Skip to content

Udveksling / KS studielegat

Et udvekslingsophold i Paris

Mød Michelle Kornstad, der var en af modtagerne af KS studielegat 2023. Michelle har i efteråret 2023 været på udvekslingsophold i Paris, hvor hun fulgte fagene Cross Cultural Communication, Digital Transformation Marketing og French Culture. Til dagligt læser Michelle kommunikation på DMJX, og hun tog til Paris for at få et større indblik i, hvordan unge forholder sig til politisk kommunikation i Frankrig. I denne reportage beretter Michelle om sit liv og hverdag under opholdet i Paris.

Mit udvekslingsophold i Paris i efteråret 2023 var en stor oplevelse for mig. Jeg blev, som de fleste andre, charmeret af byens skønhed, sociale væsen og dens imponerende kunstscene og kulturhistorie. Men jeg har måttet erkende efterfølgende, at de egentlige erfaringer og kerneminder, jeg tager med mig fra mit udvekslingsophold, ligger i dagligdagens små (store) oplevelser, rutiner og gøremål. Jeg kunne godt skrive om Eiffeltårnet, Louvre, croissanter og alt det, som jeg også har fortalt til venner og familie, når de har spurgt mig. Men det gør jeg ikke. I stedet vil jeg fortælle om små episoder fra min hverdag i Paris. De virker måske lidt ligegyldige, men det var de ikke for mig. Overvindelsen af de små indre usikkerheder, som mit udvekslingsophold også indebar, har været den største personlige sejr for mig, og uden tvivl noget af det vigtigste, jeg tager med mig videre.

Dagligvarer i Franprix

Der gik tre dage, før jeg tog mod til mig og gik i supermarkedet Franprix for at købe mad for første gang. Jeg havde hørt fra de andre beboere på mit kollegie, at de fleste ansatte i supermarkedet kun talte fransk og nægtede at tale engelsk. Det gjorde mig lidt nervøs, fordi det for mig var grænseoverskridende at skulle tale et sprog, jeg ikke havde talt, siden jeg havde det på B-niveau i gymnasiet for snart otte år siden. Mad skulle jeg dog have, så jeg hankede op i mig selv og tog i Franprix. Tænk at noget så trivielt som at købe ind skulle kræve så stort et tilløb. Jeg fandt nogle varer. Yoghurt, Müsli og Cola Zero. Valgene bar præg af min nervøsitet for at skulle op til kassen. På gebrokkent fransk fik jeg nærmest hvisket ’’bonsoir, oui og non merci” på de rigtige tidspunkter. Heldigvis blev de fremtidige ture i Franprix meget lettere, og jeg nåede endda til et punkt, hvor jeg kunne smalltalke med de andre kunder i supermarkedet. En praksis, som er meget mere udbredt i Frankrig end i Danmark, og som jeg efterhånden blev ret vild med. De ansatte i Franprix har dog også lært mig, at man kommer rigtig langt ved at gestikulere, når man ikke lige kender det franske ord for fuldkornshvedemel.

Gåture i Parc Montsouris

Jeg gik eller løb tur i Parc Montsouris hver eneste dag, mens jeg boede i Paris. Parken ligger lige på den anden side af vejen fra det kollegie, jeg boede på, i den sydlige del af byen. Parc Montsouris er en rolig oase midt i byens sædvanlige trafikale kaos. I starten var alt meget nyt og overvældende. Jeg skulle bruge ekstra energi på at al kommunikation med verden omkring mig foregik på enten engelsk eller fransk. Jeg skulle etablere et netværk fra ingenting. Helst relativt hurtigt, for jeg har det bedst i selskab med andre. Jeg skulle lære at finde rundt, hvilket for det meste starter med, at man går frustrerende meget i cirkler. I den periode benyttede jeg turene i Parc Montsouris som en konstant og en tryghed. Selv da jeg var faldet til i byen og fik travlt med at gå i skole og opleve byen med mine nye venner, prioriterede jeg hver eneste dag at gå eller løbe en tur i parken. Jeg så, at bladene skiftede farve, og at folk tog mere og mere tøj på, efterhånden som det blev efterår og vinter. Jeg så, at caféen ved den lille sø i midten af parken gik fra at sælge iskoldt vand, som folk skiftevis drak og dubbede panden i, da vejret sagde fuld sol og 38 grader til at sælge dampende varm chokolade, da det blev køligt i december.

 

Går du også med en drøm om at komme på udveksling? Så husk, at du kan søge Kommunikation og Sprogs studielegat. Kommunikation og Sprog uddeler hvert år 5 studielegater på hver 10.000 kr. Der er deadline for ansøgninger den 1. april.
Læs mere om legatet her.

Webkonsulent i Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search