Motivation kan være en mærkelig og abstrakt størrelse. Den ene dag kan du være helt høj over, hvor fedt dit studie er, og den næste kan du få lyst til bare at droppe ud. For at undgå at falde i en dårlig negativ spiral, er det derfor vigtigt, at du aktivt holder din motivation til ilden. I denne artikel undersøger Studenterbrød, hvorfor mange studerende mister motivationen, og hvad du kan gøre for at holde din motivation oppe.
Tekst / Ida Caroline Hansen
Foto / Canva
Udgivet / Februar 2024
Kan du huske dengang, du lige var startet på universitet? Du havde måske allerede købt alle studiebøgerne, nye overstregningstuscher og var klar til at læse fra morgen til aften. I dag ser din studiemotivation måske lidt anderledes ud, og det er helt normalt.
Mange mister motivationen inden for det første år
Ifølge en ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut falder den studerendes motivation nemlig med 17 procent inden for det første år på studiet. Faldet i motivationen gælder bl.a. for studerende, der ikke er kommet ind på deres førsteprioritet samt studerende, der kommer med et lavt gennemsnit fra gymnasiet. Omvendt er det de studerende som er over 26 år eller som allerede har en erhvervsuddannelse, der opretholder motivationen, hvilket ifølge undersøgelsen hænger sammen med at denne gruppe oftest er mere afklarede med deres studievalg. Hvad der holder motivationen oppe, kan dog være meget individuelt, og det er derfor relevant at blive lidt klogere på, hvad motivation egentlig er.
Hvad er motivation?
Motivation beskrives i Den Store Danske som den grundlæggende årsag til bevægelse, og er indenfor psykologien en betegnelse for, hvad der driver mennesker til kropslig og psykisk aktivitet. Motivationen er altså grundlæggende for, at vi handler, og ikke sidder stille.
Ifølge en artikel fra Aarhus Universitet kan motivation deles op i ydre motivation og indre motivation. Den ydre motivation opstår, når man drives af ydre mål, for eksempel gode karakterer, ros, sammenligning med andre eller en kommende profession. Omvendt kommer den indre motivation, når man finder en interesse og glæde ved selve aktiviteten, der gør aktiviteten sjovere at udføre og dine evner nemmere at forbedre. Det kan derfor være en god ide at mærke efter, hvad der særligt motiverer dig, eller hvilken motivation, du mangler.
4 råd til, hvordan du holder motivationen oppe
1 Nysgerrighed frem for karakterer
Både i den travle hverdag og i eksamensperioderne kan man hurtigt glemme, at man studerer for at lære og blive klogere og ikke for at få gode karakterer til en eksamen. Selvom karakterer godt kan være en motivationsfaktor, er det først og fremmest nysgerrigheden efter at lære noget indenfor et fagfelt og blive bedre til det, der holder motivationen oppe på den lange bane. Det kan derfor være nyttigt at huske sig selv på, at man studerer for ens egen lærings skyld og ikke for underviserens anerkendelse. Desuden har karakter heller ikke den samme betydning på universitet som det gjorde i gymnasiet.
2 Gør dine fremskridt tydelige
Det kan være dræbende for motivationen, hvis man har en følelse af, at man læser og læser uden at lære noget. Det kan derfor være givende at gøre sine resultater synlige for sig selv og huske tilbage på, hvor langt man egentlig er kommet. Det kan man gøre ved løbende at skrive de ting ned, man synes er svært, og kigge tilbage på dem i slutningen af et semester. Man kan også motivere sig selv løbende ved at dele ens læsning op i mindre opgaver, som man så kan sætte flueben ved undervejs.
3 Undgå at brænde ud
Uanset hvor motiveret man er for et studie, er det vigtig at passe på sig selv. Universitet er krævende, og man kan ikke nå alt det, man sætter sig for. Hvis man arbejder for hårdt og glemmer pauser, risikerer man nemlig at brænde ud. Derfor kan dine pauser og overspringshandlinger være nødvendige for at holde din motivation og din energi oppe over tid. Husk på at studiet er et maraton. Ikke en spurt.
4 Investér i det sociale
I undersøgelsen fra Danmarks Evalueringsinstitut forklarer projektleder Andreas Pihl Kjærsgaard, at der er en særlig sammenhæng mellem den sociale tilknytning til studiet og motivationen. Der er derfor en rigtig god ide at investere i det sociale på studiet. Det kan du gøre ved at engagere dig i dine studiekammerater, i din studiegruppe, eller ved at melde dig ind i en studenterorganisation. Det kunne for eksempel være Kommunikation og Sprogs studenterorganisation, Kairos, der er aktiv på Syddansk Universitet, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet.
Du kan læse mere om Kairos her.
Er du nysgerrig på undersøgelsen fra Danmarks Evalueringsinstitut, kan du finde den her