Skip to content

Tips og Tricks

Det Gode Feltarbejde

Feltarbejde kan være tidskrævende, og man kan føle, at man spilder tiden, men det kan faktisk give dig unikke oplevelser og måder at opdage ny viden på. Studenterbrød guider dig til, hvordan du kan lave det gode feltarbejde.

Det første min underviser sagde, da vi skulle undervises i feltarbejde, var: “Det tager meget mere tid end andre metoder, og jeg vil fraråde jer at vælge det, men jeg skal undervise jer i det.”

Jeg er glad for, at jeg gjorde det stik modsatte af, hvad min underviser anbefalede – feltarbejde er nemlig en spændende metode til at undersøge og indsamle empiri. Feltarbejdet er specielt godt til dig, der gerne vil have noget ekstra ud af dit projekt på studiet og nye perspektiver på et emne. Det giver samtidig en mulighed for at stifte bekendtskab med den virkelige verden og bruge de teorier og metoder man har på studiet i praksis. 

 

Fire gode råd til feltarbejde

Start i god tid

Du skal gå i gang i bedre tid, end du tror. Både forberedelse, selve arbejdet i felten, dokumentationen og efterarbejdet tager tid, hvis du vil opnå de bedste resultater. Lav en tidsplan for, hvad og hvornår de forskellige opgaver skal udføres med forbehold for, at planen kan skride, hvis der opstår uforudsete ting. 

 

Sæt dig ind i det emne, du vil undersøge

Det er dumt at møde op første dag og ikke vide bare en lille smule om det, du skal observere. Hvis du skal undersøge et bestemt folks ritualer eller ageren, er det godt at have sat sig ind i deres historie og kultur først.

 

Hav dit fokus i baghovedet, men vær ikke bange for at afvige fra ruten

Jeg har selv via mit studie lavet feltarbejde et par gange, hvor jeg har vekslet mellem at observere og være aktivt deltagende afhængigt af, hvad formålet med projektet var. Her var det særligt givende, at jeg havde et klart hovedtema, som jeg fokuserede på, men samtidig var jeg åben for at følge sidespor, så længe jeg havde styr på, hvor jeg var på vej hen med projektet.

 

Dokumentér, dokumentér, dokumentér

Dokumentér alt det, du oplever og gerne på mange forskellige måder, så længe det ikke går ud over dit overskud og fokus. Det er lettere at sortere ud i en stor mængde materialer, end det er at ærgre sig over, at man ikke fik et specifikt øjeblik dokumenteret. Det mest optimale er at skrive ned, men du kan også tage andre metoder i brug, som fotografi, illustrationer, lydoptagelser og video. Det kan bruges til at have evidens for de konklusioner, man drager på baggrund af ens observationer og samtidig giver det projektet et spændende pift.

Back To Top
Search