Skip to content

How to:

Praktik i udlandet

Overvejer du at tage i praktik i udlandet? Det kan måske virke uoverskueligt, men det behøver det ikke at være. Vi har talt med vores medlem, Drude Rekdal Obel, som lige nu er i praktik i Bruxelles. Hun fortæller om sine erfaringer med valg af praktiksted, legatsøgning, balancen mellem krav fra studiet, arbejdsgiverne og sig selv, og om hvordan det egentlig er at være af sted.

”Jeg synes slet ikke, at det er problematisk eller besværligt at være i praktik i udlandet. I hvert fald ikke i mit tilfælde.” Sådan siger Kommunikation og Sprogs medlem Drude Rekdal Obel, som studerer informationsvidenskab og kulturformidling på Københavns Universitet. Hun er i øjeblikket i praktik i Dansk Kulturinstitut i Bruxelles. Hendes oplevelser kan have noget at gøre med god planlægning, valg af praktiksted og gode aftaler.

 

Hvor vil du i praktik?

Der kan være stor forskel på, om du arbejder i en dansk eller ikke-dansk virksomhed i udlandet. Hvis en del af formålet er at lære et nyt sprog og lære kulturen og folk fra det pågældende land at kende, så kan det være en god idé at vælge en ikke-dansk virksomhed. Hvis de dele ikke er topprioriteter, kan du vælge en dansk virksomhed — og det kan der være nogle fordele ved, hvilket Drude har oplevet:

”Jeg er i praktik i en dansk virksomhed inden for EU, så der har hverken været sprogbarrierer eller praktiske ting som visum eller lignende, der skulle i orden. Det var også nemt nok at finde bolig. Men det er også i Bruxelles, hvor der kommer virkelig mange praktikanter til. Der er endda mange såkaldte danskerhuse, hvor de lokale kun lejer ud til danske praktikanter,” fortæller Drude.

Det har for hende betydet, at opholdet ikke er en stor, international oplevelse: ”Jeg bor sammen med seks danskere og en svensker og er primært sammen med danskere på arbejdspladsen.” Det er derfor en god idé at overveje, hvad der er vigtigt for dig ved et praktikophold i udlandet.

 

Studiekrav, egne krav og arbejdsgivernes krav

Ifølge Drude kan det være svært at balancere de krav, der er fra studiet og arbejdsgivernes side — og de skal selvfølgelig også passe med egne krav. På hendes studie er der et krav om, at man kun må arbejde cirka 20 timer om ugen inklusiv den tid, man skal bruge på at skrive praktikrapport. Om det siger Drude:

”Det er selvfølgelig en regel, der er til for at beskytte den studerende. Men faktisk tror jeg, at de fleste studerende ønsker at få en reel smag på arbejdslivet, og det får man i meget højere grad ved at blive mere fast inventar på en arbejdsplads. Jeg har fået godkendt 25 timer fra studiet, skrevet kontrakt med virksomheden på 30 timer og arbejder omkring 37 timer (ofte mere, fordi vi tager til talks, ferniseringer med mere udenfor arbejdstiden).”

Det handler altså om at få styr på, hvilke krav studiet stiller til praktikopholdet, hvilke krav arbejdsgiverne har, og hvad du selv ønsker.

 

Få gode aftaler i hus med dit praktiksted

Drude føler på ingen måde, at hun bliver udnyttet, selvom hun arbejder omkring 37 timer om ugen. Hun har nemlig selv valgt det og har været i dialog med praktikstedet om at holde en ugentlig fridag, hvis hun vil:

”Jeg er heldig at være et sted med meget stor forståelse for studiekrav og respekt for praktikanters arbejde, og jeg har selv valgt at lægge en masse interessetimer for at lære en masse og for at kunne følge ordentligt med i arbejdsgangen — til gengæld er jeg sikker på, jeg kan få fri til at skrive opgave, når deadline nærmer sig. Jeg kender mange, der ikke er så heldige.”

Det er ikke en selvfølge, at dit praktiksted giver dig stor frihed til at skrive opgave ved siden af praktikken. Det er derfor vigtigt at få lavet en god aftale med dit praktiksted, så du har nok tid til at skrive din praktikrapport og eventuelle andre opgaver.

 

Fremdriftsreformens betydning

Som du sikkert allerede er bekendt med, så har fremdriftsreformen haft stor indflydelse på dit studieliv. Det har den også for praktikophold:

”En anden ting, der har været en udfordring, er, at fremdriftsreformen gør det svært at komme i praktik i foråret — i hvert fald på mit studie — og det har derfor været meget svært at få lov til at komme i afsted, uanset om det er ind- eller udland. Det var også lidt af en rutsjebanetur på grund af intern administrativ fejlkommunikation. Det lykkedes heldigvis til sidst,” fortæller Drude.

I forlængelse heraf nævner Drude, at hun har hørt om flere tilfælde på andre uddannelser og universiteter, hvor fremdriftsreformen har spændt ben for processen. Du bør derfor tjekke, hvilke krav der gælder på dit universitet, og hvor mange ECTS-point dit praktikophold dækker for.

 

Søg, søg, søg legater

Det vil ofte blive dyrt at være i praktik i udlandet, fordi din indkomst er lavere, og fordi du højst sandsynligt gerne vil bruge penge på gode oplevelser, når du er af sted. Derfor er det en god idé at søge legater. Det har Drude også mærket til:

”Jeg har haft held med at søge fonde. Jeg har fået cirka 1/3 af, hvad jeg har søgt. I forhold til dem, jeg bor med, er jeg blandt de heldige, men jeg ved ikke, hvor meget de andre har søgt. Under alle omstændigheder: SØG ENDELIG! Det kan godt være besværligt, men det kan sagtens betale sig, hvis du gør dig umage med at skrive nogle gode, velovervejede ansøgninger.”

Husk, du kan søge Kommunikation og Sprogs praktiklegat inden 1. april! Vi udlodder fem hvert år på 10.000 kr. stykket. Læs mere her. Læs også vores gode råd til legatansøgning.

 

Drudes gode råd til dig, der gerne vil i praktik

· Start i god tid.

· Dobbelttjek altid de informationer, du får fra studievejledningen. Jeg fik en mail om, at “vejledningen jo kun er vejledende” som undskyldning for fejlvejledning, der gjorde, at jeg måske ikke kunne komme afsted alligevel. Det er eksempelvis en god idé at sende en mail til forskellige afdelinger på studiet. Og det gælder ikke kun mit studie — jeg har hørt om lignende udfordringer fra andre.

· Det er nemt og godt at være i en dansk virksomhed, men det er ikke en stor international oplevelse, så gør op med dig selv, hvad der er vigtigst.

· Det kan godt være virkelig hårdt at være afsted. Gør det ikke for eventyrets skyld — så kan du bare tage på en rejse i stedet. Gør det, fordi du synes, at arbejdet lyder spændende — det er det, du bruger 80 % af din tid på.

· Sørg for at lære sproget, eller lær det undervejs.

Praktikken har allerede nu givet Drude et stort fagligt og socialt udbytte, og hun er meget glad for at være af sted. Vi håber, at det nu virker mere overskueligt for dig at søge praktik i udlandet.

Du kan læse om flere gode råd og overvejelser til praktik i artiklen “Savner du at få jord under neglene?”

Back To Top
Search