skip to Main Content

Guide

Begynderguide til produktion af video

At lave video er ligesom med så mange andre ting: Du bliver nødt til at have forberedt dig, inden du går i gang. Hvis ikke du er forberedt, når du skal ud at filme, kan du ende med at komme hjem med for lidt materiale, dårlig lyd eller småfejl som ikke kan reddes i post-produktionen. For at du kan lave den bedst mulige video, er dagens artikel derfor en begynderguide til dig, som skal lære at lave video.

Storyboard

Et storyboard er i bund og grund en samlevejledning til din video. Det kan enten være en tegning eller grafikker, som viser, hvordan videoen take for take i sidste ende skal se ud. Selvom du har et storyboard, vil du nok blive overrasket over, hvor meget materiale der faktisk skal bruges for at lave en video. Mange nybegyndere ender som regel med at komme hjem med for lidt materiale. Optag derfor hellere for meget end for lidt, så har du også noget at vælge imellem, når du skal til at redigere.

Det er ikke altid nødvendigt at have et storyboard, men nogle gange er det nødvendigt, hvis ikke der skal improviseres for meget. Udover det, er det også bare godt at have ved hånden, så du ved, hvad du skal filme og fra hvilken vinkel. I sidste ende er et storyboard derfor også med til at spare dig tid.

Projekt planlægning

Når du skal i gang med at filme, er det også en god idé at have en projekt-/produktionsplan. En projektplan er en måde, hvorpå du og dem, du arbejder sammen med, kan styre jeres arbejdsproces. I en projektplan indgår derfor en arbejdsfordeling, hvor det fremgår, hvem der er ansvarlig for hvad, en tidsplan for, hvornår de enkelte opgaver skal være færdige, og en mødeplan med, hvor og hvornår gruppen holder møder.

Teknisk udstyr

Du kan sagtens filme en hel video med din mobil. Mange mobiler i dag har så godt et kamera, at kvaliteten bliver udmærket kun ved brug af mobil. Der er dog nogle ting, du skal være opmærksom på, hvis du vælger at filme med mobil. Det er eksempelvis en god ide at medbringe en ekstern mikrofon, da mobilers mikrofon ikke er specielt god. Hvis du filmer udenfor, er du også nødt til at have en vindhætte, ellers går vinden direkte i mikrofonen, og det kan ikke reddes i redigeringsrummet. Generelt er god lyd utrolig vigtigt, når man laver video. Man kan klippe sig ud af meget på billedsiden, men det er næsten umuligt at klippe sig til god lyd. Dårlig lyd kan være utrolig distraherende for seeren, og ødelægge en ellers god video.

Derudover skal du være opmærksom på, hvilken vinkel du holder din mobil i. Holder du mobilen vertikalt, vil du få det, man kalder højformat, og det kan ikke trækkes til bredformat, uden at det skader kvaliteten på videoen. Det er derfor en god ide at overveje, hvor videoen skal postes henne, når du beslutter dig for vinklen. Skal den på Instagram, kan du sagtens have et højformat, da det er det format Instagram bruger.

Lyssætning

Lys er endnu et vigtigt element i at lave video. Det kan, sammen med lyd, være med til at sætte den stemning, du ønsker for din video. Hvis ikke du har adgang til professionel lyssætning, kan man gøre meget med den type lys, man har til rådighed. Du kan eksempelvis rykke rundt på lamper, så du får en dunkel scene. Du kan også sætte et hvidt stykke papir foran en lampe for at skabe koldt lys mod den genstand, du ønsker der skal fokuseres på.

Når du er nybegynder i at lave video, er det godt at have in mente, at det ikke nødvendigvis bliver knivskarpt første gang. At lave video er på mange måde en trial and error proces, og man bliver kun bedre, jo flere gange man gør det. Man kommer dog langt med lidt planlægning, og så skal det tekniske håndværk nok komme hen ad vejen.

Studerer kommunikation på Aalborg Universitet København

Back To Top
Search