Skip to content

Tips og tricks

Gode råd til dig der overvejer at få børn under studiet

Går du og overvejer at få børn, mens du studerer, men ikke kan finde ud af, om det er dumt eller faktisk en god ide, giver studenterbrød gode råd til dig, der overvejer at få børn under studiet.

Før du begynder at tænke i babynavne og slyngevugger, er det vigtigt at overveje, om det er under studiet, du gerne vil stifte familie. Er du klar til at opgive din totale frihed, søvn og lade et andet væsen blive omdrejningspunkt i dit liv?

Når du er klar til at opgive det, er der mange fordele ved at få børn under studiet, som også bliver en fordel, når du skal ud på arbejdsmarkedet. Selvom en fremtidig arbejdsgiver ikke må spørge ind til din situation med hensyn til børn, er det ofte en faktor i, om du ender med jobbet, og her står du stærkere til en jobsamtale, når du allerede har fået børn og derfor, muligvis, ikke skal på barsel.

Hav et godt bagland

Et godt råd er også at have et godt bagland – en far, moster, farfar eller reservebedste, der kan træde til, når det brænder på, fordi du f.eks. skal læse ekstra op til en eksamen. For der kommer til at være perioder, hvor du er nødt til at lægge flere timer i studiet end ellers, og her kan det være rart at have nogen, der kan hente de dage, hvis både du og din partner er pressede.

Sæt dig ind i reglerne

Sæt dig ordentligt ind i reglerne omkring barsel under studie, tidsfrister, ekstra SU, og hvor mange ECTS-point du må komme bagud i løbet af din studietid. Her kan din fagforening være behjælpelig og god at have i baghånden, hvis studiestedet ikke har helt styr på reglerne.

Hav styr på økonomien

Når du får børn, er det endnu mindre fedt at skulle vende hver en mønt sidst på måneden. Heldigvis er der økonomisk hjælp at hente i form af børnepenge og forældretillæg til SU’en, hvis begge forældre studerer, samt at du er berettiget til højere SU-lån. Du kan også søge om mere boligstøtte og friplads i vuggestue.

Planlægning med afvigelser

Et sidste råd i denne omgang er faktisk et råd, alle kan bruge. Planlæg alt, men vær ikke bange for at vige fra din plan. Børn er uforudsigelige, og det ændrer sig hele tiden, men det er en fordel at have en dagligdag, hvor der er sat tid af til læsning og fordybelse i studiet.

Når alt dette er sagt, giver det også mange muligheder at få børn under studiet. Du kan selv strukturere din tid og du får meget mere tid med dine børn, mens de er små – og det gider man godt!

Læs mere information om at få børn, mens du studerer, og få hjælp til at beregne din barsel med Kommunikation og Sprogs barselsberegner.

Back To Top
Search