Skip to content

Studieliv

Bachelor og speciale: Få en god start

Så er det igen den tid på året, hvor de store opgaver påbegyndes. Og netop i startfasen er det godt at være opmærksom på, at du kommer ordentligt i gang.

Mange har nok allerede afleveret specialekontrakten eller gjort sig nogle indledende overvejelser om bachelorprojektet, men det er ikke for sent at få en god start. Studenterbrød giver nogle råd til dig, der skal i gang med et afsluttende projekt.

Læs, læs og læs

Det kan virke som en banalt råd, men i opstartsfasen kan du næsten ikke læse for meget. Det er dog også vigtigt, at du læser rigtigt. Så i stedet for at kæmpe dig igennem hele bøger, kan du eventuelt starte med at læse konklusioner og indledninger for at få et overblik over, hvad du kan bruge de forskellige tekster til.

Overblikket er alt

Det kan også være rart at have et Excel-ark eller lignende med en oversigt over de tekster, du har læst. Skriv ned, hvad du kan bruge dem til, hvad hovedpointen er og så videre. Når du læser hele tekster, kan det også være en idé at skrive sidetallene ned, så du hurtigt kan finde de citater, du skal bruge. På den måde slipper du for at sidde og lede febrilsk efter det gode citat, når du kommer til slutfasen.

Brug din vejleder

Din vejleder er der for at hjælpe dig. Det kan derfor være godt at reflektere over, hvad du kan bruge vedkommende til. Har du svært ved metode? Eller er det teorierne, du er usikker på? Nogle gange kan det være godt at sende en dagsorden forud for jeres møder, så vejlederen ved, hvad du gerne vil have svar på. Nogle vejledere er glade for at lave en forventningsafstemning til første møde, så de også ved, hvad du forventer. Du kan eventuelt spørge, om vejlederen vil læse nogle af dine afsnit igennem, hvis du går i stå eller har brug for andre øjne på det.

Sparringspartnere kan være guld

Hvis du skriver alene, kan du måske allerede nu lave aftaler med en fra studiet eller en ven eller veninde, der vil sparre med dig undervejs. Det kan være guld værd at få andre øjne på specialet – hvad end det er for at give grammatiske råd eller indholdsmæssige tips.

Træk vejret

For at komme godt fra start er det også essentielt, at du ikke brænder helt ud. Træk vejret, gør det til en del af din rutine, at du kommer ud at gå, får set dine venner, eller hvad der kan give dig et afbræk. Hvis du allerede er bekymret for, at du bliver for presset, kan du her læse syv råd til at passe på din psyke.

God skrivelyst fra os her på Studenterbrød.

Webkonsulent i Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search