Skip to content

Studieliv

Kan man tage på udveksling i eget land?

Coronasituationen er stadig en realitet, og dit ønske om at tage på udveksling i udlandet kan være svært at opfylde. Trænger du stadig til nye omgivelser, undervisere og perspektiver? Så kan du i stedet tage et semester på et andet universitet i Danmark.

Situationen ændrer sig løbende, og har du ønsker om udveksling i udlandet, kan du snakke med en studievejleder, det internationale kontor eller lignende på dit universitet. De kan hjælpe dig med at afklare dine muligheder.

En af dem, der har prøvet udveksling i eget land, er studerende Victoria Klostermann Olsen. Hun tog sin bachelor i kommunikation på Aalborg Universitet i København. På femte semester valgte hun at tage på ”udveksling” ved at følge forskellige valgfag på Copenhagen Business School, hvor hun nu er endt med at læse sin kandidat i erhvervsøkonomi og virksomhedskommunikation.

Hjemme og samtidig ude

For Victoria var det ikke corona, der stod i vejen for hendes oprindelige ønske om udveksling i Tokyo:

”For det første kunne det ikke gå op for mig økonomisk – og mit liv kørte rigtig godt, hvilket jeg egentlig ikke havde lyst til at rejse væk fra. Men jeg ville stadig gerne opleve noget”, siger hun.

Der kan være mange grunde til, at udveksling i udlandet ikke er for dig, og Victoria ser nogle klare fordele ved at blive i Danmark og være gæstestuderende:

”Du kommer stadig ud, men du er samtidig tæt på dit hjem. Du siger ikke farvel til din hverdag, dine venner, din kæreste, og du skal ikke finde en lejer til din lejlighed – derfor virkede CBS som et godt alternativ for mig”, fortæller hun.

Hvis du bor i Aarhus og tager på udveksling i København, vil du selvfølgelig skulle sige farvel til en del af din hverdag, og der er nogle praktiske ting, der skal gå op. Der findes eksempelvis facebookgrupper, hvor du kan bytte bolig med en anden, og det kan måske være en mulighed for dig.

Nye perspektiver

Et semester på et andet universitet kan gøre dig klogere på, hvad du kan lide ved dit fag, og hvilken retning du skal gå, men i Victorias tilfælde var det faktisk det modsatte, der gjorde sig gældende:

”Flere af fagene gav mig et perspektiv på, hvad jeg ikke kunne lide, fordi jeg havde et andet universitet at sammenligne med. Jeg fandt altså ud af, at de fag jeg kunne følge på CBS var mere mig”, siger Victoria og fortsætter:

“Pludselig fik jeg mulighed for at se, hvad der ellers rør sig derude. Jeg fik netværket, mødt en masse, og jeg har snakket med flere firmaer”.

Et dansk universitet kan altså hjælpe dig med at prøve noget nyt, og det giver dig en dansk kontekst, som du kan forholde dig til i dit videre uddannelses- og arbejdsliv.

Men når du tager på udveksling, siger du også farvel til dine nuværende studiekammerater, og derfor mener Victoria, at du skal indstille dig på, at du måske går glip af noget socialt på dit eget universitet. Hun mener, at man afgiver noget for til gengæld at få noget andet – nye faglige perspektiver.

Kandidatvalget

At være på et nyt universitet kan åbne nye døre og give nye vinkler, som du ellers ikke havde opdaget.

”Min udveksling på CBS var med til at gøre mit kandidatvalg nemmere, og det gjorde mig sikker på, at det var der, jeg ville læse den. Den åbenbaring havde jeg ikke fået, hvis jeg var taget til Tokyo”, siger Victoria og uddyber:

”Du gør dig selv en kæmpe tjeneste, da det kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad du skal fremover, hvad du har lyst til, og hvad du ikke kan lide rent fagligt”.

Processen kræver tid

Hvis du har overvejet udveksling, ved du også, at det kræver tid at søge. Det samme er gældende, når du er gæstestuderende på et dansk universitet.

Det kan være forskelligt fra universitet til universitet, hvordan processen er – så tag fat i din studievejleder, som kan fortælle dig, hvordan du skal gøre. For at se ansøgningsfrister og -processer på gæsteuniversitetet, kan du søge ’meritstuderende’ eller ’gæstestuderende’ efterfulgt af det givne universitet i Google.

Hvis dit udlandsophold ikke bliver en realitet

Det kan være skuffende at vinke farvel til et ophold, du har set frem til – uanset om grunden er corona, økonomi eller private omstændigheder.

Victoria fik vendt sin skuffelse, og hun så i stedet den danske udveksling som en indgangsvinkel til det danske arbejdsmarked:

”Hvis du ikke vil bo i Tokyo, og du tager til Tokyo, er det en fed oplevelse, men jeg tror, det er rejsen, der er fed – når du tager et dansk universitet, kan du spejle det i din fremtid”, afslutter hun.

Webkonsulent i Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search