skip to Main Content

Tips og tricks

Lav lækre mobilvideoer med Adobe Premiere Rush

Arbejder du med video, eller kunne du tænke dig at komme til det? Du behøver ikke være uddannet klipper eller fotograf for at lave godt videocontent. Hvis du har en nyere smartphone, behøver du ikke engang et professionelt kamera. Men hvordan klipper man det så sammen? Laver effekter og korrigerer farve?
Læs med, og få tips og trick til at arbejde med mobilprogrammet Adobe Premiere Rush.

Hvad er Adobe Premiere Rush?

Adobe Premiere Rush er lillebroren til det mere avancerede redigeringsprogram, som bliver brugt professionelt i branchen; Adobe Premiere Pro. Adobe Premiere Rush har ikke lige så mange muligheder som Adobe Premiere Pro, men det er heller ikke nødvendigt for mindre videocontent som for eksempel video til SoMe.

Programmet indeholder dog mange af de samme redigeringsmuligheder, blandt andet: klipning, tekstning, farvekorrigering osv. Du kan også eksportere video direkte til Facebook, YouTube, Instagram osv. Adobe Premiere Rush findes både til mobil, tablet og computer. Du kan derfor starte dit redigeringsarbejde på én enhed og forsætte på en anden enhed. Du kan også starte med at redigere i Premiere Rush og forsætte redigeringsarbejdet i Premiere Pro, hvis du ønsker flere værktøjer.

Klipning

Start med at importere dine valgte klip og klik på ”create new project”. Videomaterialet skal ligge i Rush, før du kan begynde at redigere i det. Når du har lavet et nyt projekt, kommer det valgte videomateriale til at ligge i tidslinjen i bunden. Nu kan du trække klippene frem og tilbage på tidslinjen i den rækkefølge, du ønsker at have dem. Hvis du vil have, at et klip skal være kortere, kan du stille markøren på det valgte område og klippe. Det gøres med saksen, som du finder i bunden af venstre hjørne.

Som udgangspunkt er det en god ide at holde klippene korte, så du fastholder seerens opmærksomhed. En god tommelfingerregel er, at klippet må være mellem 1 til 3 sekunder. Det afhænger selvfølgelig af dit publikum. Skal du lave video til unge, skal klipperytmen være hurtig, så her kan du med fordel holde dig til 1-2 sekunder.

Tekstning

Når du har klippet din video færdig, og har en grundredigering, kan du begynde at tilføje effekter. Øverst i højre side af skærmen finder du knapper til diverse redigeringsværktøjer.

Den øverste er grafik. Her kan du blandt andet tilføje tekst. Vælg en tekstgrafik og træk den ned på tekstlinjen. På tidslinjen kan du nu se, hvor meget af din video teksten dækker. Du kan gøre længden af din tekst kortere og længere ved at trække i teksteffekten på tidslinjen. Klik derefter på tekstboksen på din skærm, og du kan nu tilføje tekst. Når du har klikket på tekstboksen på din skærm, kommer der en boks op i højre side af skærmen, hvor du kan ændre skrifttype, farve osv.

Undertekstning er ikke muligt i Rush, og du skal derfor op i Pro, hvis du vil have undertekster. Der findes dog et stort udvalg af effekter, og laver du video til SoMe, kan du også tilføje emojis.

Effekter og farveredigering

Hvis du klikker på knappen under grafikknappen, kan du her tilføje effekter. Du kan blandt andet vælge at lave overgange mellem de forskellige klip, så din video får en mere flydende rytme. Træk valgte overgang ned på din tidslinje, hvor du ønsker, der skal være en overgang mellem klip. Hvis du vil have din overgang kortere eller længere, skal du trække i den på tidslinjen.

Du kan også lege med farverne i din video. Under effektknappen finder du farveredigeringsknappen. Her kan du redigere farverne i de valgte klip. Flyt musen hen til klippet, hvor du vil ændre farven, og klik på det farvefilter, du ønsker. Hvis du trykker på knappen ”edit” i farveredigeringsknappen, kan du justere i farverne i valgte klip.

Vil du lære mere kan du udforske Kommunikation og Sprogs webarkiv, hvor vi tilbyder lang række kurser i alt fra videoredigering til Excell.

Studerer kommunikation på Aalborg Universitet København

Back To Top
Search