skip to Main Content
SPECIALER

Hvorfor skal jeg vælge frivilligt arbejde?

En stor del af os danskere har altid bidraget til det frivillige arbejde, og i de seneste år er antallet af frivillige steget til 40 procent.

Studiestart, tjek – og hvad så nu?

Studielivet ser forskelligt ud fra studerende til studerende, og hvert universitet har forskellige traditioner og kulturer, der præger opbygningen af de studerendes studieliv. Hvad enten du læser på Københavns Universitet, AU, eller CBS, er dette indspark til dig, der skal finde ud af, hvordan du navigerer rundt i og arbejder med dit universitets kultur og dets traditioner.

Du skal med til KarriereDagene

Som studerende og nyuddannet kan man ikke have for stort et netværk. KarriereDagene er en mulighed for at møde repræsentanter fra forskellige virksomheder og for at få en forståelse for, hvilke muligheder din uddannelse giver dig. Så hvad end du søger et studiejob, et job eller en praktikplads eller en god snak, kan det betale sig at tage med til KarriereDagene.

KS afviser regeringens frontalangreb på dimittenderne

Regeringen har i dag fremlagt forslag om blandt andet revision af dagpengesystemet. Og selvom der også er gode takter i det, så vender KS sig kraftigt mod det som nærmer sig et generationstyveri, der vil gøre dimittenderne til en ny fattigdomsgruppe.

Skal dit speciale blive til en podcast?

Du har afleveret dit speciale inden for det sidste år. Og du kunne godt tænke dig at al den energi og viden, der ligger i specialet kom lidt bredere ud end til din censor og vejleder. Du kan se idéen i at dele al din specialiserede viden med andre og samtidig gøre opmærksom på dig selv og din faglighed. Nu kan du være med i et forløb, hvor du kan lære at lave dit speciale til en artikel og senere en podcast.

Derfor er det godt at lave fejl

Hjertebanken. Koldsved. Bliver jeg fyret nu? Det føles frygteligt at lave fejl på arbejdet. Men ifølge karrierekonsulent Ask Lehrmann skal vi byde fejlene velkommen: ”Jeg ser det som en helt naturlig del af det at være på en arbejdsplads, at man laver fejl”.

Beregn gennemsnitslønnen for en stilling som din

Hvert år laver Kommunikation og Sprog en lønstatistik baseret på besvarelser fra både studerende og færdiguddannede medlemmer. I år besvarede Mads Brink spørgeskemaet om løn og var med til at gøre statistikken mere præcis – og så vandt han en supergavekort på 1.000 kroner.

Hvor høflig er du?

Vi kender de uskrevne regler for, hvordan vi taler sammen i Danmark. Men kan vi danskere virke uhøflige på andre? Og hvordan er vores omgangstone, hvis vi sammenligner os med vores naboer? Det spørger Studenterbrød formand for Kommunikation og Sprog Per Lindegaard Hjorth om, der i følgende interview kommer med sin egen mening om, hvor høflige vi er sammenlignet med tyskerne.

Er du i tvivl, om du har valgt det rigtige studie?

Det er helt naturligt, at du kan være i tvivl om dit studievalg, og hvis du har det sådan, er du helt sikkert ikke den eneste. Der kan være forskellige grunde til din usikkerhed, og det kan være svært at finde ud af, hvorfor tvivlen er opstået. Her får du gode råd fra psykologen Sara Alsing.

Tænker du også over fremtiden?

Om et år er jeg færdiguddannet, og der skal jeg søge mit første fuldtidsjob. Men hvilken retning skal jeg gå, og hvordan finder jeg ud af, hvad mit drømmejob er? Det er spørgsmål, som jeg tit stiller mig selv. Gør du også?

8 sproglige fejl du skal undgå for at lyde klogere

Har du også hørt en person sige ”jeg er ikke typen, der bærer den af”, eller har du en veninde, der skriver ”jeg har lagt i sofaen hele dagen”? Vi på Studenterbrød har oplevet flere ord og udtryk, der bliver brugt forkert, og nogle af dem har vi samlet i denne artikel.

Er det godt eller skidt at udføre en bjørnetjeneste?

Svaret er faktisk begge dele afhængig af, hvem du spørger – det er nemlig et såkaldt pendulord, der gennem tiden har skiftet betydning.

Turen går til…

Kommunikation og Sprogs studielegater 2021 er nu uddelt. Forhåbentlig bliver det nemmere at komme af sted i år end sidste år. 70 studentermedlemmer søgte legaterne.

Afslag: sådan kan du bruge det konstruktivt

De fleste af os har prøvet det – kemien var god, du kunne besvare alle spørgsmålene, og du er faktisk ret sikker på, at du lander drømmejobbet. Men så kommer beskeden: ”løbet var tæt, men vi er gået videre med en anden kandidat”.

Vil du arbejde sammen med en virksomhed?

Er du træt af tunge teorier, metoder og studiets faste rammer? Så kan et projektsamarbejde med en virksomhed være noget for dig. Her får du mulighed for at løse en problemstilling fra erhvervslivet uden for studiets fire vægge.

Studieophold i udlandet under corona

En ekspert i udlandsophold deler her sine gode råd til at komme på studieophold i udlandet under corona. ”Det er måske federe for de fleste at sidde på stranden i Waikiki og følge sin online undervisning end at sidde på sit værelse i Danmark".

Klar, parat, bachelorstart

Du har læst og læst og læst, og du kan nu endelig ane afslutningen på din bacheloruddannelse i horisonten, men det kan være en jungle at finde ud af, hvor du skal starte og slutte. Derfor har vi på Studenterbrød samlet 6 råd til dig, der skal til at skrive dit bachelorprojekt.

Er du startet i nyt job hjemmefra?

At starte på en ny arbejdsplads kan være nervepirrende, og når du skal onboardes online, kan det måske virke lidt mere kompliceret. For hvordan navigerer du i et nyt job, når det foregår hjemmefra?

Guide: Sådan sætter du komma

For nogle er det at sætte komma det rene barnemad, mens det for andre skaber store frustrationer. I denne artikel får du nogle kommaregler, som du kan støtte dig til, hvis du gerne vil blive bedre til at sætte komma.

8 spørgsmål, du kan stille til jobsamtalen

Du er blevet indkaldt til en jobsamtale, men det er ikke kun virksomheden, der skal vide noget om dig. Du skal også vide noget om dem. Og når du stiller spørgsmål, viser du samtidig, at du er interesseret i virksomheden.

10 lette lege til julefrokosten

Kniber det lidt med at komme i festhumør, når eksaminerne kommer nærmere, og de store opgaver snart skal afleveres? Så kommer her 10 sjove og nemme lege til at komme i julestemning; hvad end det er med din nærmeste familie eller til den (suk) virtuelle julefrokost med studiekammeraterne.

Få tid til julehygge i din eksamensperiode

December måned er ikke kun måneden for julehygge med æbleskiver, varme drikke og skøjteløb – den er også én lang eksamensperiode for mange studerende. Derfor giver Studenterbrød dig her 5 gode råd til, hvordan du får plads til julehygge og kommer igennem eksamensperioden med god samvittighed.

Kan man tage på udveksling i eget land?

Coronasituationen er stadig en realitet, og dit ønske om at tage på udveksling i udlandet kan være svært at opfylde. Trænger du stadig til nye omgivelser, undervisere og perspektiver? Så kan du i stedet tage et semester på et andet universitet i Danmark.

7 begreber til dig, der studerer kommunikation, sprog eller marketing

Du har måske hørt om algoritmer, content og Google Ads, men hvad dækker de forskellige begreber over? Der er mange af dem, og vi på Studenterbrød har samlet nogle af de ord, som du kan støde på i dit studie- og arbejdsliv.

Tilføj nye værktøjer til din kommunikative værktøjskasse med efterårets webinarer

Smid benene op på bordet og sæt dig godt til rette i sofaen, mens du bliver klogere på Photoshop, InDesign, programmering, kommatering og meget mere. Kommunikation og Sprog udbyder webinarer, som styrker dit CV.

KS priser dygtige studerende

Hvert år uddeler KS IVK-prisen til studerende på SDU, som har udmærket sig på forskellig vis som opfindsomme, flittige og gode medstuderende.

”Som tutor er man med til at skabe et socialt stærkt miljø på studiet”

Cecilie Birkedal Nielsen er for andet år i træk tutor for 180 nye studerende på erhvervsøkonomi og virksomhedskommunikation på Copenhagen Business School. Hun ønsker at videregive den oplevelse, hun havde med sit eget introforløb.

4 råd: Sådan holder du motivationen oppe under en pandemi

Vi har ramt studiestarten, og et nyt semester er begyndt. Dele af din undervisning foregår måske stadig online. Det bliver ikke, som det plejer, og vi kan lige så godt forberede os på det allerede nu. Tab ikke pusten, for der er også positive sider af den nye studiestil.

“Og hvad kan du så bruge det til?”

Det virker som et uundgåeligt spørgsmål, når man uddanner sig til en ikke-specifik-profession. Du får her nogle enkle og brugbare sætninger, til næste gang spørgsmålet trænger sig på hos din samtalepartner.

Kulturforståelse: En kompetence med voksende popularitet

I en globaliseret verden er kulturforståelse og international kommunikation blevet en vigtig kompetence - en kompetence, som godt kan studeres i en teoretisk bog, men som i højere grad bør styrkes ved praktisk erfaring.

Ordet ’altså’ trender på de sociale medier

Ifølge Den Danske Ordbog bruges ‘altså’ især i talesproget. Samtidig er talesproget rykket mere og mere ind i skriftsproget via de sociale medier. Og derfor bruges ordet mere i den skriftlige kommunikation. Altså … fordi vi gerne vil gøre os forståelige på de til tider unuancerede sociale medier.

Universiteterne holder fast i den akademiske studiestart

Social distancering, online undervisning og aflyste sociale arrangementer er ikke den kombination, man umildbart forbinder med at starte på universitetet. I lyset af COVID-19 og dens udvikling kan denne opskrift dog alligevel blive aktuel for studiestarten 2020.

17 typiske stavefejl, du skal prøve at undgå

Det danske skriftsprog er fuld af faldgrupper (rettelse: faldgruber). Her kommer nogle af de mest almindelige.

5 tips til en bedre hjemmeside

Øv dig i en af de digitale kommunikations- og marketingkompetencer med Google Analytics. Er du nybegynder i analyseværktøjet, får du her fem tips til at komme i gang.

Sommerferie: pusterum eller tid til forberedelse?

Du har brugt et år på at læse, og du har været gennem flere eksamener for at nå til denne længe ventede sommerferie. Sommerferien kan bruges til forberedelse, men husk også pusterummet.

Ord der ikke blev totalt 2020’sk

I starten af året forsøgte vi her på Studenterbrød at forudse, hvilke ord der ville indtage sproget i løbet af året. Men allerede i slutningen af marts var vi slået skakmat. Den Danske Ordbog er netop blevet opdateret med 634 ord, hvor ro-sult og forbrugsskam indtil videre er blevet slået af ord som flokimmunitet og superspreder.

Sådan får du en god studiestart

Før den sidste sommerfarve er forsvundet, og mens døgnrytmen stadig skriger sommerferie, er det blevet tid til at pakke kufferten væk og stille vækkeuret. For nu har den så småt sneget sig ind på os; studiestarten. Nu skal der ikke gå helt selvhjælpsbog i den her på Studenterbrød, men vi synes, det er vigtigt at komme godt i gang med studiet. Så derfor har vi samlet nogle gode råd til, hvordan du bevarer roen, når studiet igen kræver din tid og opmærksomhed.

Et relevant studiejob uden erfaring

Er det muligt at lande et relevant studiejob, hvis du ikke har nogen erfaring? Og hvordan får du erfaring uden et studiejob? Kommunikation og Sprogs karrierekonsulent Ask Lehrmann giver dig gode råd til, hvad du kan gøre, hvis du er på jagt efter et relevant studiejob.

Sådan får du en succesfuld studiestart – både socialt og fagligt

Vi kender formentlig alle følelsen af at skulle begynde et nyt sted. Om det er et nyt arbejde, en ny uddannelse eller en ny klasse, så kan man ikke undgå at blive lidt nervøs. Man vil jo gerne gøre et positivt indtryk og komme godt fra start – både socialt og fagligt. Derfor får I nu et par råd, som jeg håber er brugbare for jer nystartede universitetsstuderende – råd, som jeg ville ønske, nogen havde givet mig, da jeg begyndte på min bachelor på CBS for 4 år siden.

Giv den gas, så du kan lære en hel masse

Én ting kan jeg fortælle dig: et studie er mere en bare fagligt og sagligt. Jeg erfarede relativt hurtigt, dengang jeg startede, at der var så mange andre ting, jeg ville få med.

Studie, fritid og samvittighed

Jeg er netop blevet færdig med min bachelor i kommunikation fra Aalborg Universitet i København. Jeg har været glad for at studere, men der er én ting, jeg ville ønske, jeg havde kendt til inden studiestart: den dårlige samvittighed. Den har nemlig været min trofaste følgesvend gennem alle tre år.

Når sommerferien skal holdes i Danmark

Tag sydpå og besøg et vineri, udforsk nogle af Danmarks mange øer med øhop i det fynske, fordyb dig i skønlitteraturen, dyrk noget basketball, eller udvid dine digitale kommunikationskompetencer.

En kærkommen, men begrænset håndsrækning til nyuddannede på arbejdsmarkedet

Et stort flertal i Folketinget har indgået en aftale, som skal styrke lediges mulighed for (igen) at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Og set fra nyuddannede akademikeres synsvinkel er der gode takter i aftalen. Men formanden for KS havde gerne set mere.

Sommerpakke i stedet for hjælpepakke

Samfundet åbner gradvist op, og derfor er regeringen og et flertal af folketingets partier blevet enige om en aftale, som skal hjælpe erhvervslivet. Aftalen indeholder også initiativer til at stimulere dansk økonomi og eksport og udfase hjælpepakkerne til erhvervslivet. Flere initiativer kræver lovgivning, som forventes gennemført i løbet af august.

Det har jeg lært under corona

Under nedlukningen har Jodel, flow-tv, online-undervisning og -møder lært mig meget om samfundet.

Gruppearbejde made easy

Foruden at tale som en giraf er forventningsafstemning, ærlighed, tålmodighed og erkendelsen af, at det ikke altid går godt, nogle af de ting, der er vigtige i gruppearbejdet. Her kommer en lille guide, der forhåbentlig kan gøre dette semesters gruppearbejde gnidningsfrit.

Sådan forbereder du dig på din virtuelle eksamen

En eksamen kan i sig selv være nervepirrende, og når formatet bliver ændret, gør det ikke situationen nemmere. Få gode råd til, hvordan du bedst forbereder dig og kommer igennem din virtuelle eksamen.

Et eventyrligt studiejob

Ida Emilie Nielsen søgte nye udfordringer, og det resulterede i et eventyrligt studiejob. Her foregår frokostpausen ikke på samme måde som de fleste andre steder. Når det er tid til at forny energien, er en tur i den gamle rutsjebane nemlig ikke unormalt.

’Dagens ord’ giver dig mere end dagens ord

Den Danske Ordbogs hjemmeside, ordnet.dk, har hver dag siden november 2009 givet deres brugere et samfundsrelevant ’Dagens ord’ eller ’Dagens udtryk’. Siden da er der kommet en app, som har vundet en Danish App Awards-pris, og som udover at byde på ’Dagens ord’ burde være på enhver smartphone.

Kan man ’fake’ selvtillid til eksamen?

Svedige håndflader, hurtig vejrtrækning, rystende stemme og tør mund er bare nogle af de symptomer, som viser sig ved nervøsitet inden eksamen. Der findes dog heldigvis nogle tips, du kan bruge til at virke lidt mere selvsikker trods din nervøsitet. Her kommer seks råd fra to eksperter, som måske kan hjælpe dig godt på vej.

Mundtlige eksamener er slet ikke så farlige, som vi bilder os selv ind

Hvorfor er det egentlig, at de mundtlige eksamener oftest føles langt mere angstprovokerende end de skriftlige, uanset om de foregår på universitetet eller online?

Man mister noget essentielt uden dialog, samarbejde og øvelser

Lockdown har nu stået på i et stykke tid, og det samme har den virtuelle undervisning, onlinevejledning og -gruppearbejde. Men hvordan går det egentlig med den nye undervisningsform på uddannelsesinstitutionerne?

Gamle memes i nye kontekster

Nye udfordringer, nye kontekster, gamle memes. Vi har samlet en håndfuld af de gode, gamle memes og sat dem ind i den nuværende kontekst, hvor corona har påvirket vores levevilkår og sociale liv under nedlukningen af Danmark.

Flyder din tid også sammen i disse coronatider?

Hjemme-uni kan give anledning til flydende dage og uger. Som studerende holder vi ikke rigtig fri på samme måde, og den der skyldfølelse er større end normalt. På Studenterbrød kan du læse om nogle smarte og enkle teknikker til at dele hverdagen op i studie, job og fritid.

Gør hjemmekontoret til sprogcafé

Cecilie Marie Lundberg taler spansk flydende, og i fritiden øver hun sig på det arabiske sprog. Hun har lavet en guide med sine bedste tips og tricks til, hvordan du kan bruge karantænen til at blive bedre til det sprog, du drømmer om at mestre.

Mulighed for højere SU-lån

Folketinget har besluttet, at man som studerende kan optage ekstra SU-lån på grund af COVID-19.

Hjælp – jeg keder mig! Hyggelige karantæne-aktiviteter

Du er færdig med hjemme-uni, de virtuelle forelæsninger og arbejde, og det kan nu være rart at få tankerne væk fra det praktiske. Vi har samlet nogle hyggelige og sjove ideer til, hvad du kan lave i karantænetiden.

Udnyt tiden i karantæne, og styrk dine grafiske og digitale kompetencer

Få opgraderet dine kommunikative kompetencer hjemme foran skærmen. Kommunikation og Sprog tilbyder webinarer og onlinekuser, du kan se, når det passer dig.

Influencers har ofte en meget stærk gennemslagskraft, når de anbefaler og reklamerer for et produkt

Mange virksomheder benytter sig af Influencer Marketing med henblik på at skabe autentisk og troværdig omtale – men hvorfor er det egentlig, at det er så populært?

Privat fotoalbum eller offentlig portfolio?

Har du tænkt over, hvem der kigger med, når du uploader et billede til Instagram? Og tænker du nogensinde over konsekvenserne, når du lægger op? Self Branding eller Personal Branding er et moderne fænomen, men er det blot et fotoalbum, når vi smider et billede op på nettet, eller er det en portfolio til at fremvise dine evner?

Kommunikationsstuderende: ”Jeg blev overrasket over, hvor mange muligheder der er for at præge uddannelsen”

Aalborg Universitet i København udbyder uddannelsen kommunikation og digitale medier. ”Mange rynker lidt på næsen, når man fortæller, hvor meget gruppearbejde der er, men det er der, jeg lærer mest,” fortæller Marie Louise Henningsen, der er i gang med sjette semester på uddannelsen".

Vi guider dig gennem legatjunglen

Skal du på udveksling eller i praktik, og kunne du tænke dig et eller flere legater til at hjælpe med finansieringen? Kommunikation og Sprogs karrierekonsulent Ask Lehrmann guider dig gennem legatjunglen.

”Nye” ord i Retskrivningsordbogen

Hvert år bliver den digitale udgave af Retskrivningsordbogen opdateret, og i december 2019 fik den igen en række nye opslagsord tilføjet til listen. Hele 205 nye ord er blevet optaget i ordbogen, men vi kan nu afsløre, at mange af ordene allerede er en del af dit ordforråd.

Kandidatuddannelser for dig, der studerer inden for kommunikation, sprog og marketing

Den 1. marts er der ansøgningsfrist til kandidatuddannelserne. Du er ikke nødsaget til at tage den naturlige overgang fra din bachelor til din kandidat. Landets universiteter byder på kandidatuddannelser, som er åbne for studerende uden retskrav. Det kunne for eksempel være en kandidat i web-kommunikation, interkulturelle markedsstudier eller digitalt liv.

Hokus pokus, sådan holder du fokus!

De fleste af os har dage, hvor vi kan læse den samme sætning 10 gange uden at blive klogere på dens indhold. Det findes der desværre ikke nogen magisk løsning på, men til gengæld har den kognitive psykologi en forklaring på, hvorfor det kan være svært at holde fokus og anbefalinger til, hvordan vi giver vores koncentrationsevne de bedste forudsætninger.

Klimakampen kalder på kommunikatører

klimaforandringerne er en mulighed for at skabe en karriere indenfor feltet og samtidig være med til at løse nogle af de problematikker, der på nuværende tids-punkt er af højeste aktualitet i samfundsdebatten.

Studerende og unges klimakommunikation

Klimakommunikation er begyndt at følge et fast mønster og formalia både i forhold til indhold og udtryk blandt de unge.

Hvordan er det at studere marketing anno 2020?

Trille Aarestrup er marketingstuderende fra Aarhus Universitet, og hun drømmer om at arbejde hos et marketing- eller reklamebureau, når hun er færdiguddannet. “Jeg vil gerne hjælpe virksomheder med at finde ud af, hvordan de skal brande og markedsføre sig selv”, fortæller den kommende cand.merc.’er.

Går du på KUA? Skriv en artikel og vind et legat på 3000 kroner

Kommunikation og Sprog indstifter to nye priser på KUA. Er du skriveglad, og har du lyst til at producere en artikel, der enten fokuserer på sprog eller kommunikation? Så skal du indsende den inden 28. januar 2020.

Ord, der bliver totalt 2020’sk

Tiden går, og sproget slår. Her på Studenterbrød forudser vi nogle af de nye ord, vi kommer til at bruge mere og mere i 2020. Der er forskellige former for -skam involveret og et nyt brug af sult: Ro-sult.

Kvinder i oversættelse – Hieronymusdagen 2019

Kan mænd oversætte kvindelige forfattere og omvendt? Hvordan har oversættelser af klassiske tekster farvet opfattelsen af køn, og hvorfor er nyoversættelser vigtige? Og spiller køn stadig en rolle i oversætterbranchen i dag? De og mange andre spørgsmål blev taget op til årets Hieronymusdag, hvor arrangørerne næppe kunne have valgt et mere aktuelt emne.

I tvivl om kontrakten? Få den tjekket hos KS

Du har lige landet den fedeste praktikplads eller det studiejob, du altid har drømt om. Men er kontrakten i orden? Juridisk konsulent i KS Lasse Darting giver sine bud på de ting, du skal være særligt opmærksom på, inden du skriver under.

Så skal der spares på det Humanistiske Fakultet … igen ..

Endnu engang har dekanatet på det Humanistiske Fakultet trukket køkkenskuffen ud og fundet den skarpe sparekniv frem. Mon ikke kniven har fået sin helt egen plads blandt det andet bestik i skuffen - den bliver jo efterhånden brugt så ofte, når der skal skæres i fagligheden af de humanistiske fag på Københavns Universitet.

Bliv en haj til LinkedIn og land det fede job

Med få justeringer kan du optimere din profil på LinkedIn og gøre den mere iøjnefaldende for fremtidige arbejdsgivere og personer i dit netværk.

Hvorfor skal der overhovedet spares?

Ja, netop dét er nok et spørgsmål, der summer i hovedet på mange studerende på det Humanistiske Fakultet ved Københavns Universitet. For hvorfor skal der i det hele taget spares på de videregående uddannelser?

PR: information eller manipulation?

Under sin kandidat i PR oplevede Laura Kabell, at der blev set negativt på hendes branche. ”Det var næsten, som om PR kun gjorde verden til et værre sted”. Hun blev så forundret over det negative syn på hendes fag, at hun valgte at dedikere sit speciale til at undersøge, hvordan den engelske befolkning opfatter PR, og hvordan PR-professionelle selv ser på deres branche.

Indbyggerbetegnelser er noget rod: Er du brandit eller randrusianer?

Sproget er en sjov størrelse; det er dynamisk og foranderligt og derfor også nogle gange dybt ulogisk. For eksempel kaldes en person fra Lolland en lollik, mens en person fra Brande hedder en brandit, og det er bare to eksempler på, at indbyggerbetegnelser på dansk kan være svære at finde hoved og hale i.

When (your) you´re new at corporate English

Flere og flere virksomheder inddrager det engelske sprog, og de gør det af mange forskellige årsager.

Studiegrupper og accept af forskelligheder

Det er ikke alle, der er lige så heldige, som jeg har været med min studiegruppe. Faktisk tror jeg, det er de færreste, som står i samme situation, som jeg, hvad det angår.

Når GDPR bliver til Gitte og Per

Da GDPR trådte i kraft i maj 2018, var det med en tro på, at det ville give brugerne mulighed for at tage magten over deres data tilbage. Det har dog vist sig, at mange brugere ikke ved, hvad de skal stille op med de muligheder, GDPR giver. Det betyder, at GDPR opfattes som et tomt begreb; Gitte og Per.

Når cyklen bliver stjålet, eller der er vandskade i lejligheden: Er du ordentligt forsikret?

Har du den rigtige forsikring for dig? Læs med og få svaret, når Tina Rømer Olsen fra Medlemsbutikken hos Tryg giver gode råd om forsikringer til studerende.

Udveksling: Sådan kommer du afsted

Kunne du tænke dig at komme på udveksling, men er du usikker på, hvor du skal starte for at få det til at ske? Her får du et overblik over processen.

Anglicismer – Intet menneske under 40: ”Vorherre bevares”

I 80’erne kunne man i underteksterne på film ofte læse ”Er du uskadt?”, hvis en karakter sagde ”Are you okay?”. Tekstere undgik ”Er du okay?”, da det blev anset for at være en direkte – og dårlig – oversættelse. Ifølge undertekster Lisbeth Nielsen har sprogtonen siden ændret sig, og det har tekstere og oversætteres syn på anglicismer også.

Det er skræmmende – er det negativt?

Studiestart: Som du nok har opfanget, så skal der for dig, som meget snart starter på et nyt kapitel i dit liv, til at ske en masse, som du overhovedet ikke er vant til.

Få udgivet dine tekster på Studenterbrød

Send dine tekster til os! Vi vil altid gerne høre fra studerende, der har noget på hjerte.

Mangler du en god podcast?

Solen skinner, du har ferie, og der er kun én ting at gøre: Lav dig en iskaffe, smid fødderne op og tænd for en god podcast. Her får du en samling danske podcasts, der handler om alt fra drømme og filosofi til mord og kongerækken.

Det er ikke det, du siger – det er måden, du siger det på

Nonverbale handlinger som ansigtsudtryk, kropssprog og påklædning farver forståelsen af det, vi siger. Er vi ikke opmærksomme på det nonverbale, kan det føre til misforståelser – det gør sig særligt gældende i interkulturelle sammenhænge. ”Du kan risikere at få dig selv til at fremstå som en klovn,” advarer Erika Gunnarsdóttir, der har skrevet speciale om interkulturel og nonverbal kommunikation.

Sådan sejrer du i din mundtlige eksamen

KS giver her nogle råd til, hvad du gør, hvis du skulle gå i stå midt i eksamen, og til hvordan du kan forberede dig, hvis du enten skal til gruppeeksamen eller op alene. Vi anbefaler, at du noterer dig, hvilken feedback eksaminator og censor giver dig.

Slut med videnspild: 5 gode råd til at formidle dit speciale- eller bachelorprojekt

Er det ikke trist at tænke på, hvor mange bachelor- og specialeprojekter der ligger rundt omkring og samler støv? På trods af alle de indsigter og al den inspiration, de indeholder, bliver de nok aldrig læst af andre end censor og vejleder. Vi har taget kampen op mod videnspild og snakket med en ekspert om, hvilke fordele der er ved at formidle dit projekt, og hvordan du kan gøre det.

Få styr på korrekturen inden eksamensopgaven

Skal der stort begyndelsesbogstav efter kolon? Hvordan bruger man apostrof ved forkortelser? Hvad er forskellen på tanke- og bindestreger? Der er meget at holde styr på med de små tegn i skriftsproget. Her er en oversigt over noget af det, der er godt at vide, inden du skal i gang med eksamensopgaverne.

Den studerendes evige kamp: produktivitet vs. distraktioner

Hvis du er studerende, kender du nok kampen: Ambitionen om at være produktiv versus distraktioner som at tjekke Facebook, hente snacks og vande planter. En kamp, som produktiviteten desværre taber alt for ofte til overspringshandlingerne.

Læg en god praktik-taktik

Når det kommer til praktik, findes der både succes- og skrækhistorier. Nogle oplever at få afprøvet deres teoretiske viden fra studiet i praksis, blive mere klar på, hvor de ser sig selv på arbejdsmarkedet og tilegne sig nye kompetencer. Andre kommer ud på den anden side af et praktikforløb skuffede og trætte af at brygge kaffe. Derfor er det en god idé fra starten at lægge en god praktik-taktik.

6 måder du nemt kan holde dig opdateret på kommunikation og marketing

I et evigt skiftende kommunikationslandskab kan det være uoverskueligt at holde sig opdateret på, hvad der rører sig. Den vedvarende strøm af nye teknologier, trends og tendenser gør det nemt at miste overblikket, men giv ikke op! Der findes mange forskellige muligheder for at holde sig opdateret, og det handler bare om at finde dem, der passer til dig.

Memes minder os om, at vi ikke er alene

Hvad er det, der både kan indeholde kulturelle observationer, politiske kommentarer og tage svære følelsesmæssige spørgsmål op OG levere det hele med humor? Memetiker Maya Tekeli kalder memes for ”et spirende kommunikationssprog” og mener, at det er noget, kommunikatører skal holde øje med og tage til sig.

Mia blev headhuntet på LinkedIn: Her er hendes 10 bedste råd

Studerende Mia Christiansen modtog en torsdag eftermiddag en kaffeinvitation på LinkedIn. Da hun mødte op til kaffeaftalen fredag, lå hele hendes LinkedIn-profil printet ud på bordet, og hun befandt sig pludselig til en jobsamtale. Dagen efter takkede hun ja til stillingen som Traffic and Marketing Manager hos tech-startuppen Listen to News.

Insiderviden: Det får du ud af din fagforening som studerende

Hvad skal en studerende bruge en fagforening til? “Vi kan hjælpe med næsten alt, der handler om det at få, have eller slutte et job. Og vi kan hjælpe med mere, end du tror. Derfor sidder vi klar til at sparre og rådgive,” siger forhandlingschefen i Kommunikation og Sprog, Jacob Suhr.

Fremtidens toilet vil have din data

Dine højtalere, din radiator, dit ur eller dine cykelnøgler kan forbindes til nettet. Dermed er de en del af Internet of Things, som hele tiden vokser, i takt med at vores verden bliver mere og mere digital. Men husk – i den verden er du en vare. Din data-valuta gør dig efterstræbt. Nu kan du ikke længere stole på din støvsuger eller kaffemaskine.

”Jeg kender mange, der godt kunne bruge en pause, men som ikke turde”

I december 2018 præsenterede uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers en ny aftale om mere fleksibilitet på universitetsuddannelserne. Aftalen indeholder blandt andet bedre mulighed for at holde pause mellem bachelor- og kandidatuddannelse, da retskravet forlænges med tre år. Samira Skovgaard trodsede det nuværende retskrav og arbejdede i to år, efter hun blev bachelor og inden hun startede sin kandidatuddannelse.

W, talesprogets løjerlige ven

Det er pudsigt, som folk siger, ja, måske ligefrem anbefaler andre til at gribe, når der bliver sagt “Griw!” fremfor “Grib!’” og “Løw!” fremfor “Løb!” Det er sprogets præmis: Det udvikler sig og er dynamisk. Men hvor dynamisk kan ét bogstav have lov at være?

Kan jeg ”mestre” at være studerende og samtidig have et fedt studiejob?

Mange tanker fylder os i vores dagligdag som studerende, men en af de tanker, der fylder specielt meget, er, om man kan finde det rigtige studiejob — hvis sådan et findes.

Lad studiejob blive DIN fordel på sigt

Efter en god, lang sommerferie er studierne for de fleste studerende blevet en del af hverdagen igen. Og forventningerne til sig selv og fremtiden skubber sig på. Men du er nødt til at droppe forestillingen om, at det kun er 12-taller, der kan sikre dig drømmejobbet i fremtiden. Faktisk er det ikke dine karakterer, som arbejdsmarkedet er optaget af, men derimod praktisk erfaring og evnen til at kunne sætte din viden i spil.

Podcasts til vinterhygge

Nu er dagene blevet kortere, og udenfor er det mørkt og koldt. Det betyder, at det er tid til at sætte elkedlen over, finde et varmt tæppe frem, lave en kop te og sætte en god podcast på. Vi har her samlet nogle af de podcasts, vi bedst kan lide. Der er både noget til dig, der elsker mordgåder, vil have et godt grin eller gerne vil blive klogere på dit fag hjemme fra den gode lænestol.

10 ting du skal have med i et godt CV

Vidste du, at over 80 % læser CV’et før ansøgningen? Det er blandt andet derfor, det er så vigtigt, at dit CV er målrettet. De, der står for ansættelsen, skal ofte orientere sig i 100–200 CV’er, så det er afgørende, at læseren hurtigt kan danne sig et indtryk af, hvad du kan bidrage med til jobbet og virksomheden. Se KS’ 10 anbefalinger til, hvad du skal have med i dit CV her.

Slang fra dengang mor var dreng

Vi støder dagligt på slang, blandt andet i reklamer, og når vi snakker med hinanden. Formuleringerne spænder vidt fra de neutrale til de mere grove. Hvorvidt slang er et udtryk for det korrekte sprogbrugs forfald eller et overskud til at lege med de etablerede sprogforståelser, afhænger af øjnene der ser. Men hvad end man måtte mene, har slang en lang historie i det danske sprogs udvikling; også dine forældre er vokset op med slang, som siden er forsvundet fra det danske ordforråd. Læs videre og blive klogere på, hvad 1950’ernes slang som kraniemuffe, snabelvaskeri og rosinridder betyder.

’Godt sprog til borgere og kunder’ – en dag hos Dansk Sprognævn

Hvordan skriver man godt til borgere og kunder? Hvad er god kommunikation, når modtagerskaren er broget? Dansk Sprognævn holdt seminar med oplæg fra forskere og sprogkonsulenter fra forskellige offentlige institutioner om disse emner. Det blev en indsigtsfuld dag om metoder, forskning, og om hvordan man bedst rammer individet med sin masseudsendelse.

Lær at se din egen værdi

Der er meget at se til for os studerende, og det er let at blive revet med af en travl hverdag. Det er måske sjældent, man stopper op og reflekterer over, hvad det egentlig er, man arbejder så hårdt for, og om man er på vej i den rigtige retning. Og hvordan ved man egentlig, hvilken retning der er den rigtige? Workshoppen ’Værdien i dig selv’ handlede om netop det spørgsmål og gav konkrete værktøjer og øvelser til at se sin egen værdi og derved lære at navigere bedre i livet.

Corporate Social Responsibility – filantropi eller markedsføring

Hvor god er den gode gerning, når den er påkrævet og potentielt giver profit? Corporate Social Responsibility (CSR) er det samfundsansvar, virksomheder påtager sig. Det er efterhånden et velkendt og uomgængeligt fænomen blandt de store virksomheder i Danmark. Men det handler ikke længere om, hvorvidt der tages ansvar, for det gør de fleste store virksomheder — nu handler det om hvordan.

Engelske udtryk, der gør dig til ‘the bee’s knees’ blandt de lokale

Hvis du for nylig har været en tur til England, har du måske hørt nogen tale om ’the bee’s knees’, ’donkey’s years’ eller nogen, der er ’hairy at the heel’ og følt dig lidt forvirret. Britisk engelsk er fyldt med udtryk, som kan virke fjollede og ude af kontekst. Vi har her samlet nogle af de britiske vendinger, så du på din næste tur til England kan undgå akavede misforståelser, når du mænger dig med de lokale.

Impostor syndrome: ‘Uanset hvor mange tweed-jakker jeg tog på, så havde jeg bare ikke den der lektor-autoritet’

Kender du 'impostor syndrome'? Det er et psykologisk mønster, hvor man blandt andet tænker, at ens succes ikke relaterer til ens faktiske evner - men at den handler om noget udefrakommende. Vi har undersøgt det nærmere og har spurgt en videnskabsjournalist, der har oplevet det. Impostor syndrome kan ligne følelsen af ikke at være god nok. Læs med her, og bliv klogere på mønstret.

Hvad gør et praktikforløb udbytterigt?

Erfaring, CV, netværk, merit: Motivationerne for at tage i praktik er forskellige, og det samme kan udbyttet af et praktikforløb være. Ifølge KS’ studielivsundersøgelse har tre ud af fire af KS’ studentermedlemmer enten været i praktik eller planlægger at gøre det. Men hvad skal der til, for at et praktikforløb bliver udbytterigt? Det har fem studerende fra Aalborg Universitet i København undersøgt i deres bachelorprojekt, og vi har talt med en af dem om, hvad de fandt ud af.

Vejen til at mestre et fremmedsprog går ved at fejle gang på gang på gang

Kommunikation og Sprogs formand, Per Lindegaard Hjorth, og uddannelsesministeren, Merete Riisager, er enige: De sproglige uddannelser er vigtige. Med dem kommer vi nærmere en forståelse af hinanden på tværs af landegrænser, og de er nødvendige for at kunne handle med omverden. Men vejen til at mestre et fremmedsprog er svær, og man skal igennem mange fejl, før det lykkes. Vi har talt med to iværksættere, som har udviklet SwapLanguage: En vej til at mestre et fremmedsprog.

Få et godt socialt studieliv

Undersøgelse på undersøgelse viser, at et godt socialt studieliv er essentielt for os studerendes trivsel, tilfredshed og faglighed. Så selvom der her ved studiestart er rigeligt at tænke på med pensumlister, teoretikere og vejledermøder, er det vigtigt at prioritere det sociale.

Paparazzi, bearnaise og marxisme

Vidste du, at ‘Paparazzo’ er efternavnet på en fotograf i Fellinis film La Dolce Vita fra 1959, og at det er derfra, vi har ordet? Den slags ord, der stammer fra en person eller et sted kaldes for eponymer. Paparazzi og marxisme er for eksempel hverdagsord, der stammer fra personer, som tilføjede et manglende ord til et nyt fænomen.

Optimér dit CV med mobilvideo

I dag er det at producere video af høj kvalitet ikke længere forbeholdt professionelle med dyrt udstyr og store budgetter. De fleste af os går rundt med et lille filmstudie i lommen, som både kan filme, redigere og tilføje effekter — alt sammen på mobilen.

Sådan skriver du tekster, der overbeviser din læser

Dette blogindlæg er skrevet af kommunikationsvirksomheden Skriv klart, som giver dig endnu flere skrivetips på kurserne i Kommunikation & Sprog:

Robotter i film og robotter i samfundet

Sci-fi på film er ikke kun noget om fjerne galakser og sjove udformede ører. Der er nogle instruktører, der laver sci-fi-film om den nærmeste fremtid, og de har gjort det så godt, at den nære fremtid med kunstig intelligens i samfundet er kommet. På Instagram er robotten Lil Miquela stormet frem som fænomen og influencer, og på Twitter har robotten Sophia haft gang i sin karriere i et godt stykke tid – hun har endda været på forsiden af magasinet Cosmopolitan.

8 skøre marketingkampagner, der ramte rigtigt

For at lave en kampagne, som virkelig bliver bemærket af det moderne menneske, der bombarderes med over 4.000 reklameindtryk om dagen — eller det gør den gennemsnitlige amerikaner i hvert fald — så skal der noget ud over det sædvanlige til. Derfor må marketingfolk lægge deres krøllede hjerner i blød for at komme på idéer, der skiller sig ud. Vi har samlet otte eksempler på marketingkampagner, der var noget ud over det sædvanlige, og som ramte helt rigtigt.

Er dit første job i staten, har du ret til (lidt) ferie med løn med det samme

Som du måske har hørt, lykkedes det i sidste sekund at indgå en aftale om nye overenskomster i det offentlige i slutningen af april. De nye overenskomster indeholder mange ting — mere i løn, nogle steder mere i pension, sikring af den betalte frokostpause og meget mere.

Kend dit kropssprog på ferien

I Rusland bør du ikke smile til fremmede, i Japan er det uhøfligt at pudse næse, og i Polen kysser mænd kvinder på hånden, når de hilser. I Kina bør du ikke vise følelser, men det kan du sagtens i Italien. Du kan nemt komme galt af sted på ferien, når kropssprog aflæses forskelligt fra kultur til kultur. Men frygt ej! Her er en guide.

SU- og CV-venlig sommer i Danmark

Brug din sommerferie på at pynte på dit CV ved at øve dig på kommunikationsbranchens helt store dille: at kunne lave videoer. Lær eller vedligehold et fremmedsprog med en ven, eller tag rundt til Danmarks mange kulturoplevelser. Alle vores forslag er rige på læring, oplevelser og kulturoplevelser som øhopning og bridgewalking – og alt til SU-venlige priser. Læs mere om vores sommerfund.

Hvad har SoMe tilfælles med sukker og cigaretter?

Vi bruger mere og mere tid på sociale medier, hvor vi dokumenterer vores liv, deler og liker. Facebook, Instagram, Snapchat og de andre store SoMe-platforme har fat i den lange ende og ved mere og mere om, hvad der fanger brugeres opmærksomhed. Og de er dygtige til det — at fange vores opmærksomhed. Så dygtige, at flere forskere er kommet frem til, at sociale medier ikke kun er en uskyldig tidsrøver, men kan være afhængighedsskabende på samme måde som cigaretter og alkohol.

En lille fjollegøj af et suffiks

Har du overvejet de danske suffiksers betydninger? Storsnudet, sportsidiot, dansabel, økonomisk, ålborgensisk, fjumregøj. Hvad giver -abel af ekstra dimension til et ord? Hvad indikerer -skab? Og hvordan med et mindregørende suffiks, som kan gøre en ting mindre? Vi har været på suffiksjagt i det danske sprog og kigget lidt på, hvad man gør i udlandet.

Gør din ansøgning til mere end et stykke papir i bunken, når du søger studiejob

Når der skal ansættes studentermedhjælpere, er der ofte mange dygtige kandidater om buddet. Så hvordan laver man en ansøgning, der skiller sig ud fra de andre i bunken og fanger arbejdsgiverens opmærksomhed? Et godt bud er at gøre det med video.

Fremtiden er Augmentet Reality

Hvordan kommunikerer virksomheder til og med sine kunder i fremtiden? Hvor kommer Big data ind i billedet, og hvordan kan Augmentet Reality egentlig blive en del af vores hverdag? Vi har spurgt to af vores medlemmer, der begge studerer relationen mellem mennesket og teknologien på Aalborg Universitet i henholdsvis Aalborg og København om, hvordan fremtidens digitale verden ser ud.

Giv dig selv en god eksamensperiode

Temperaturen stiger, dagene bliver længere, og sommerferien er liiige rundt om hjørnet. Det betyder vaffelis, kolde drikke og ikke at forglemme: eksamen . Mange forbinder eksamensperioder med for lidt søvn, for meget kaffe og en konstant, nagende følelse af dårlig samvittighed. Men skal det virkelig være sådan? Læs med her, hvor vi har samlet otte råd til den gode eksamensperiode.

Atju-tid og eksamens-tid

Nu nærmer eksamensræset sig så småt de studerende. Samtidig begynder pollentallene at stige, og det er sgu lidt tungt, at det altid skal drille i sommereksamensperioden. Men kan man måske øve sig i at sætte pris på at skulle holde sig bag lås og slå for at undgå klø og nys og dermed lige naile lidt eksamenslæsning? Heldigvis er der også andre positive ting ved, at eksamensperioden ofte ligger i forsommeren. Her får du en lille plus-liste ved at læse til eksamen i forsommeren.

How to: Praktik i udlandet

Overvejer du at tage i praktik i udlandet? Det kan måske virke uoverskueligt, men det behøver det ikke at være. Vi har talt med vores medlem, Drude Rekdal Obel, som lige nu er i praktik i Bruxelles. Hun fortæller om sine erfaringer med valg af praktiksted, legatsøgning, balancen mellem krav fra studiet, arbejdsgiverne og sig selv, og om hvordan det egentlig er at være af sted.

Usikkerhed gør dig sikker

Den 15. marts 2018 havde 54.451 ansøgt om optagelse til en videregående uddannelse. Er du en af dem? Er du lidt i tvivl om, du er landet på den rigtige uddannelse? Er du usikker på, hvordan du skal håndtere din usikkerhed? Så læs med her.

Engagér dig i en studenterorganisation – det betaler sig

Organisationsarbejde giver studerende mange fordele: mulighed for medbestemmelse, personlig og faglig udvikling, at skabe noget og at møde nye mennesker med samme interesser. Vi giver dig 10 råd til, hvorfor og hvordan du skal være med i en studenterorganisation.

Guide til kandidatuddannelsesmarkedet

Der er ansøgningsfrist på kandidatuddannelser den 1. marts. Du er naturligvis altid sikret en kandidatplads på din nuværende uddannelse via retskravet, men der er andre veje at gå. Her får du en guide til kandidatuddannelser med fokus på digitalisering, marketing, kommunikation og sprog på de danske universiteter.

Færre danskere læser fremmedsprog, mens flere læser dansk som fremmedsprog

Flere end 2000 udenlandske studerende læser dansk på omkring 60 universiteter rundt omkring i verden. Men i Danmark har vi svært ved at se fidusen i at læse andre fremmedsprog end engelsk. I denne artikel stiller vi skarpt på paradokset i, at vi danskere ikke vil lære fremmedsprog, imens flere og flere vil lære dansk som fremmedsprog.

Sig mig, hvad din kæphest er, og jeg skal sige dig, hvem du er

Magten over sproget er i ingens hænder. Alligevel er mange menneskers kæphest sproglige rettelser. Herinde kalder vi dem, der føler et behov for at rette på andre folks sprog, for ”sprogpolitibetjente”. Men hvorfor har man overhovedet det behov? Det kan der være sociologiske forklaringer på.

It’s blowing half a pelican

’Don’t be high in the hat’, ’ass and keys’ og ‘rotating fart in the cap’ er eksempler på danske udtryk, der er oversat direkte til engelsk. De fleste danske udtryk og faste vendinger giver ikke meget mening på engelsk. Men det lyder ret sjovt, når man forsøger at sige dem alligevel. I bedste ‘The Julekalender’-stil får I her en liste over nogle af de sjoveste.

“Vi er eksotiske i udlandet, de damer og herrer “

Sådan sagde Anne Knudsen fra Weekendavisen om dansk identitet, kultur og sprog i udlandet til Lektoratsordningens 80-års jubilæumsarrangement. H.K.H. Prinsesse Marie åbnede ballet på eventyrlig facon ved at fremhæve en ny epoke, hvor vi ikke længere skal bruge 80 dage, men blot et par døgn på at komme Jorden rundt: En ny epoke, hvor afstanden mellem mennesker ikke længere måles i meter - men i forståelsen af hinanden.

2017 i ord: ’guldflipper’, ’grønlænderstiv’ og ’beatleshår’

”Hvorfor må jeg æ’ få beatleshår?” sang Ib Grønbech i 1994, men ordet ’beatleshår’ blev faktisk først optaget i ordbogen i november 2017. Sammen med blandt andet ’guldflipper’ og ’gangstarap’. Her får du en oversigt over de pudsigste ord og udtryk, der gjorde sig fortjent til at komme i ordbogen i løbet af 2017.

Nogle gange er livet som studerende uendeligt ensomt og syv bekendelser fra den angiveligt studentikose tilværelse

Hvis der er noget, jeg som studerende altid har savnet, er det en forståelse for hinanden. En forståelse for at det, vi laver, er svært. En af grundene hertil er, at folk udefra ikke forstår, hvad vi laver, eller hvad vi kan bruge vores viden til, når vi ikke uddanner os til noget specifikt. Vi bliver til en lille, ubetydelig brik i et stort arbejdsmarkedsspil. Et ensomt spil, hvor vi alle kæmper for at blive set og hørt – og ikke mindst forstået.

Find vej i marketingjunglen

I disse tider bruger vi mere og mere tid på internettet. Det er de sociale medier, der i stigende grad tager vores tid. Det, vi måske ikke altid er opmærksomme på, er, at der med denne online livsstil følger utroligt mange reklamer — hvis reklamer overhovedet er dækkende for den moderne markedsføring.

Hvorfor kan man både sige ”en” og ”et” event?

Når man arbejder med kommunikation, kan man næsten ikke undgå at lægge mærke til alle de engelske låneord, vi bruger: website, event, podcast, linke, speake, og jeg kunne blive ved. Det kan godt give anledning til diskussioner om, om det eksempelvis hedder ”en” eller ”et” website, og om det hedder ”servicemindet” eller ”serviceminded”. Er der et system for, hvilket køn og hvilken endelse låneord får på dansk? Det har vi undersøgt.

Optræk til 3 nye pendulord

Hvordan kan vi så være så langt fra en fælles forståelse for, hvad kunstig intelligens, kreativitet og promiskuitet er? Hvorfor tænker vi så forskelligt over de ting? Jeg kommer her med tre bud på udtryk, der burde penduleres - altså; ændres i deres betydning anno 2017.

Værsgo’: en guide til Google Analytics

Som studerende virker jobmarkedet måske meget langt væk, og derfor kan det være svært at overskue, hvilke kompetencer der en dag kan hjælpe dig med at lande drømmejobbet. Eller drømmestudiejobbet for den sags skyld. Derfor giver vi jer her en hurtig introduktion til et af de programmer, som flere og flere arbejdsgivere efterlyser kendskab til; Google Analytics.

Hvorfor hedder det ”danskvand”?

Det har vi undret os over. Vi har også undret os over, hvorfor vi siger ”wienerbrød”, når andre siger ”Danish”? Hvorfor fører alle veje til Rom, og hvad er Døden fra Lübeck? Hvad er italiensk salat, når italienerne kalder den russisk? I dag er det Den Europæiske Sprogdag. Den hylder vi med forklaringer på udtryk, der har at gøre med europæiske lande.

Hvordan sætter man egentlig komma? Her er en guide

Engang var der noget, der hed ”det nye komma” og ”det traditionelle komma”, og der var også engang noget, der blev kaldt ”pausekomma”. I dag kan man sætte komma med eller uden startkomma. Det var og er stadig ret forvirrende. Vi prøver at gøre det lidt mere håndgribeligt her, til hvordan du sætter komma.

Træk stikket med en hobby

Vi skal være dygtige studerende, vi skal have den rigtige kæreste, være noget for vores næste, og vi skal vide, hvor vores uddannelse tager os hen. Det kan skabe stress. Derfor er det tid til at få en hobby. En hobby giver faste rutiner, der skaber struktur i hverdagen, og frigiver samtidig endorfiner til både krop og psyke. Vi har fundet 5 hobbyer, hvor du kan trække stikket for en stund.

How to: semester i udlandet

Har du mod på at prøve noget andet og komme ud af dine vante omgivelser? Har du lyst til at se, hvordan livet kan være andre steder i verden? Kunne du tænke dig at møde nye venner fra hele verden og samtidig forbedre dine sprogkundskaber, at udfordre dig selv og få én på opleveren? Det lyder næsten som en reklame for sabbatår, men faktisk kan du få det hele med et semester på udveksling.

That’s so hygge

Storhygge, sommerhygge, vinterhygge, grillhygge, hyggemad, hyggetid, familiehygge, julehygge, hyggeonkel, hyggetrold, og man kunne blive ved. Der findes mange måder at hygge sig på og deraf mange ord, hvori ordet hygge indgår. Men hygge er mere end det; ordet er blevet en måde at brande Danmark på til omverdenen. Det ses blandt andet igennem forskellige bøger, der bliver solgt i adskillige lande med guides til at gøre livet mere hyggeligt på dansk manér.

Det nicheprægede fællesskab

Den nye studenterorganisation i Aarhus er allerede en succes. Tirsdag den 20. juni 2017 havde Kommunikation og Sprog inviteret studerende fra Aarhus og omegn til en stiftende generalforsamling for den nye organisation. De fremmødte valgte en bestyrelse med personligheder fra forskellige uddannelser fra Aarhus Universitet, og alle gik derfra med en følelse af at være en del af et større fællesskab.

Sommerferielæsning? Her er 5 anbefalinger

Semestret er ved at gå på hæld. For mange betyder det festivaler, ferie i ind­ eller udland og besøg hos familie og venner. Det betyder afslapning i parker, på caféer og strande. Og det betyder, at du endelig har tid til at fordybe dig i en god bog (okay, måske ikke på festival, men alligevel). Her får du 5 anbefalinger af ret så forskellige bøger, som du kan læse i sommerferien.

Don’t ask what your fagforening can do for you

Men spørg hellere, hvad du kan gøre for din fagforening. Du kan nemlig være med til at sætte dit eget præg på, hvordan din fagforening skal være. Det kan du blandt andet gøre ved at blive medlem af en studenterorganisation. En organisation, hvor du som studerende kan blive en del af et fællesskab. Og hvor du bliver hørt, får kompetencer til arbejdslivet og kan gøre en forskel for dine medstuderende.

En inspiration kommer sjældent alene

Nu hvor semestret er ved at gå på hæld, og eksaminerne er tæt på, arbejder vores hjerner i rutiner. Derfor kan det være godt med lidt vanebrydning på pensummets faste sti. Lad os fokusere på, hvem der giver os inspiration og reflektere lidt over vores medmennesker – især dem, der kan gøre os nysgerrige, give os energi og en følelse af lykke. Og samtidig give inspiration til mere.

Har du styr på dine emojis?

Forleden faldt venindesnakken på emojis og deres betydning. Vi fandt hurtigt ud af, at nogle af dem betød noget vidt forskelligt for os. Hvordan tolker du eksempelvis denne?:

Afhængig af din smartphone? Fire apps kan—ironisk nok—hjælpe dig

4 timer og 20 minutter. Så lang tid brugte jeg på min iPhone forleden. ”Men det er jo også søndag,” sagde jeg til mig selv. ”Man bruger sin telefon meget mere om søndagen.” Men selvom det var søndag, burde jeg lave alt andet end at tjekke min telefon. Jeg burde læse til eksamen. Og det er som om, at det bliver lidt sjovere at tjekke sin telefon, når man ikke rigtig må. Har du det på samme måde? Her er fire apps, der kan hjælpe dig med at holde dig fra telefonen.

Har du styr på de typiske stavefejl?

Det danske sprog er ikke altid helt let at gennemskue. Talesproget fjerner sig mere og mere fra retskrivningen, hvilket gør det meget svært at høre, hvordan ordene skal staves. Og der er nogle helt specifikke stavefejl, der går igen for os danskere. Vi har samlet dem her, så du kan få dem banket på plads én gang for alle.

Når sprogfejl bliver til godt sprog

Dansk Sprognævn lever ikke op til rollen om at bevare det danske sprog. Pludselig må man skrive kontoer og resurse, kun fordi nogle danskere ikke tager sig sammen og lærer at stave korrekt. Eller hvad? Den holdning er for snæver, fordi sproget er foranderligt, mente for nyligt afdøde sprogforsker og professor Erik Hansen. Og det er faktisk danskerne selv, der løbende skaber sproget. Læs her hvordan.

Savner du at få jord under neglene?

Overvejer du at tage i praktik som en del af din uddannelse? Det kan virke uoverskueligt, hvis du skal have kurser ved siden af, skrive en stor opgave og kun leve af SU. Men det kan være en stor fordel for dig, og hvor der er vilje, er der vej. Her får du nogle råd til, hvad du bør forholde dig til, når du er på jagt efter en praktikplads — også når du sidder midt i opholdet.

Jobsøgning – sådan skiller du dig ud fra mængden

Studiejob hænger ikke på træerne, og der er rift om pladserne. Du kan med fordel undersøge, hvordan du kan skille dig ud og gøre dig bemærket blandt et hav af andre ansøgere. Læs med her, og få inspiration til hvordan du kan skille dig ud og muligvis lande dig dét studiejob, du går og drømmer om!

Hvem er ”man”?

”Man har da været lidt i tvivl om, hvor meget han gik op i, hvad jeg føler.” Sådan sagde en lytter, der ringede ind til radioprogrammet ’I seng med NOVA’. Omdrejningspunktet var, hvad kvinder ikke forstår ved mænd. Men hvem er ”man”? Hun talte højst sandsynligt om sig selv. Men hvorfor så ikke bruge ”jeg”, som hun slutter af med? I denne artikel giver vi dig nogle ”man-situationer” og tanker om, hvorfor vi siger ”man” i stedet for ”jeg”.

Sådan giver og modtager du konstruktiv feedback

Et nyt semester er skudt i gang. Hvad enten det byder på gruppearbejde eller ej, kommer du ofte ud for at skulle give konstruktiv feedback til dine studiekammerater eller modtage den fra selvsamme personer. Begge dele kan være svært. Derfor hjælper vi dig på vej med 9 råd til at give feedback og 4 til at modtage den.

4 råd til at komme i gang med legatsøgning

Byder 2020 også på et praktikophold eller udveksling for dig? Så er det en god idé at komme i gang med legatsøgningen allerede nu. Her får du 4 hurtige råd til at komme godt fra start og en skabelon, der vil hjælpe dig med at få et overblik.

Skriveblokade? Læs vores 4 gode råd

Et nyt semester er over os, og med det følger en masse skriftlige eksamener. Vi kender alle til presset over at have en deadline, hvor man febrilsk prøver at skrive og ramme målstregen, men er tom for ideer. Hvis du kan nikke genkendende til situationen, bør du læse 4 gode råd til, hvordan du hurtigere og bedre får skrevet den gode opgave.

Specialeskrivning og weekendtur til Berlin? Sagtens

Skal du i gang med specialet? Så har du formentlig allerede styr på, hvad det skal handle om, om du skal skrive alene eller med andre, og om det skal laves i samarbejde med en virksomhed eller ej. Men har du tænkt over, hvad du kan forvente af din vejleder—og af dig selv? Hvordan du gør brug af andre både fagligt og ikke-fagligt? Og at du måske skal starte med at hive specialet ned fra en piedestal? Vi giver dig en række råd til din specialeproces (som også kan bruges til andre større opgaver).

6 vilde slags brain-food til din læseferie

Mange forbinder ikke eksamenslæsning med lækre og gode råvarer. Specielt ikke os, der læser til eksamen i julen. Du kan spise dig til: større fokus, koncentration og skarphed. Men HVORDAN, HVORDAAAN? Dét skal jeg fortælle dig.

Hemmeligheden bag en struktureret læseferie

Forestil dig følgende: Du sidder ved et bord. Alle bøgerne fra din pensumliste ligger foran dig. Du ved, hvornår den første eksamen er, men ikke hvor du skal starte henne. Det hele virker umuligt. Eksamen kommer nærmere. Du burde være i gang med bog nummer to nu. Men overblikket er der simpelthen ikke. Pludseligt er eksamen overstået, og det eneste du tænker er: Hvor gik det galt? Her får du et par gode råd, så du får mere ud af læseferien.

Jagten på studiejobbet

Leger du også med ideen om at finde et studierelevant arbejde; Et job der kan få din teoretiske viden sat i perspektiv gennem praktisk erfaring? Men samtidig føler at du ikke har helt den rette profil, som efterspørges i opslagene? Du kan roligt ånde lettet ud, for det er måske dig, de leder efter alligevel!

De forbudte spørgsmål til jobsamtalen

Din ansøgning er gået rent ind, og nu er du indkaldt til en uddybende samtale. Du har forberedt dig godt. Du ved, hvad du kan, og hvad du vil. Du har læst op på virksomheden, kender dens målsætning og struktur. Nu skal I bare finde ud af, om I er et godt match. Men så kommer det: spørgsmålet du ikke må stilles, men alligevel skal svare på. Ved du, hvad du skal stille op nu?
Læs flere
Back To Top
×Close search
Search