Skip to content

Studiestart

Den gode opstart – kom ind i rutinen og undgå at starte lige på og hårdt

Om nogle uger kalder bøgerne og de akademiske opgaver igen. I stedet for at starte lige på og hårdt, og være træt flere uger efter semesterstart, får du her gode råd til den gode opstart uden stress.

Interview med studiekoordinator Vanessa Baladi fra AAU CPH

Hvad er den gode opstart på universitetet for en studiekoordinator?
“For at få så god en opstart som muligt synes jeg, at man bedst muligt burde deltage i de arrangementer, som der bliver planlagt, især hvis du lige er startet på studiet, på et nyt universitet eller på kandidaten. Derudover var det for mig rart at have styr på meget af det praktiske inden jeg startede, så jeg ikke stod med alt sådan noget oveni studiestart.“

 

 Hvad er godt at vide for den nye studerende?
“Det bedste råd jeg selv fik, da jeg startede, var faktisk at huske at prioritere min fritid. Selvom studierne er vigtige, er det også vigtigt at tage pauser og lave andre ting, som ikke omhandler lektier og studie. På den måde undgår man også at gå helt død i sit studie. Det er også okay at prioritere, hvor meget man vælger at læse op til diverse forelæsninger. Det er ofte umuligt at nå at læse alt – det samme gælder med noter. 0 Du er ikke den eneste, der ikke kan nå at nedskrive alt, hvad dine undervisere siger. Derudover vil jeg klart anbefale at deltage i diverse sociale arrangementer, især lige i starten for at opbygge dit sociale netværk.”

 

Hvad gør du selv for at få en god start på studiet?
“For at få en god start plejer jeg at sætte mig ind i mit skema og læse op på semesterets temaramme samt studieplanen for at få et overblik over, hvad det næste halve år byder på. Derudover forsøger jeg gerne en uges tid inden studiestart at komme tilbage til mine rutiner fx ved at forsøge at fikse min døgnrytme igen.“

 

Her kommer flere gode råd:

Få en god døgnrytme
Du har måske været på festival, festet på en solskinsø eller bare arbejdet igennem, imens det var muligt, men fælles for dem alle er, at du skal tilbage i en døgnrytme, der passer til at studere. Øv dig en uges tid før studiestart i at få 8 timers søvn, få ordentlig mad i løbet af dagen, og få oparbejdet en rutine i hverdagen. 

Planlæg dit semester
Når du kan se både semesterplan, læseplan og litteraturliste til kurset, kan du gå i gang med at planlægge dit semester og din læsning. Lav en plan over, hvornår de store afleveringer ligger, og hvor meget du skal læse hver uge, så du kan planlægge din tid optimalt, og ikke hele tiden skal stresse over, at der er noget du skal læse, eller en opgave du skal have skrevet. Planer kan skride, du kan blive syg, eller der kan blive ændret i læsebyrden, men med en plan, der er lagt fra start, kommer du langt. 

Lav dine indkøb i god tid
Hvad mangler du til studiestart? Er der bøger, der skal købes, eller kunne din computer godt bruge en ny oplader? Når du har din litteraturliste, kan du få et overblik over, hvor mange penge, der skal bruges på bøger og kompendier. Der er også penge at spare, hvis du i god tid ved, hvad du skal bruge, og kan finde bøgerne brugt eller på tilbud i stedet for at købe dem alle sammen dagen før til fuld pris. 

Back To Top
Search