansøgning, så er det vigtigt at have med, fordi det giver et indtryk af, hvem du er som menneske. Helt lavpraktisk hjælper det også arbejdsgiverne med at huske dig. I stedet for at være danskstuderende nummer 24, så vær den danskstuderende, der spiller squash i sin fritid, eller som har sin egen køkkenhave.

 

Husk, at du altid kan få råd og vejledning til din jobsøgning hos KS her.

Studerer retorik på Københavns Universitet.

Back To Top
Search