SPROG
Lad dig ikke skræmme af fordomme: At læse et andet fremmedsprog end engelsk er fedt!
5. juli 2022
”Hvad læser du?” Interkulturelle markedsstudier…. i tysk” ”I TYSK???!” Denne samtale har jeg haft utallige gange i min studietid. Hver gang jeg skal fortælle, hvad jeg læser, bliver jeg mødt af denne reaktion, en rynken på næsen og opspilede øjne. Heldigvis synes de fleste, at det er fedt, at jeg tør læse et andet fremmedsprog, men jeg bliver altid stillet spørgsmålet: ”Hvorfor i tysk?”
14 gamle ord til dit ordforråd
7. juni 2022
Nogle gange går ord i glemmebogen. Og det er i grunden synd. Her kommer en række glemte ord, vi synes, du skal optage i dit ordforråd. ”Skal du med ud at drikke pullimut i weekenden?” lyder da ikke helt dårligt, vel?
Sprogforsker: “I stedet for at spørge, hvad der er rigtig eller forkert, spørger jeg, hvorfor folk bruger det udtryk”
8. marts 2022
Der har været en del tale om at ’åbne samfundet op’ i de seneste år. Mange mener, at udtrykket ’åbne op’ er dårligt dansk, en afsmitning fra engelsk og dobbeltkonfekt. Men det er sprogforsker Magnus Pharao Hansen uenig i. Ligesom han ikke mener, det er konstruktivt at tale om rigtigt og forkert sprog i første omgang.
5 sjove spil til sprognørden
15. februar 2022
Selvom vinteren kan føles lang, er det også en tid, der byder på indendørs hygge. Derfor har Studenterbrød samlet en liste over sjove spil, du kan spille i vintermørket, hvis du er lidt af en sprognørd.
Lær at være kreativ på kommando
4. januar 2022
Det er blevet et nyt år, og for mange betyder det eksamener, projekter og rapporter. Men det kan være svært at komme i gang med at skrive og finde på en kreativ idé. Studenterbrød har bedt retoriker Louise Fischer-Nielsen om råd til at være kreativ på kommando, så du får bugt med januars udfordringer.
Forsker om klimadebat: Det virker ikke at fortælle folk, at der ikke er noget, vi kan gøre
28. september 2021
Genreforskeren Sune Auken har sammen med et hold kollegaer undersøgt, hvilken rolle genrer spiller i klimadebatten. Studenterbrød har spurgt Sune Auken, hvornår folk ikke lytter til budskaberne, og hvilke genrer vi skal vælge, når vi går ind i klimadebatten.
Hvorfor siger vi…?
21. september 2021
Du har måske undret dig over, at vi bruger nogle bestemte vendinger og ord på særlige tidspunkter. Studenterbrød har lavet en oversigt over nogle af de mest almindelige udtryk, og hvorfor de bruges.
7 ting unge kommunikatører, der bekymrer sig om fremtiden, har brug for at høre
17. august 2021
Fremtiden ser lys ud for de unge nyuddannede kommunikatører. De ved det bare ikke. Syv ting går igen, når man spørger de unge kommunikatører, hvad der bekymrer dem.
Hvor høflig er du?
20. juli 2021
Vi kender de uskrevne regler for, hvordan vi taler sammen i Danmark. Men kan vi danskere virke uhøflige på andre? Og hvordan er vores omgangstone, hvis vi sammenligner os med vores naboer? Det spørger Studenterbrød formand for Kommunikation og Sprog Per Lindegaard Hjorth om, der i følgende interview kommer med sin egen mening om, hvor høflige vi er sammenlignet med tyskerne.
Seniorforsker: ”Corona påvirker vores sprog overraskende lidt”
6. juli 2021
Flokimmunitet, samfundssind og coronatest er blandt de corona-ord, vi det seneste år har skullet vænne os til. Men er corona-ord også en del af hverdagssproget i fremtiden? Det spørger Studenterbrød seniorforsker fra Dansk Sprognævn Eva Skafte om.
Over 500 nye ord i ordbogen
22. juni 2021
Fredag den 18. juni blev Den Danske Ordbog opdateret med over 500 nye opslagsord, 56 nye vendinger og 40 friske betydninger. ’Frostpizza’ og ’åbent forhold’ kender du måske i forvejen, mens vendinger som ’digital indvandrer’ og ’hvidt bud’ kræver en forklaring.
8 sproglige fejl du skal undgå for at lyde klogere
8. juni 2021
Har du også hørt en person sige ”jeg er ikke typen, der bærer den af”, eller har du en veninde, der skriver ”jeg har lagt i sofaen hele dagen”? Vi på Studenterbrød har oplevet flere ord og udtryk, der bliver brugt forkert, og nogle af dem har vi samlet i denne artikel.
Er det godt eller skidt at udføre en bjørnetjeneste?
11. maj 2021
Svaret er faktisk begge dele afhængig af, hvem du spørger – det er nemlig et såkaldt pendulord, der gennem tiden har skiftet betydning.
Guide: Sådan sætter du komma
26. januar 2021
For nogle er det at sætte komma det rene barnemad, mens det for andre skaber store frustrationer. I denne artikel får du nogle kommaregler, som du kan støtte dig til, hvis du gerne vil blive bedre til at sætte komma.
Go cucumber! There are new balls on the soup
12. januar 2021
Hvis du oversætter danske idiomer direkte til engelsk, vil din modtager højst sandsynligt tænke, at du har ’rotating fart in the cap’. Vi har bedt en professionel oversætter om hendes bedste bud på oversættelser af otte danske idiomer.
Thousands of vendings – København, Fyn og Jylland
7. december 2020
De Nattergale sang den for mange år siden, og de synger nok den samme vending igen i år. Det betyder at julen nærmer sig, og flere skal hjem til familien. Vi på Studenterbrød finder de lokale vendinger frem til dig – så du er klædt på til at kommunikere med enten den københavnske, fynske eller jyske familie.
Ordet ’altså’ trender på de sociale medier
18. august 2020
Ifølge Den Danske Ordbog bruges ‘altså’ især i talesproget. Samtidig er talesproget rykket mere og mere ind i skriftsproget via de sociale medier. Og derfor bruges ordet mere i den skriftlige kommunikation. Altså … fordi vi gerne vil gøre os forståelige på de til tider unuancerede sociale medier.
17 typiske stavefejl, du skal prøve at undgå
11. august 2020
Det danske skriftsprog er fuld af faldgrupper (rettelse: faldgruber). Her kommer nogle af de mest almindelige.
Ord der ikke blev totalt 2020’sk
14. juli 2020
I starten af året forsøgte vi her på Studenterbrød at forudse, hvilke ord der ville indtage sproget i løbet af året. Men allerede i slutningen af marts var vi slået skakmat. Den Danske Ordbog er netop blevet opdateret med 634 ord, hvor ro-sult og forbrugsskam indtil videre er blevet slået af ord som flokimmunitet og superspreder.
’Dagens ord’ giver dig mere end dagens ord
5. maj 2020
Den Danske Ordbogs hjemmeside, ordnet.dk, har hver dag siden november 2009 givet deres brugere et samfundsrelevant ’Dagens ord’ eller ’Dagens udtryk’. Siden da er der kommet en app, som har vundet en Danish App Awards-pris, og som udover at byde på ’Dagens ord’ burde være på enhver smartphone.