Skip to content

Studieliv

6 tips til at effektivisere eksamenslæsningen og overleve eksamensperioden

Eksamenslæsning er virkeligheden for de fleste af os i øjeblikket. Det kræver tid og energi, og ofte føles det som om, der ikke er nok timer i døgnet. Men måske det er fordi du ikke udnytter tiden eller dine egne styrker godt nok? Studenterbrød kommer her med en række tips til, hvordan du kan effektivisere din eksamenslæsning, så du også har tid til andet.

1. Skab overblik og prioriter

For at effektivisere din eksamenslæsning er det vigtigt, at du skaber et overblik. Du kan med fordel spørge dig selv, hvad det særligt er, du skal læse op på, og hvornår det giver mening at begynde at læse op. Er der nogle bestemte teorier og begreber, du skal have bedre styr på, og hermed prioritere højere? Eller er der nogle dele af pensum, som ikke er lige så friske i hukommelsen som andre?

Når du har dannet dig et overblik over dette, kan det efterfølgende være en fordel at skrive det ned. Enten 1) i form af en kalender, hvor du planlægger, hvilke dage du skal læse på det ene eller det andet, eller 2) i form af en to-do-liste, hvor du kan krydse af, hvilke af dine mål du har klaret. Når du har skabt et overblik, vil din eksamenslæsning føles mere overskuelig, og du vil nu udnytte tiden bedre.

2. Studer i intervaller

Det er sjældent, at vi som mennesker kan holde fokus en hel dag og studere i alle døgnets timer. Sæt derfor nogle intervaller, hvor du studerer intensivt, og efterfølgende tillad dig selv at holde en pause. Du kan med fordel starte med 25 minutter efterfulgt af 5 minutters pause. Hvis du kan holde fokus længere, kan du øge tiden helt op til 50 minutter, hvorefter du holder 15 minutters pause. På denne måde sikrer du, at du udnytter tiden på bedste vis og ikke bliver distraheret af eksempelvis din telefon.

3. Find ud af hvornår på dagen du studerer bedst

Det har stor betydning, om du er A- eller B-menneske, i forhold til hvordan du bedst læser til eksamen. Hvis du er A-menneske og godt kan lide at stå tidligt op og få klaret dagens gøremål, kan du med fordel bruge dagens første timer på at studere. Hvis du omvendt er B-menneske, kan det tit være en god idé at acceptere, at du bedre kan koncentrere dig om eftermiddagen/aftenen, og derfor er det bedre at bruge tiden her. Det giver nemlig ikke altid mening at bruge hele formiddagen på at prøve at læse, hvis du alligevel ikke kan holde fokus. Accepter, at du først kan studere om eftermiddagen/aftenen, og brug i stedet formiddagstimerne på andre sjove ting. Hvis du derimod er et A-menneske, kan du gøre det omvendte. På den måde udnytter du tiden efter dine egne styrker og har samtidig tid til andet end at læse til eksamen.

4. Husk at holde fri

Det er vigtigt at tillade sig selv at holde fri. Vi mennesker når nemlig en grænse, hvor vi ikke kan tage mere viden ind, og den grænse skal du lytte til. I stedet for at fortsætte ud til de sene aften- og nattetimer, skal du tillade dig selv at holde fri. Det resulterer også i, at du vil huske det, du har læst, bedre, hvis du af og til holder en lille pause fra eksamenslæsningen.

5. Skift lokation

Det kan være en fordel, hvis du i løbet af eksamensperioden skifter din læselokation. Det kan nemlig være en stor hjælp for din koncentration og motivation at ændre dine omgivelser. Så varier mellem at sidde hjemme, på studiet eller andre steder rundt omkring i byen, når du læser til eksamen. Tit kan du med en hurtig Google-søgning finde en guide over gode studiesteder i din by.

6. Tal med dine medstuderende.

I eksamensperioden kan det være svært at holde styr på, hvad du skal gøre, men at tale med dine medstuderende om de ting, du synes er udfordrende, kan hjælpe dig med at holde rette spor. Måske kan I lave jeres forberedelse sammen, eller måske har dine medstuderende nogle forberedelsesteknikker, som kan hjælpe dig? Uanset hvad, skader det aldrig at tale med sine medstuderende.

Studerer Teater- og Performancestudier på Københavns Universitet

Back To Top
Search