Skip to content

Sprog

6 gode ordsprog til din hverdagssamtale

”Man skal ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt”, ”æblet falder ikke langt fra stammen” og ”kast ikke med sten, hvis du selv bor i glashus”. Hvis du ikke allerede har gættet det, handler dagens artikel om ordsprog. Ideen med ordsprog er at understrege en pointe med et sjovt eller malerisk billede. I dagens artikel giver vi dig derfor seks sjove og mindre brugte ordsprog, som kan krydre dine samtaler og dit hverdagssprog.

Det smager lidt af fugl

Dette ordsprog bliver brugt til at forklare, at noget ikke helt er, som man havde ønsket dig, men minder lidt om. Med andre ord: noget, der er bedre end ingenting. For at give et eksempel kan det være, du har søgt to jobs. På det ene skal du arbejde med markedsføring, hvor du på det andet skal arbejde med SoMe. Du vil helst have jobbet med markedsføring, men får det med SoMe. Det er ikke det, du helst vil, men det smager lidt af fugl.

Små gryder har også ører

”Små gryder” refererer til børn. Dette ordsprog betyder, at børn hører og forstår, hvad der bliver sagt omkring dem, og at man derfor skal passe på, hvad man siger sammen med børn, som de ikke skal høre.

Klæd dig på fransk og frys på dansk

Et ordsprog min farmor yndede at bruge, da jeg som teenager troppede op i nedslidte Converse og overgangsjakke i vintermånederne. Som bekendt er Frankrig kendt for deres mode, som måske ikke altid passer til det danske klima. Med andre ord kan man sige, at dette ordsprog er en anden variant af ”man må lide for skønheden”.

God ved dyrene og varmt klædt på

Dette ordsprog er nok det mindst kendte, men passer ikke desto mindre godt i mange sammenhænge. Det kan både bruges om en person, hvor der ikke er så meget at sige, men det kan også bruges i en mere positiv sammenhæng om en person, der er sød og venlig. Derudover kan det bruges om personer, der er meget praktiske i deres påklædning.

Elevatoren kører ikke helt op

Du kender sikkert udtrykket ”det er ikke studenterhuen, der trykker”. Dette ordsprog er en variant af dette og refererer i bund og grund til en person, som er distræt, eller som ikke er særlig intelligent.

Dagen er aldrig så lang, at aftenen ikke kommer

Et positivt ordsprog om, at modgang og dårlige dage altid vil få en ende. Uanset hvor lang en dag kan synes at være, vil aftenen altid komme, og det samme med medgang.

Studerer kommunikation på Aalborg Universitet København

Back To Top
Search