Skip to content

Marketing

Super Bowl: Verdens største reklamesøjle 

Februar er en stor måned for alle, der har interesse i amerikansk fodbold, da det netop er her, den store finale, bedre kendt som Super Bowl, løber af stablen. Men Super Bowl er meget mere end amerikansk fodbold. For finalen er ligeledes en af verdens største reklamesøjler og hermed kulminationen på en lang strategisk markedsføringsproces for nogle af verdens største brands.

Flere af tidens største, mest historiske og ikoniske kampagner og reklamer har fundet sted i forbindelse med den store NHL-finale, Super Bowl, gennem årene. Og årets Super Bowl var ingen undtagelse. Men hvad er Super Bowl egentlig for en størrelse, hvis vi kigger på det med marketings-brillerne? Vi har på studenterbrød undersøgt dette nærmere – og vi tør godt sige, at det er med god grund, at brands betaler millioner for at få deres reklame vist i et splitsekund.

Derfor er Super Bowl ikonisk inden for markedsføring 

For mange er hele det dyre reklame-setup en lige så stor del af Super Bowl, som selve kampen og det hypede halftime show. Skal din reklame vises under Super Bowl, er prisen i øjeblikket omkring 49 millioner kroner for 30 sekunder. Det i sig selv vil vi påstå er med til at gøre Super Bowl til en ikonisk begivenhed inden for markedsførings- og reklamebranchen. At prisen for et reklamespot er så dyr, betyder, at kun store virksomheder med betydelige budgetter har råd til at deltage. Dette skaber en forventning om, at de reklamer, der vises, vil være af høj kvalitet.

Nogle af de elementer, der er med til at give Super Bowl sin ikoniske status, er desuden den høje eksponering og brede demografiske rækkevidde, der medfølger. Super Bowl tiltrækker mange seere, omkring 200 millioner, og derfor er det en gylden mulighed for virksomheder at få eksponering i bedste sendetid. Man kan ligefrem vove at påstå, at reklamerne er mindst lige så vigtige en del af Super Bowl-begivenheden som selve spillet. For hvis man angiveligt spørger de amerikanske seere, hvad de ser mest frem til ved Super Bowl, er reklamerne blandt top 3.

Formlen på succes

Hvad skal der til for at skabe den perfekte Super Bowl-reklame? I en tætpakket reklamepause, hvor alle brands har lagt millioner af kroner i en enkelt reklame, handler det om at stå ud, hvis man gerne vil huskes efterfølgende. Alligevel mener flere, at Super Bowl-reklamer er kendetegnet ved at være “safe”, og måske ikke så unikke, som man kunne forvente. Det er nemlig ikke her, at man som brand eksperimenterer med nye ideer eller kontroversielle budskaber.

Kigger man på tværs af de seneste årtiers succesfulde Super Bowl-reklamer, er formlen klar: kendisser + humor + populærkulturelle referencer. Det er vigtigt, at reklamen er sjov og derigennem mindeværdig. Her spiller kendte Hollywood-stjerner og personligheder en central rolle. Kan dette ligeledes kobles op på en reference inden for populærkulturen, som eksempelvis TV-serien Friends, mener flere fagfolk, at man har den rette opskrift på en succesfuld Super Bowl-kampagne.

Når brands køber reklamespot ved Super Bowl for millioner, er det ultimative mål at øge brandbevidstheden blandt seerne. Skal man tænke en smule kritisk, har man lyst til at sætte spørgsmålstegn ved, hvorvidt effekten af de dyre reklamer rent faktisk er synlig for de respektive brands. Men flere undersøgelser viser, at brandbevidstheden faktisk øges, og at man på længere sigt også kan måle en stigning i salget for de fleste brands. 

Men hvad er det, der gør Super Bowls reklamer anderledes og bedre end almindelige reklamer? Her må man ty til det ry, som Super Bowl har. For vi forventer, at reklamerne er unikke og humoristiske, hvilket smitter af på vores opfattelse af reklamerne. Vi husker disse reklamer på en helt anden måde, fordi vi kobler dem sammen med Super Bowl som fænomen. Det betyder, at selv de virkelig dårlige reklamer er reklamer, der bliver talt om efterfølgende. Så selv hvis din reklame ikke er den, der skiller sig ud på en positiv måde blandt mængden, kan omtalen af brandet stadig være værdifuld for virksomheden.

Super Bowl 2024 

Super Bowl er altid noget særligt – men i år har det verdensberømte show fået et ekstra boost. NFL er nemlig blevet ramt af Taylor Swift-effekten. Og hvis du undrer dig over, hvordan Taylor Swift og NFL hænger sammen, er det korte svar – hendes forhold til NFL-spilleren Travis Kelce fra holdet Kansas City Chiefs. Af samme årsag har Super Bowl fået flere unge kvindelige seere end normalt, og målgruppen for reklamerne er derfor også blevet bredere end førhen. Dette kunne både ses i udvalget af de brands, der reklamerede, hvor blandt andet DOVE gjorde comeback. 

Men det er selvfølgelig ikke alt, der handler om Taylor Swift. For selvom hun har boostet NHL økonomisk med sin tilstedeværelse, blev vi stadig forkælet med nye gennemførte reklamer ved dette års Super Bowl. Her på studenterbrød kan vi heller ikke komme uden om årets reklame fra CeraVe, der ligeledes er blevet fremhævet af fagfolk verden rundt. Her ses skuespilleren Michael Cera, der på humoristisk vist fremgår som manden bag CeraVe, idet hans efternavn er Cera. Gennem reklamen fortæller han, hvorfor “hans” creme er den bedste. Til sidst afsløres det dog, at det ikke var Michael Cera der har udviklet produktet, men førende dermatologer. Men vi synes det er en genistreg at lave kobling mellem Michaels Cera’s efternavn og CeraVe som brand. 

En anden reklame, som vi særligt gerne vil fremhæve, er mobilselskabet Verizon’s reklame, hvor Beyonce er stjernen i reklamen. Her annoncerer Beyonce ny musik, hvilket “breaks the internet”. Men det er ikke nok til at “breake” Verizon’s stærke forbindelse, selvom hun prøver på flere mærkværdige og underholdende måder gennem reklamen. Budskabet i kampagnen er klart, og det er en reklame, som vi synes er ret så genial og mindeværdig – særligt på grund af det univers som Beyonce tillægger reklamen. 

Så hvad kan vi som kommunikations- og marketingfagfolk tage med os fra Super Bowls ekstravagante reklameshow? Helt grundlæggende kan det siges at reklameshowet et eksempel på, at traditionelle former for markedsføring, som TV-reklamen, stadig er effektiv, og at vi stadig bør have den med i vores overvejelser.

Back To Top
Search