Skip to content

Studieliv

6 vilde slags brain-food til din læseferie

Mange forbinder ikke eksamenslæsning med lækre og gode råvarer. Specielt ikke os, der læser til eksamen i julen. Du kan spise dig til: større fokus, koncentration og skarphed. Men HVORDAN, HVORDAAAN? Dét skal jeg fortælle dig.

Stop, stop stop!

Eksamenslæsningen står for døren. Det betyder en masse timer med næsen i bøgerne og fingrene på tastaturet. Pludselig går det op for dig, at det er 4 timer siden, du spiste morgenmad. Du skynder dig ud i køleskabet, og snupper et stykke kold lasagne fra i går aftes. Men nu er du træt og uoplagt igen. Hvad foregår der?

Du har jo brug for noget sødt til at kvikke dig op! Nå ja, du har masser af pebernødder! Og der sker vel ikke noget ved at spise lidt forud i chokoladejulekalenderen, gør der?

2 timer efter: Du er træt og dvask. Chokoladen sidder helt oppe i halsen, og du har egentlig mest lyst til at indstille alt, hvad der hedder eksamen, og bare gense et par afsnit af SKAM. Kender du det? (Det var præcist dét, der skete for mig i sidste uge).

Boost din hjerne

Selvom det virker som en fair belønning for den hårde eksamenslæsning, er det langt fra den mest effektive måde at opnå de bedste resultater på. Tro det eller ej, du kan spise dig til bedre resultater! (Og nu får jeg lyst til at skrive ’kroppen din trenger potet).

Start din morgen med: Æg

Det er jo relativt nemt. Æg kan tilberedes på 100 forskellige måder. Det gode ved æg er, at de giver en god mæthedsfornemmelse og er enormt proteinholdige. Der er mange gode ting at sige om æg. Vidste du for eksempel, at æg fremmer produktionen af signalstoffet dopamin i hjernen, som får dig til at føle dig gladere?

Og at æg indeholder en masse gode vitaminer? Heriblandt B-vitamin som kan hjælpe cellernes evne til at overføre informationer, øge din koncentrationsevne og hukommelse.

Kan det blive bedre? Jeg tror, du kender svaret!

Husk dine mellemmåltider — hvad med lidt bær og nødder?

Nødder giver dig E-vitamin, som er en vigtig antioxidant. De giver dig også en ordentlig røvfuld Omega3-fedtsyrer. Med nødder kan du forbedre din hukommelse og indlæringsevne. Men husk nu at det ikke betyder, skal kaste en hel pose i hovedet om dagen.

Gojibær, brombær, hindbær, blåbær (generelt mørkerøde/lilla frugter og grøntsager) kan en masse! Farven får de fra anthocyaniner, som er en del af de elementer der er i super food, som blandt andet bidrager til at forstærke virkningen af C-vitaminer. Og så har bær også et højt niveau af antioxidanter!

Aftensmadsidé: Gurkemeje & fisk

Gurkemejen, som de fleste kender for den gule farve i karry er også noget af et vidunder. Det bekæmper nemlig inflammationer i kroppen. Så hvad med noget thai-inspireret til aften? Eller indisk? Det ved vi alle er #instragram-worthy.

Så hvad med noget thai-inspireret til aften? Eller indisk? Det ved vi alle er #instragram-worthy.

Du kan også med fordel sørge for at få noget fisk indenbords i din læseferie. Fra fisk kan du få både D-vitamin, jod og selen — alt sammen næringsstoffer, der er med til at holde hjernen skarp og sund. Og fisk er selvfølgelig fyldt med Omega3-fedtsyre. Surprise. Men det er ikke for sjov, at vi hører om Omega3-fedtsyre ganske ofte. Det er utrolig nødvendigt for hjernefunktionen.

Og nu til min yndlings: Chokolade

Men du kan godt lægge chokoladejulekalenderen fra dig igen, sorry ass! Det er ikke dén slags chokolade din krop trænger, men mørk chokolade! Og den skal mindst have et kakaoindhold på 70%, da den på det niveau indeholder flavonoider. Flavonoider har vist sig at have en betydning for hjernes sundhed, da den hjælper med at tilføre næring og ilt.

Back To Top
Search