Skip to content

Studieliv

Drømmer du om at rejse, mens du studerer?
Tag et semester med selvstudie

Mange går rundt med en trang til at komme ud og opleve verden, men det er som om de lange rejser aldrig passer med vores studie- og arbejdsplaner. Det var den følelse jeg sad med, og jeg besluttede mig for at undersøge, hvordan jeg kunne få det hele til at lykkes alligevel. I denne artikel vil jeg dele ud af mine erfaringer med, hvordan man opnår sine rejsedrømme samtidig med, at man studerer.

Jeg sidder i en van på den australske vestkyst og læser. Jeg har nemlig sparet op, fået orlov fra mit arbejde og taget et kursus som selvstudie for at begive mig ud på en rejse langt væk i 3 måneder. Og det har været al planlægningen og arbejdet værd. Jeg vil nu dele ud af mine bedste råd til, hvordan du kan gøre det samme. 

Hvorfor gøre det?

Der kan være mange grunde til at man gerne vil ud og rejse, mens man studerer. Man har ofte mere frihed og en mere fleksibel kalender, når man er studerende, end når man har et fuldtidsjob. Hvis man har en drøm om at komme ud og rejse i længere tid, er det derfor oplagt at udnytte fleksibiliteten til at udleve ens rejsedrømme inden man for alvor skal ud på arbejdsmarkedet. Derudover har man ofte færre forpligtelser som studerende, for de færreste har endnu fået børn og banklån, og det er derfor også nemmere at minimere ens udgifter og forpligtelser hjemme i Danmark, mens man er ude at rejse. Det var i hvert fald nogle af de overvejelser, der gjorde mig overbevist om, at hvis jeg ville ud og rejse i længere tid, så skulle det være nu. Jeg var netop færdig med min bachelor, da det gik op for mig, at min tid på universitetet var ved at lakke mod enden, og med det også tiden og fleksibiliteten. Mig og min kæreste havde længe gået med en drøm om at tage på en længere rejse sammen, men så kom corona, vi startede på universitetet, pengene blev færre, og pludselig var der mange faktorer, der tvang os til at blive hjemme i Danmark.

Planlægning

Da vi først havde besluttet os for, at vi skulle af sted, og hvornår vi skulle gøre det, begyndte planlægningen, for der er mange ting at tage stilling til, når man forlader sin hverdag i Danmark i lang tid. Hvad gør man med studiet? Hvor mange penge skal man spare op? Hvad gør man med sin bolig? Hvad gør man med sit arbejde? Ikke mindst, hvor og hvordan vil man gerne rejse? For at få det hele til at gå op i en højere enhed, er det en rigtig god ide at gå i gang med planlægningen i god tid. Hvis du gerne vil undgå at blive for forsinket i din uddannelse, og gerne vil have din SU med på rejsen, kan du overveje at tage et kursus som selvstudie. Hvis du vælger at tage et kursus som selvstudie, kan det også være en god ide at kigge forud i studieordningen, og gøre sig overvejelser om, hvilket kursus og hvilken eksamen du kan overskue at tage som selvstudie. Her kan det være en god ide at tale med din studievejleder om, hvordan du kan planlægge dit studieforløb, hvis du skal udskyde nogle kurser, mens du rejser. Da jeg skulle planlægge min rejse, var det et afgørende punkt for rejsebudgettet, at jeg kunne få mulighed for at tage min SU med.

Hvis du har et studiearbejde, er det ligeledes en god idé at tale med din chef i god tid inden afrejsen. For hvis du ligesom mig rigtig godt kunne tænke dig at komme tilbage til din arbejdsplads efter rejsen, så kan det være nemmere for dig og din chef at finde en god løsning på, hvad der skal ske, mens du er væk. Måske kan du arbejde lidt på rejsen, eller måske kan I finde en afløser. Det er dog ikke sikkert, at du kan få lov til at beholde dit studiejob, da det afhænger af den enkelte arbejdsplads og de arbejdsopgaver, du udfører. Man er derfor nødt til at indstille sig på den risiko på forhånd.

Kan det lade sig gøre at studere og rejse på samme tid?

Én ting, der bekymrede mig, var, om jeg kunne følge med i det kursus, jeg havde tilmeldt mig. For kan man motivere sig selv til at læse teori og pensum, mens man sidder i varmen på den anden side af jorden? Og hvad gør man lige med eksamen? For at få en grundlæggende introduktion til kurset, valgte jeg at arrangere min afrejse sådan, at jeg kunne være med de første tre uger af mit kursus. På den måde kunne jeg nemlig både nå at blive sat ind i den grundlæggende teori og læse lidt forud i pensum. Desuden var jeg så heldig at have et kursus, hvor alle forelæsninger blev lagt op online på forhånd, så jeg kunne se alle forelæsningerne inden jeg tog af sted. Derudover havde jeg hjemmefra downloadet og købt det materiale, jeg skulle læse, og lavet en prioriteret rækkefølge på, hvad der er vigtigst at få læst. For ligesom når man studerer hjemme, så kan man ikke nå at læse det hele på rejsen, men man kan orientere sig om, hvad de forskellige tekster grundlæggende drejer sig om.

Med hensyn til eksamen er det en god ide at gøre op med dig selv, hvornår du realistisk set kan være klar til at aflevere den. Får du tid til at skrive, mens du rejser, eller er det bedre at udskyde den til senere? Min egen afleveringsfrist ligger i starten af juni, hvilket er omtrent samme tidspunkt, som jeg kommer hjem. Derfor har jeg allerede inden jeg tog af sted besluttet mig for at udskyde min eksamen, så jeg kan bruge sommerferien til at skrive min eksamen.

Jeg har nu rejst op ad den australske vestkyst i 5 uger. Solen er stærk og naturen er vild. Lyseblåt vand fyldt med fisk, skildpadder og hajer. Blodrøde bjerge med lysegrøn puffet bevoksning på. Kænguruer, emuer og dingoer krydser vores vej.  Her må vi leve fra dag til dag, og det har taget noget tid at omstille sig. At sætte livet derhjemme på pause og bare tage af sted føles anderledes nu end det gjorde, da man var friskudklækket fra gymnasiet. For ud over at der er flere praktiske og økonomiske omstændigheder, der skal gå op i en højere enhed, så rejser man ikke med samme umiddelbarhed og naivitet. For der er et liv tilrettelagt derhjemme. Nu ryster rejsen os lidt ud af kurs, ud af trygheden og vanerne og ind i sanserne, udfordringerne og eventyrerne. Vi inspireres af andre menneskers liv, og adopterer brudstykker af den afslappede australske mentalitet, mens vi smider lidt af den danske snusfornuft ud. 

Back To Top
Search