Skip to content

Studenterkoordinatoren spørger:

Kan man ’fake’ selvtillid til eksamen?

Svedige håndflader, hurtig vejrtrækning, rystende stemme og tør mund er bare nogle af de symptomer, som viser sig ved nervøsitet inden eksamen. Der findes dog heldigvis nogle tips, du kan bruge til at virke lidt mere selvsikker trods din nervøsitet. Her kommer seks råd fra to eksperter, som måske kan hjælpe dig godt på vej.

Caroline Goyder er Voice Coach og har holdt mange oplæg om, hvordan man kan blive god til at bruge sin stemme og udstråle selvtillid i sin tale. Hun har som det første råd valgt at fokusere på, at ’øvelse gør mester’. Hun henviser dog ikke til, at du skal gentage din præsentation igen og igen, hvilket selvfølgelig anbefales, men i stedet henviser hun til at øve eller træne din stemme.

Hun anbefaler, at du synger, når du kan. Ligesom det kræver øvelse at blive god til at spille guitar, så kræver det stemmetræning at blive god til at tale. Hendes andet råd er at fokusere på at trække vejret helt ned, så mellemgulvet flytter sig. En øvelse kunne være at lægge sig på gulvet og tage et tungt objekt, som placeres på maven under brystet. Træk vejret så dybt, at objektet løfter sig op. Så langt ned i maven skal du trække vejret, når du er nervøs. Husk denne følelse.

Hendes tredje råd er at huske, hvornår du skal tie stille. Fokuser på din vejrtrækning. Når du puster ud, er det din tid til at snakke, men når du trækker vejret ind, så fokuser på stilheden, og hvis nødvendigt, så brug tiden på at tænke på noget, som kan få dig til at slappe af.

Når det kommer til dit kropssprog, kan det godt virke, som om der ikke er meget at gøre, når du sidder foran underviserne, men Dananjaya Hettiarachchi, som er ekspert i at holde taler, har et par råd.

Hans første råd er at holde kroppen åben, sidde ret og uden at placere armene eller hænder, så de dækker din krop. Hvis du krydser armene, viser du din nervøsitet. Derudover nævner han i sit andet råd vigtigheden af at vise håndfladen frem for håndryggen, hvis du bruger hænderne, når du snakker. Håndfladen har en beroligende effekt på dem, du snakker til, og er samtidig en del af det ’åbne’ kropssprog.

Som hans sidste råd anbefaler han, at du – hvis du er til eksamen i det virkelige liv – lærer rummet at kende. Hvis du har en tendens til at kigge rundt, så kom tidligt eller dagen før, og tag dig tid til at lære rummet at kende. På den måde er der ikke noget, der kan distrahere dig, og du kan koncentrere dig om din eksamen.Husk, at det altid er okay at fortælle underviseren og censor, at du er nervøs – det er de vant til at høre.●

Denne artikel er skrevet af en af Kommunikation og Sprogs studenterkoordinatorer. Artiklen har tidligere været udgivet i Kommagasinet.

Du kan altid finde din studenterkoordinator på dit universitet, hvis du har spørgsmål om din fagforening. 🧡

Back To Top
Search