Skip to content

Studieliv / KS studielegat

Seks måneder som praktikant i The Windy City

Denne artikel er skrevet af KS legatmodtager Anna Kristine Dalsgaard, som fortæller om hendes oplevelse som praktikant i Udenrigsministeriets Trade Council.

Jeg har de sidste seks måneder været praktikant i Udenrigsministeriets Trade Council, der blandt andet holder til på Generalkonsulatet i Chicago. Hvis du ikke er helt sikker på, hvad Trade Council eller et generalkonsulat egentlig er, så frygt ej! Jeg lærte det først for alvor en uge (eller to) efter at have trukket i arbejdstøjet. Det vigtigste, du skal vide, er, at de hjælper danske virksomheder med at træde ind på det nordamerikanske marked. Og, at et praktikforløb i Chicago kaster en masse fantastiske oplevelser af sig.

En storby med noget for enhver smag

Jeg kan lige så godt sige det som det er: Det er ikke en billig fornøjelse at bosætte sig i Chicago. Man skal indstille sig på en høj husleje – også i forhold til københavnske tilstande – og fødevarer, der med skatter og drikkepenge får et ekstra nøk opad. Men, hvis man prioriterer sine sparepenge, så kan man stadig fylde kufferten med meget mere end ”bare” faglig erfaring.

Chicago er nemlig en storby med stort S og med en strand midt i byen, en gangbar infrastruktur, grønne parker og utallige hyggelige, unikke nabolag, kan du opleve det meste uden at sætte fod uden for bygrænsen. Jeg kan krydse The Big Four af bucketlisten – baseball, amerikansk fodbold, basketball og ishockey.

Fra vand til vind og meget mere

Som sagt, var mit kendskab til de danske repræsentationer i udlandet begrænset, da jeg sendte min ansøgning forhåbningsfuldt af sted. Men du kommer hurtigt ind i Trade Council-jargonen og arbejdsprocesserne. Det skyldes især, at du som kommunikationspraktikant har en tæt kontakt med de mange rådgivere, der er placeret rundt omkring på kontinentet. Derfor tør jeg også næsten godt garantere, at du vender snuden hjem igen med et stort netværk af mennesker, der beskæftiger sig med lidt af hvert.

Rådgivernes viden spænder nemlig bredt. Fra vand til vind, plantebaserede innovationer, alternative energiformer og virksomhedsetableringer. Mit praktikforløb har derfor lært mig at omfavne den generalist-kasket, vi som kommunikatører skal have. Det har givet mig utrolig meget at få lov til at kigge så mange forskelligartede specialister over skulderen og samtidig få muligheden for at fortælle deres historie til omverdenen.

 Erfaring fra skrivebordet og felten

Som praktikant er din vigtigste opgave at fortælle både danske og amerikanske interessenter om alt det arbejde, som Trade Council udfører hver eneste dag. Det har betydet, at jeg både har planlagt og produceret LinkedIn-opslag, skrevet artikler, optaget og klippet videoer, designet roll-ups, hjulpet med at skrive taler og arrangere receptioner på konsulatet. Jeg har altså fået aktiveret stort set alle værktøjer i min kommunikationsfaglige værktøjskasse – og tilføjet en masse nye til samlingen.

Hverdagen i kommunikationsteamet har også budt på arbejdsmæssige oplevelser, jeg ikke havde forestillet mig at få hjemmefra. Blandt andet deltagelse i Nordamerikas største spildevandskonference, interviews med nogle af Danmarks førende vandvirksomheder og et besøg på et af verdens største spildevandsanlæg. Selvom det, indrømmet, ikke lyder som de mest sexede oplevelser, så håber jeg, det viser, hvor meget ansvar og selvstændighed man bliver givet som praktikant.

Et nyt hjem og afsavn til det gamle  

Da jeg for første gang steg på flyveren til Chicago, var det også første gang, at jeg skulle bo så langt fra venner og familie. En kendsgerning, der tog mig lidt tid at vænne mig til og som også har resulteret i en omgang hjemve i ny og næ. Heldigvis huser Generalkonsulatet en gruppe af andre danskere, der også har bosat sig på tværs af Atlanten. De kender derfor din situation bedre end andre. Derfor blev konsulatet også lidt mit andet hjem. Vi udforskede byen sammen, diskuterede danske og amerikanske nyheder rundt om frokostbordet, arrangerede biografture og holdt liv i traditionen om en dansk fredagsbar. 

Som praktikant er det en enorm dejlig base at have, men man må heller ikke glemme, at muligheden for at møde andre kulturer er et kæmpe plus ved udlandspraktik. Derfor vil jeg også opfordre dig til at opsøge nogle amerikanske bekendtskaber. Selvom det for nogle (læs: mig) kræver, at man lægger den danske skyhed på hylden, så kommer man langt med et simpelt ”how are you?”

 

Er du blevet inspireret af Anna’s oplevelse – og synes du også tanken om et praktikforløb i udlandet lyder spændende? Så kan du i KS Job-database, finde en håndfuld spændende praktikstillinger i udlandet. Men synes du samtidig, at en tur til udlandet lyder en smule dyrt, så husk at du kan ansøge om at komme i betragtning til et af de fem KS Studielegater på 10.000 kr. Fristen er d. 1 april, og du kan læse meget mere her

Back To Top
Search