September lakker mod enden, og denne måned har for mange betydet et gensyn med studiekammeraterne efter en lang sommerferie. For dem, der lige er kommet ind på en uddannelse, har det været mødet med et helt nyt system, nye mennesker og nye omgivelser. Studenterbrød hjælper dig med at møde alt det nye og åbne op for at tale om ensomhed.
Tekst / Stina Lykke Hyllested Volf
Foto / Philippe Bout
Udgivet / September 2024
Bling! Kære kommende studerende, vi er glade for at meddele dig, at du er blevet optaget på…
Den besked landede i slutningen af juli i mange kommende studerendes indbakke og åbnede porten ind til en helt ny verden.
For mange betyder det også, at de skal rykke fra de vante rammer og flytte mange hundrede kilometer væk fra, hvor de er vokset op. Det betyder ny bolig og nye studiekammerater samtidig med, at du skal lære, hvordan det er at være studerende på en videregående uddannelse. Her bliver du ikke længere holdt i hånden, men du skal selv holde styr på deadlines og strukturere en hverdag.
Oven i det er der ikke den samme klassestruktur som på gymnasiet, hvor der var voksne, der sørgede for den gode stemning i klassen og holdt øje med elevernes trivsel. På universitetet er du ikke længere i en klasse, men på et hold, hvor du kun ser dine holdkammerater et par gange om ugen. Hvis du ikke ender i en god studiegruppe eller på et godt hold, kan det være svært at finde gode mennesker at sparre med, og som året går, kan ensomheden snige sig ind på dig.
Hver 7. studerende føler sig ensom
Som studerende er du måske flyttet hjemmefra for første gang og mange kilometer væk fra dine vante rammer. Du kommer måske fra at have boet sammen med forældre og søskende, og hvis du ikke flytter i et kollektiv eller på kollegie, kan det føles meget stille.
Aarhus Universitets studiemiljøundersøgelse fra 2023 viser, at hver 7. studerende føler sig ensom ofte eller hele tiden, hvilket leder til stærke stresssymptomer. Det er ikke en ny problemstilling, da tidligere undersøgelser viser, at ensomheden har været et problem i flere år. Undersøgelsen peger ikke på årsagen til ensomheden, men som studerende kan jeg se flere faktorer, der kan spille ind. Det kræver mod at række ud, og på nogle studiesteder er der ikke et sprudlende studieliv for unge mennesker, hvilket gør det svært at møde andre studerende.
Min generation er samtidig blevet mere bevidste om os selv, og gennem sociale medier ser vi, hvordan andre mennesker har masser af venner og laver spændende ting i weekenderne. Det i sig selv kan være med til at skrue op for ensomheden.
Ensomhed på kandidaten
Det er ikke kun som ny studerende, at ensomhed er udbredt. I en redegørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet dykkes der ned i de studerendes trivsel, og her ser vi også, at flere føler sig ensomme, og at der er en ensomhed, som ofte ses i sammenhæng med stress.
Som kandidatstuderende har man praktikforløb, valgfrie kurser, specialet og mindre tid på selve studiestedet, og hvis man ikke selv er god til at række ud, kan det ofte ende med, at man mangler sparring og begynder at føle sig ensom. En anden faktor på kandidatuddannelsen er, at mange tager en pause mellem kandidat og bachelor, og derfor kan man miste de gode studierelationer.
Hvad kan du gøre for at række ud?
Ensomhed er en ubehagelig følelse, og det kan være svært at række ud, men der er flere muligheder, så du får en god studietid og ikke ender med at droppe ud på grund af studiemiljøet. Ventilen er en organisation, der har til formål at forebygge og afhjælpe ensomhed hos unge. Organisationen har flere tilbud til unge, hvor frivillige faciliterer ungecafeer, møder og selvhjælpsgrupper, og du kan læse mere på deres hjemmeside her
Du kan komme ensomhed i forkøbet ved at engagere dig i de tiltag, der er på studiet. Der er ofte udvalg, frivillige foreninger eller madlavningsgrupper på studiestedet, hvor man kan lære andre studerende på tværs af uddannelser og semestre. Tag fat i dit studiested eller din tutor, der ofte ved, hvad der rører på sig rundt i krogene.
Som medlem af Kommunikation og Sprog har du adgang til en række tilbud, som gratis og anonym vejledning af en sygeplejerske, fysioterapeut eller psykolog hos Falck Healthcare gennem KS. Læs mere her
Du kan finde de 16 mærkeligste, vigtigste og mest brugbare råd til studiestarten her eller find din lokale studenterorganisation KairoS, som du automatisk er medlem af som studentermedlem af Kommunikation og Sprog. KairoS er et fagligt fællesskab for kommunikations-, sprog-, og marketingstuderende.
Kilder:
https://udforsksindet.dk/tips-haandtere-ensomhed-paa-universitetet/