Skip to content

Studieliv

Networking som studerende: Derfor skal du opbygge dig et netværk allerede som studerende 

Som studerende kan vi ofte have svært ved at se formålet med at opbygge et netværk tidligt i vores studietid, og det kan også være svært at finde ud af, hvad man kan bidrage med, når man som studerende har ingen eller begrænset erfaring på jobmarkedet. Derfor vil Studenterbrød i denne uges artikel gøre dig klogere på vigtigheden af at netværke som studerende.

Hvad er formålet med et netværk som studerende 

Et netværk giver dig mulighed for at dyrke dine faglige interesser med andre. Formålet med at have et netværk som studerende er blandt andet at forbinde studerende på tværs af fagligheder og studie samt at inspirere hinanden. Men det er også en genvej til at skabe kontakter ude på arbejdsmarkedet med professionelle og potentielle arbejdsgivere. Et netværk skal ses som et fællesskab, hvor du bliver inspireret og samtidig også inspirerer andre både fagligt og personligt. 

At opbygge et netværk allerede som studerende kan være givende, da mange ledige stillinger bliver besat gennem netværk og uopfordrede ansøgninger. Desuden kan et godt netværk også bidrage til at åbne døren eller bringe dig længere frem i køen, når det gælder dit første job, praktikplads eller studiejob. 

Som studerende kan du bruge dit netværk til at gøre dig selv mere synlig og samtidig få et indblik i en specifik organisation, en stilling eller et felt, som du synes er interessant. Samtidig kan du også bruge dit netværk til at blive inspireret, hvis du stadig er usikker på, hvad der venter dig på den anden side af studiet. Hvilken karrierevej har andre taget? Hvilke brancher arbejder de inden for? Netop dette kan du bruge dit netværk til at blive klogere på. Dit netværk som studerende kan nemlig bruges som en genvej til at blive klogere på dig selv, din faglighed og til at forstå det arbejdsmarked, som du i fremtiden skal være en del af. Det er gennem dit netværk på studiet og i andre relationer, at du som studerende bliver klogere på dine kompetencer, finder ud af, hvad der rører sig på arbejdsmarkedet, og hvad du synes er spændende. Så ved at opbygge et netværk allerede som studerende, sikrer du dig selv et godt fundament til den dag, hvor du står som nyuddannet og er på udkig efter dit første job. 

Det gode netværk 

At have et stort netværk betyder ikke nødvendigvis, at du har et godt netværk. Det gode netværk afhænger af, hvordan og hvor ofte du bruger det. Så selvom du “kun” har et netværk på 80 personer, og en af dine studiekammerater har et netværk på 300+ betyder det ikke nødvendigvis, at hans/hendes netværk er bedre. Dit netværk er mere end et antal, og det handler ikke om at have flest kontakter og forbindelser, men om at have gode kontakter og forbindelser. Du skal derfor ikke være bekymret hvis du ikke har et stort netværk. 

Desuden er det vigtigt at huske, at et netværk går begge veje. Ligegyldigt hvor vigtige og relevante dine forbindelser er for dig, skal du også være relevant for dem. Det kan godt være, at du som studerende ikke har stor erfaring og indsigt i branchen at dele ud af, men for de professionelle på arbejdsmarkedet kan du være en vigtig forbindelse i forhold til den nye og fremtidige generation i branchen. Derudover kommer du med en frisk og ny viden fra din uddannelse, som de på arbejdsmarkedet er interesserede i. 

Fire måder hvorpå du kan udvide dit netværk: 

LinkedIn er et professionelt socialt medie, som fokuserer på arbejdslivet, og som er skabt til at netværke. Hvis du ikke allerede har en profil der, kan det være et godt sted at starte. Her kan du finde dine nuværende eller tidligere medstuderende og blive inspireret af dem og de valg, de har taget. Hvorfor skal du så netværke med dine medstuderende? Svaret er enkelt. De kan vise sig at være en vigtig forbindelse i fremtiden, hvis de for eksempel kan åbne døren til dit drømmejob eller måske praktikpladsen du har gået og drømt om. Hvis du allerede har et studiejob, er det også en god idé at netværke og forbinde med dine kolleger, da de, ligesom dine medstuderende, kan være med til at åbne døre for dig i fremtiden. LinkedIn er desuden et medie, hvor du inden for dit felt kan lære om andres karriereveje, se hvilke virksomheder der ansætter studerende og nyuddannede fra dit studie og meget mere. 

Hos Kommunikation og Sprog tilbyder vi kurser til vores medlemmer omkring LinkedIn, og hvordan du bruger LinkedIn bedst, hvilket du kan læse mere om her 

En anden måde, hvorpå du kan udvide dit netværk som studerende, er gennem samarbejdspartnere. Virksomheder eller organisationer, som du har samarbejdet med i forbindelse med en eksamensopgave, dit bachelorprojekt eller speciale, er også gode forbindelser, da de forhåbentlig husker dit arbejde og måske i fremtiden kunne være interesserede i at ansætte dig, hvis du leder efter et job. 

Events er en tredje måde, hvorpå du kan udvide dit netværk. Dette kan både være events gennem dit universitet eller fagforening. Hos Kommunikation og Sprog har vi blandt andet flere arrangementer i kalenderen, som fokuserer på at netværke med andre. Så tag gerne din studiekammerat med under armen og tag af sted til nogle spændende events, og udvid dit netværk. 

En sidste måde, hvorpå du kan udvide dit netværk, er gennem din studenterorganisation, og andre studiefællesskaber. Som KS medlem har du mulighed for at være en del af fællesskabet KairoS, som er et fagligt fællesskab for kommunikations-, sprog-, og marketingstuderende. Dette kan du læse meget mere om her. 

Er du blevet endnu mere nysgerrig på det at netværke? Så kan du finde endnu mere god viden og inspiration på KS hjemmeside.  

Kandidatstuderende i Kommunikation på Aalborg Universitetet i København

Back To Top
Search